Top News
246 prikaza

Dačić: "EU se pravi gluha na antisrpsku politiku"

Aleksandar Vučić
HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL
Juncker: 'Prestanite se svađati!' Dačić: 'Od EK nismo bolje ni očekivali!'

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić vrlo je nervozno reagirao nakon što je u Beograd stigla, zapravo, ograda predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na pritužbe Beograda zbog "antisrpske politike" Zagreba. Juncker je odgovorio da su "dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje temeljna načela koja trebaju poštivati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati te zemlje članice EU-a", te je pozvao i Srbiju i Hrvatsku da se ponašaju u skladu s tim.

Drugim riječima, naprosto se nije htio uplitati u niz pritužbi koje mu je poslao srbijanski premijer Aleksandar Vučić. I dok je Vučić odgovorio da Junckera, unatoč svemu, "iznimno poštuje, pa neće ništa odgovoriti", ipak je izjavio da ne može podnijeti kad se "rade lažne simetrije i ravnoteže". Vučić je optužio predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da, govoreći o "šaci jada", nije govorio o srbijanskim političkim nacionalističkim elitama, nego o cijeloj državi i cijelom narodu.

Milanović je, međutim, jasno rekao da je mislio isključivo na nacionalističke političke vođe. Dačić se, pak, požalio na Junckera zato što, kako kaže, predsjednik EK "nije odgovorio na nijedno konkretno Vučićevo pitanje". "Nije komentirao rehabilitaciju fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz posljednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristu Barešiću, ni vrijeđanje srpske države“, kazao je Dačić.

Povodom diplomatske pljuske iz Bruxellesa, kakvu Beograd nije doživio već jako dugo, Dačić je optužio EK da se "pravi gluhonijema kad je riječ o antisrpskoj politici jedne članice EU-a". "To više neće moći tako. Nismo vas pitali za mir u svijetu nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu. Iskreno, nisam ništa ni očekivao, pa onda nisam ni razočaran", priopćio je Dačić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.