Top News
165 prikaza

Bivši ministri bore se za jug Zagreba

SDP-ovci na predizbornoj kampanji u Velikoj Gorici
Marko Prpić/PIXSELL
Najveće šanse za osvajanje vlasti u Velikoj Gorici i Moslavini ima SDP-ov Mirando Mrsić i HDZ-ov Goran Marić, a prema anketama i jedan glas dobiva stranka Milana Bandića

Za pohod na jugoistok Zagreba, Veliku Goricu i Moslavinu SDP je izabrao Miranda Mrsića, HDZ Gorana Marića, Milan Bandić svoga suradnika Miodraga Demu, Most Jasnu Matulić, a koalicija Jedina opcija Juru Martinovića. Tko od njih ima najveće šanse? Ako ćemo analizirati prošlogodišnje rezultate, ovdje je najbolje prošao Milanovićev SDP dobivši šest mandata. Prošle godine nositelj njihove liste u ovoj jedinici bio je Boris Lalovac, što je svih začudilo jer su najpopularnijeg ministra Kukuriku vlade očekivali kao nositelja na jugu, u X. jedinici. Za ove izbore, Milanović je složio drugu križaljku pa hematolog i bivši ministar rada Mirando Mrsić vodi SDP u VI. izbornoj jedinici, dok Lalovac vodi X. jedinicu.

Mirando Mrsić iako je vodio jedan od najtežih resora, bio je među omiljenijim ministrima. U prošloj kampanji optuživali su ga da je promijenio ime i da se zvao Miralem, ali on je to demantirao pokazavši fotografiju iz matične knjige rođenih gdje se vidi da ime nije mijenjao. Veliki je prijatelj bivšeg predsjednika Ive Josipovića, a odnos s Milanovićem nekako je sve do prije godinu dana bio na klimavim nogama. Kad se govorilo o SDP-u u kuloraima su se uvijek spominjale razne struje, a jednu od njih činio je i Mrsić. Članstvo ga je uvijek uvažavalo i definitivno je jedan od uvaženijih SDP-ovaca. Na unutastranačkim izborima 2015., podržao je Zorana Milanovića i od tada njihov je odnos vrlo dobar, a Milanović je po prvi puta i u svojem initimnom krugu počeo govoriti sve najbolje o Mrsiću. Danas, govore nam u SDP-u, Mrsić radi odlično na terenu u svojoj izbornoj jedinici pa SDP očekuje čak mandat više.

SDP-ovci na predizbornoj kampanji u Velikoj Gorici | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Što se tiče najveće hrvatske stranke, HDZ-a, nositelj liste je Goran Marić, baš kao i prošle godine. Bio je u konkurenciji za ministra financija ili gospodarstva pri sastavljanju Oreškovićeve vlade, ali je na kraju otpao. Danas, čini dio Plenkovićeva tima za gospodarstvo, a također je u konkurenciji za ministra spomenutih resora, ako HDZ pobijedi.

Iako ga nema stalno u medijima, poput nekih drugih ministara, Marić je kao saborski zastupnik držao dvije godine prvo mjesto kao 'najklikaniji zastupnik', što su pokazale statistike o posjećenosti web stranice Hrvatskog sabora. No, prošle ga je godine prešišao Milijan Brkić i to osjetno. Dok je Marićeva stranica u devet mjeseci prošle godine imala oko 7500 posjeta, Brkićeva je u šest i pol došla do 10.700.  Sva sreća za Marića što Brkić preferencijalne glasove (četrnaesti je na listi) ne lovi u ovoj izbornoj jedinici.

MOST je na prošlim izborima ovdje osvojio dva mandata, i na račun Jasne Matulić koja je opet nositeljica i Jure Martinovića koji je otišao iz MOST-a, a danas je dio Jedine opcije. Martinović je jedan od rijetkih koji je javno rekao da neće glasati za opoziv Karamarka kao prvog potpredsjednika Vlade. Na kraju nije ni trebao jer je Karamarko sam odstupio, a još je u siječnju zajedno sa Mišićem i Lovrinovićem osnovao nezavisni Klub zastupnika. Ove godine svoj će rad pokušati honorirati kao dio Jedine opcije.

Jedan mandat, prema anketama, dobiva i stranka Milana Bandića, a u Sabor bi ako se to ostvari trebao opet ući Miodrag Demo, brigadir i stopostotni ratni invalid.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.