Top News
7039 prikaza

Bizarno: Oko Kim Jong-una su stalno ljudi s blokićima

Kim Jong-un
1/10
REUTERS
Oni doista zapisuju, ali će uvijek znati što treba reći da su zapisali da je vođa rekao, nakon što KCNA objavi izvještaj

Kim Jong-un se u izvještajima državne medijske agencije KCNA pojavljuje pri lansiranju projektila, u posjetu ribarskoj postaji, pilote vojnih aviona kratko savjetuje o nečemu, komentira otvaranje sportskih terena za mlade. Jedna stvar je zajednička mnogima od tih fotografija, uvijek je okružen ljudima, očito državnim službenicima koji u rukama imaju notese ili male blokove, te kemijske olovke. I nešto vrijedno bilježe.

Za BBC je James Grayson, stručnjak za Koreju na Sveučilištu u Sheffieldu, objasnio da je riječ o demonstraciji vođine pretpostavljene moći, znanja, mudrosti i skrbi za naciju.

Ovakvo dobronamjerno dijeljene smjernica na terenu potječe još od njegovog djeda, Kima Il-sunga, iz 50-ih.

"To je dio imidža velikog vođe", kazao je Grayson. Te smjernice koje dijeli vođa, koje zapisuju službenici, časnici, partijski funkcioneri, vrlo vjerojatno su vrlo praktične prirode, ako unuk onog prvog vođe imalo slijedi tradiciju proslavljenog djeda.

Kim Jong-un | Author: REUTERS REUTERS
KCNA je 1976. jednom prilikom izvijestila da je Kim Il-sung posjetio ribarsku stanicu. "Gledajući kamion na poslu, predsjednik je rekao da se njegov teretni koš čini premalim u odnosu na njegovu snagu.

Rekao je da se problem može riješiti tako da se koš poveća. Nakon što se koš povećao s kapaciteta od 800 kilograma na kapacitet od dvije tone, 20 kamiona bilo je sposobno obaviti posao za koji je inače bilo potrebno 50 kamiona."

"Riječ je o tome da ga se prikazuje kao nekoga tko ima široko znanje. No, to je redikulozno. Nemoguće je da zna sve o svim tim različitim stvarima. Ali je važno da aparatčici oko njega izgledaju kao da upijaju svaku njegovu riječ", objasnio je Grayson. Naravno da nitko ne želi da mediji prenesu sadržaj onoga što su zapisali. Jer, možda su upisali nešto što su krivo razumjeli, politički neodrživo.

Službena verzija zato se posebno planira i lansira u javnost neovisno o onome što je vođa doista rekao. A nije za vjerovati da je ikome na kraj pameti ideja da bi išao tvrditi da je rečeno nešto što je čuo svojim ušima, a ne ono što je KCNA ustvrdila da je vođa doista kazao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:59 01.Lipanj 2017.

    zapisuju