Top News
1500 prikaza

Biznismen Geo skriva tajnu Trumpovih veza s Putinom

Donald Trump i Vladimir Putin
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Odnos njega i Trumpa datira još iz devedesetih, kada je htio graditi neboder u Moskvi, a u priču su upleteni svi Trumpovi glavni ljudi

Odbor Senata, te Robert Mueller i njegovi ljudi žele ispitati američkog biznismena koji živi i Moskvi i ima dugačku prošlost s predsjednikom Donaldom Trumpom nakon što su neki svjedoci rekli kako bi upravo on mogao pojasniti predsjednikove komercijalne i osobne aktivnosti u Rusiji još devedesetih godina.

Već mjesecima istražni odbor želi razgovarati s Davidom Geovanisom. Geovanis je još 1996. pomogao u organiziranju putovanja Donalda Trumpa u Moskvu, gdje je današnji predsjednik SAD-a bio jako zainteresiran za gradnju Trump Towera.

Godinama kasnije Geovanis je radio za ruskog oligarha Olega Deripasku, čije su veze s Trumpom i njegovim šefom kampanje iz 2016. Paulom Manafortom također bile interesantne istražiteljima.

Dva su svjedoka, piše CNN, rekla kako su ih pitali o Geovanisovom odnosu s predsjednikom tijekom ispitivanja prošle godine. Intervjue su vodili i Republikanci i Demokrati iz odbora, kažu izvori koji žele ostati anonimni.

To je prvi puta da je Geovanisovo ime "isplivalo" u vezi s ruskim utjecajem na američku politiku, a uključuje i temeljitu istragu o Trumpovim financijskim interesima.

Donald Trump O stanju nacije Top News "Ne istražujte mene i Rusiju, to će uništiti ekonomiju SAD-a!"

Čini se da odbor kopa puno dalje (vremenski), no što je Trump mogao pretpostaviti.

Anonimni izvori kažu kako im je tijekom ispitivanja pokazana i fotografija na kojoj je relativno mladi Geovanis koji stoji ispred portreta Staljina a okružen je sa tri polugole žene. Ta fotografija, imena "Kapitalist" jedno je vrijeme bila izložena u ruskoj galeriji. Nije jasno je li riječ o dobro napravljenom kolažu ili jednoj fotografiji.

Treći je anonimni svjedok za CNN rekao kako bi Geovanis mogao biti ključan u priči ima li Rusija materijale koji bi mogli biti sramotni za Donalda Trumpa.

Znan po nadimku "Geo", kako ga zovu prijatelji, Geovanis se rodio u Brocktonu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts i studirao je na istom fakultetu kao i Trump, Wharton School u Pennsylvaniji.

Nakon što je započeo karijeru u financijama, Geovanis je otišao u Moskvu raditi za kompaniju imena Brooke Group koja je bila vlasnik zemlje na kojoj se, navodno, trebao graditi Trumpov toranj. Kada je Trump došao u Moskvu promovirati projekt, Geovanisov je posao bio pokazati mu grad.

Na putu sa njima bili su i vlasnici Brooke Group, moguli Bennett LeBow i Howard Lorber koji su izdašno donirali Trumpovoj kampanji 2016. Trump ih je čak poimence i spomenuo tijekom jednog govora te im zahvalio.

Arhivski video sa putovanja iz 1996. izronio je krajem siječnja. Pokazuje Lorbera, Lebowa i Trumpa u diskusiji sa zamjenikom gradonačelnika, Vladimirom Resinom, dok Geovanis stoji u pozadini.

Lorber je već uspješno povezan s istragom o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. Imenovan je kao prijatelj obitelji koji je s Donaldom Trumpom Jr. razgovarao sa blokiranih telefonskih brojeva baš u doba zloglasnog sastanka sa Rusima u Trump Toweru u New Yorku.

Na tom su sastanku bile redom sve njegove "desne ruke" - Trump Jr., zet Jared Kushner i Manafort te ruska odvjetnica Natalia Veselnitskaja koja je došla obećavajući da će iznijeti "prljavi veš" o Hillary Clinton.

Kada ga je CNN nazvao Geovanis je odbio komentirati svoj odnos s predsjednikom ili pričati o bizarnoj fotografiji. Nije htio reći niti gdje se nalazi, iako je CNN uspio dobiti potvrdu da je ranije ovog mjeseca viđen u Moskvi. Nije htio reći niti je li ga odbor kontaktirao ili zna li da je čovjek od interesa.

Odgovor na sve bio je "nemam komentara".

Niti članovi odbora nisu htjeli potvrditi je li on "čovjek od interesa", a na tu se temu nije oglasio niti posebni istražitelj Robert Mueller.

Predsjednički tim odvjetnika nije htio komentirati odnos Geovanisa i Trumpa. 

Moscow Times iz 1996. ima izjavu koja kaže kako su službenici bili vrlo zainteresirani za projekt iako se nikada formalno nije pokrenuo.

Diskusije dva desetljeća kasnije opet se vrte oko gradnje Trumpovog tornja u Moskvi.

Trump je negirao sve svoje poslove s Rusijom, čak je 2018. tvitao kako "nikada u životu nije upoznao ruskog službenika".

Nije jasno zašto je točno odbor Senata toliko zainteresiran za Geovanisa. No više izvora bliskih njegovim aktivnostima CNN-u potvrđuju kako njihov interes datira u proljeće prošle godine kada su mu se pismeno obratili da pristupi intervjuu.

Lebow i Lorber promijenili su ime kompanije iz Brooke Group u Vector Group, i bave se cigaretama te nekretninama. Jedan od tri najveća dioničara je i Renaissance Technologies od Roberta Mercera, konzervativnog donora i čovjeka koji je stvorio Stevea Bannona, Trumpovog nekadašnjeg stratega.

Donald i Melania Trump Bijela kuća Top News Trumpa ne mogu srušiti ni radikalna ljevica ni socijalizam

Vector također nije odgovorio niti na jedan CNN-ov upit, a niti Lebowov BSL Capital kompanija nije se htjela oglasiti. 

Geovanis se oženio za Ruskinju, te dobio rusku putovnicu 2014., a zadnji je puta viđen u SAD-u 2017. nakon smrti majke. Vjeruje se kako se u međuvremenu više nije vraćao, a njegova odluka da ostane u Moskvi znači da će istraga slabo napredovati jer će biti teško doći do njega.

Prije dvije godine Lebow je ponovno zaposlio Geovanisa kako bi pokrenuli još jedan ruski biznis, Somerset Coal International, energetsko-tehnološku kompaniju koja tvrdi da "čisti" ugljen pranjem pod visokim tlakom.

Geovanis je za investicije prišao i Deripaski, milijarderu koji se bavi metalima i rudnicima, i za kojeg je Geovanis radio 2000tih.

Deripaska je toliko blizak Vladimiru Putinu da ga je SAD 2016. sankcionirao kao kaznu za rusko uplitanje u izbore, a Trump je prošli mjesec uklonio sankcije na tri njegove kompanije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.