Top News
8878 prikaza

Bogatstvo lokalnih političara: Kako su od kućeraka došli do vila

Andro Vlahušić
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Donosimo vam listu dijela najbogatijih lokalnih i državnih dužnosnika

Neki od njih silno su iritantni politički likovi. Priušte si luksuzni automobil od 433 tisuće kuna s full opremom, a vode županiju u kojoj je čak 28,7 posto nezaposlenih. Ne bi se ugledali na, na primjer, imućna osnivača Ikee, Ingvara Kamprada koji vozi Volvo star 15 godina, a kad putuje avionom, putuje ekonomskom klasom. 

Prenasmiješeni čelnici županija u Hrvatskoj razmišljaju o grijanim kožnatim sjedalima, automatskom mjenjaču sa sedam brzina, CD playeru i minimalno 10 zvučnika te svim tim silnim konjima. Spremni su uskočiti u limuzine predsjedničke klase, simbol koji odmah, već od prve, dokazuje da su oni uspjeli u životu, da su “se snašli”, što će kod susjeda, mještana izazvati mješavinu divljenja, zavisti i mržnje... 

Pa provozajmo se malo županijom. Drugi su pak incidentni. Hvale se na sva zvona da voze krntiju staru 20 godina i da tako štede, a u imovinskoj kartici popis je gomile 'neprocjenjivih' nekretnina. Imovine na obali, gradu i selu vrijedne milijune eura. 

Reklo bi se, prave su žrtve mode. U tišini skupljaju vile. Neki pak ističu da na svojoj dužnosti volontiraju, a zaborave spomenuti da su im plaćeni ručkovi i kavice, pa gorivo... sve na račun građana. Svi su oni hrvatski lokalni moćnici, neki razmetni hvalisavci, drugi jeftini populisti. 

Jedno je sigurno, vrlo su domoljubni, barem kad je riječ o prostranim zemljištima i razmetljivim vikendicama koje posjeduju na hrvatskome tlu. I ono najvažnije, mnogo su mnogo bogatiji od onih koji ih biraju i za koje bi trebali raditi. Izabrali smo najimućnije lokalne moćnike, ljude koji upravljaju općinama, gradovima i županijama, koji se, barem prividno, čine zaštićenijima od onih u vrhu državne vlasti. 

Njih 40-ak koje smo izdvojili iz cijele Hrvatske teški su nevjerojatnih 500 milijuna kuna. Automobili, kuće, nakit, umjetnine, plaće od 15.000 do čak 30.000 kuna. Otkrivamo sve njihove statusne perverzije.

BRANKO VARJAČIĆ (HDZ), zamjenik gradonačelnika Krapine, oko 26,6 milijuna kuna

“U politiku nisam ušao kao neki s biciklom, da bih se vratio s Mercedesom. S obitelji gradim firmu više od 40 godina. Sve što smo stekli rezultat je rada i dobrih ulaganja. Nikada u našoj tvrtki nijedan dan nije kasnila plaća, porez i slično”, rekao je. Poduzetnik je vlasnik kuće i okućnice u Krapini od 479 četvornih metara, vrijednosti milijun kuna. Zajedno sa suprugom u vlasništvu ima kuću i dvorište u Krapini, poslovni prostor te vikendicu i voćnjak, dok je supruga vlasnica kuće i apartmana u Novalji, livade u Križevcima te seoskog imanja na Petrovskom koje je naslijedila. Ukupna vrijednost nekretnina je 6,9 milijuna kuna kuna. Osim nekretnina, sam ili sa suprugom, posjeduje dionice i vrijednosnice više tvrtki i banaka u vrijednosti čak 11,8 milijuna kuna. Uspjeli su uštedjeti čak 7,9 milijuna kuna. - Vjerujem da sam jedini dužnosnik koji se odrekao naknade u korist gradskog proračuna - rekao je Varjačić. No pogrešno vjeruje.

STIPE PETRINA (nezavisni) načelnik općine Primošten, 11,4 mil. kn

Stipe Petrina | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Petrina živi od mirovine, koju je zaslužio kao pomorac i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, a u Općini, koju vodi još od 2001. godine, radi volonterski. Planetarno je postao poznat kada je lani pokazao stražnjicu fotografima vozeći suprugu čamcem na kupanje. O imovini često govori, ali uvijek napomene: “Ima i moja općina”. Također, pun je savjeta kako raspolagati zemljom. “Možda to nekome tko živi u stanu u gradu izgleda veliko, ali zbog specifičnosti turističkog mjesta i enormnih vrijednosti nekretnina u atraktivnim turističkim zonama, ovakvu ili sličnu imovinu od nasljedstava ima gotovo svaka obitelj u Primoštenu, ako nije nasljedstvo rasprodala, a novac potrošila. Niti jedna imovina, a posebno nekretnina ne smije se prodati ako se njome ne planira kupiti neka druga. To je savjet i za našu Vladu. Naše nekretnine, kuće i zemlja, su naši korijeni, a čovjekom bez korijena je lako manipulirati”, rekao je Petrina. U imovinskoj kartici naveo je vlasništvo ili suvlasništvo na tri kuće, dvije u Primoštenu od po 500 četvornih metara jedne u Zagrebu od 140 četvornih metara, vrijedne ukupno 5,5 milijuna kuna te građevinsko zemljište od 4270 metara četvornih u primoštenskoj Marinoj Lučici vrijedno 3,2 milijuna kuna. Tu je i poljoprivredno zemljište od 88.730 četvornih metara na kojem obrađuje maslinike i vinograde. Vrijednost nije naveo, ali sam kaže da je ono – neprocjenjivo. Petrina je prije 10-ak godina kupio i poslovni prostor, kafić Delfin od 54 četvorna metra na glavnom trgu unutar zidina u starom gradu, od lokalne hotelske kuće Primošten d.d. Platio ga je samo 30.000 eura, u doba dok je kao načelnik općine odlučivao o milijunskim dugovanjima i drugim poslovima hotelske kuće. Objašnjenje tako niske cijene je bilo to što se o vlasništvu nad lokalom vodio sudski spor između hotelskog poduzeća i Crkve. Kako bilo, 30.000 eura koje je platio za kafić Petrina je dobio natrag u samo dvije godine. Naime, u prijašnjim imovinskim karticama navodio je prihod od iznajmljivanja Delfina u iznosu od 15.000 eura na godišnjoj razini, da bi u najnovijoj naveo da na to ime sada prima samo pet tisuća eura na godinu. Prije nekoliko mjeseci utvrđeno je da je sve ove godine, dok je kafić držala obitelj Stipe Petrine i dok dok ga je iznajmljivao, potrošnju vode iz kafića plaćala Općina, preciznije komunalno poduzeće s kojim je Delfin imao zajedničko brojilo. Tek kada je to otkriveno, od Vodovoda je tražio odvajanje brojila, a najmoprimca tereti da retroaktivno plati za potrošenu vodu.

IVO DUJMIĆ (SDP) gradonačelnik Opatije, više od 17 mil. kn

Do preuzimanja izvršne vlasti imao je firmu BWA Yachting Croatia, čije je vođenje, nakon što je postao gradonačelnik, prepustio članovima obitelji. U politiku je tako već ušao kao bogataš. Tvrtka je specijalizirana za opskrbu megajahti luksuznim namirnicama, a Dujmićeva je opskrbljivala jahte Romana Abramoviča, Toma Cruisea, Michaela Douglasa i Catherine Zeta- Jones. Od nekretnina Dujmić i supruga imaju kuću u Ičićima od 11,7 milijuna kuna, garažu u Ičićima od 2,8 milijuna kuna te stan u Rijeci od 1,4 milijuna kuna. Tu su i dva zemljišta u Rijeci čiju vrijednost ne navodi. Imaju tri automobila te štednju od 690.000 kn.

DRAGO PRAHIN (HDZ) gradonačelnik Svete Nedelje, 10 milijuna kn

Još imućniji je gradonačelnik Sv. Nedelje koja je poznata kao jedna od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj. U njegovu vlasništvu je kuća u Brezju od 465 kvadrata, vrijednosti 2,1 milijun kuna, poslovni objekt od 2,5 milijuna kuna i građevinsko zemljište od 6000 četvornih metara. Iako je u ranijim imovinskim karticama navodio kako je vlasnik zemljišta vrijednog 15 milijuna kuna, također od 6000 četvornih metara u sadašnjoj spominje vrijednost od četiri milijuna kuna.

VLADO KRUHAK (HSS), zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, oko 9,2 milijuna kuna

Rame uz rame može prošetati s Prahinom. U vlasništvu ili suvlasništvu ima dvije kuće vrijedne dva milijuna kuna u Dugom Selu te stan od 1,1 milijuna kuna. Zemljište koje posjeduje od 7500 kvadrata vrijedi 3,75 milijuna kuna. Ostale nekretnine, među kojima su poslovni prostori, garaža, lokal i gospodarski objekt vrijede 2,3 milijuna kuna. On i supruga uštedjeli su1,5 milijuna kuna.

ŽELJKO TURK (HDZ), gradonačelnik Zaprešića, 5,4 milijuna kuna

Suvlasnik je dviju kuća u Kupljenovom ukupne vrijednosti 3,2 milijuna kuna od 300 i 320 četvornih metara. U istom je mjestu vlasnik i vikendice od 150 kvadrata vrijednosti 700.000 kuna te gospodarskog objekta od 250.000 kuna. Ima i poljoprivredno zemljište te vinograd ukupne vrijednosti 350.000 kuna. Ima tri automobila sveukupne vrijednosti 292.000 kuna te umjetnine od 80.000 kuna. Uštedio je 540.000 kuna.

NADA TURINA ĐURIĆ (HNS), gradonačelnica Kraljevice, oko šest milijuna kuna

Kao gradonačelnica volontira, ali radi i kao zastupnica u Saboru za mjesečnu plaću od 21.000 kuna. Vlasnica je kuće u mjestu Šmrika od 750.000 kuna, a suvlasnica još jedne, vrijedne 100.000. Također je suvlasnica zemljišta u Kraljevici od pet milijuna kuna, a partner joj ima i vikendicu od 70.000 kuna.

ADA DAMJANAC (SDP), općinska načelnica u Fažani, oko tri milijuna kuna

U posljednje tri godine Povjerenstvu za sukob interesa dostavila je tri različite imovinske kartice. Njezina imovina težila je dvostruko više nego danas. U 2011. kao načelnica općine Fažana prijavila je kuću od 450 kvadrata vrijednu čak sedam milijuna kuna te suvlasništvo stana od 45 kvadrata vrijednog 250.000 kuna. Lani je prijavila vlasništvo kuće od 350 kvadrata, vrijednosti 5,5 milijuna kuna, te stan u Fažani od 46 kvadrata vrijedan 450.000 kn. U zadnjoj imovinskoj kartici ima kuću od 350 kvadrata vrijednosti 1,5 milijuna kuna te stan od 46 kvadrata i 700.000 kuna.

ANDRO VLAHUŠIĆ (HNS), gradonačelnik Dubrovnika, nekoliko milijuna kuna

Andro Vlahušić | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Među najmoćnijim političarima u Dubrovniku. Posjeduje stan od 120 kvadrata, stan 80 kvadrata u vlasništvu supruge i poslovni prostor 60 kvadrata u Dubrovniku. Osim toga vlasnik je kuće s bazenom od 200 m2 u rodnom mjestu Imotici, apartmana od 40 m2 na Kupresu u BiH. On i supruga imaju dionice HT-a, ušteđevinu oko 500 tisuća kuna i automobil Peugeot. Gradonačelnik je u aferi Šipan, zbog zloporabe položaja i ovlasti, lani nepravomoćno osuđen na godinu zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine na Županijskom sudu u Splitu.

IVAN BARŠIĆ (HSS), gradonačelnik Duge Rese, 5,5 milijuna kuna

Najbogatiji je političar u Karlovačkoj županiji. Prema podacima iz imovinske kartice, suvlasnik je obiteljske kuće, gospodarskog i poslovnog objekta u Mrežničkim Poljicama kod Duge Rese, te nasljednik vrijednog građevinskog zemljišta, oranica, šume i pomoćnog objekta. Ukupna imovina procjenjuje se na oko 5,5 milijuna kuna. Baršićeva gradonačelnička plaća iznosi oko 14.000 kuna. Njegova supruga vlasnica je tvrtke I. B. obrada koja se bavi proizvodnjom metalnih dijelova, a koja je prošle godine ostvarila dobit od pola milijuna kuna. Kućni proračun Baršić je sa suprugom u prošloj godini dodatno popravio iznajmljivanjem nekretnine za što je zaradio dodatnih 52,520 kuna, a tvrtka I. B. obrada je za poslove pružanja savjetnika Turističkoj zajednici u Dugoj Resi zaradila još 35.400 kuna. Baršić je vlasnik VW Passata vrijednog 172.600 kuna, a supruga Citroena C3 vrijednog 28.000 kuna koja na računu ima i ušteđevinu od 150.000 kuna. Baršić se već izjasnio da nema službeno vozilo, te da za potrebe svog posla koristi vlastito.Tijekom gradonačelničke karijere hrvatskoj javnosti je Baršić bio najpoznatiji po ljubavnoj aferi slatko nazvanoj “Romeo i Julija”. Naime, prije sedam godina bivša ljubavnica, ujedno i susjeda s kojom je imao trogodišnju vezu, prijavila ga je policiji, optužujući ga da je išamarao njezina muža, a njoj prijeti smrću. Baršić je to demantirao, tvrdio da laže i navodio da je upravo on bio žrtva ucjene i iznude bivše ljubavnice i njezinog supruga. No Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu njegovu je prijavu supružnika za ucjenu odbacilo, a protiv njega su podnesene prekršajna i kaznena prijava. U to je doba u pitanje dovedena i njegova dužnost. Tada je napominjao da je najbogatiji gradonačelnik na karlovačkom području, te da mu egzistencija ne ovisi o gradonačelničkoj poziciji jer je vlasnik uspješne tvrtke. Baršić je uspio politički prebroditi ljubavnu aferu i ove godine je osvojio treći gradonačelnički mandat.

IVAN ĆORIĆ (HDZ), gradonačelnik Vrlike, oko 5,5 milijuna kuna

Na toj je dužnosti već treći mandat. Vlasnik je i suvlasnik više nekretnina, koje zajedno teže oko 5,5 milijuna kuna. Obiteljska kuća veličine 200 četvornih metara procijenjena je na milijun kuna, a identičnu svotu je u poreznoj kartici naveo kao vrijednost poslovnog prostora u Vrlici, te suprugina pekarskog obrta. Ivan je i suvlasnik roditeljske kuće od 200 četvornih metara te pušnice, koje zajedno vrijede 300 tisuća kuna. Poslovni prostori u Kninu i Vrlici, te stan u Vrlici prijavljeni su na gradonačelnikovu suprugu, a zajedno vrijede pola milijuna kuna. Suvlasnik je i obiteljskog imanja i građevinskog zemljišta, ukupne površine 2,5 hektara, koji su procijenjeni na milijun kuna. Naveo je vinograd, voćnjak, oranicu i šumu. HDZ-ov gradonačelnik ne zazire od oružja. U kolekciji ima pušku zbrojevku i pištolj smith wesson, koji oboje vrijede po sedam tisuća kuna. Zajednička vrijednost obiteljskog nakita i umjetnina iznosi 40 tisuća kuna. Čovići više vjeruju u štednju u stranoj valuti, pa im je obiteljska štednja u eurima šesterostruko viša od ušteđenih 90 tisuća kuna.

JOŠKO ROŠČIĆ (HDZ), općinski načelnik Baške Vode, 4,5 mil. kuna

Joško Roščić | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Najdugovječniji načelnik u Hrvatskoj. Njegovi sumještani tvrde da posjeduje još veću imovinu nego je naveo u kartici. - Riječ je o inteligentnom čovjeku koji nije imao ni gaće na sebi kad se pojavio u politici. Baška Voda je doživjela ekspanziju u stambenoj gradnji gdje je on dobio dva stana, od kojih je jednog nedavno prodao. Za stanove u Zagrebu i Makarskoj također svatko zna, kažu Baškovođani želeći ostati anonimni jer, kako kažu, “ne žele se zamjeriti čovjeku koji unatoč svemu opstaje na istom mjestu već godinama što samo pokazuje da su njegovi pipci dugi, a zaleđe jako”. Plaća mu je 15.429 kn mjesečno. Prema imovinskoj kartici, supruga mu ima godišnje 12 tisuća kn neto (70 tisuća kn bruto) prihoda. Kako stoji u kartici, ima nekretnine u vrijednosti četiri milijuna kuna. Tu su dvije naslijeđene kuće, 79 i 250 m2, u Baškoj Vodi te zemljište od 11.600 četvornih metara na Baškom Polju. Baškovođani kažu da su i njegove naslijeđene kuće prije rata bile trošne, a da su to danas sređene i vrlo vrijedne nekretnine u koje je uloženo mnogo novca. Vlasnik je broda iz 1985. vrijednosti 145 tisuća kuna i motora Yamaha iz 2004. od 7000 kn. Ljubitelj je i pasa, posavskih goniča, vrijednih 30.000 kn. Pod druge primitke na godišnjoj razini, Roščić navodi turizam (iznajmljivanje) u vrijednosti od 140 -200 tisuća kn.

ŽELJKO STIPETIĆ (HSP AS), zamjenik gradonačelnika Ogulina te predsjednik stranke, 7,7 mil. kn

Diplomirani je kriminalist. Najvrednija imovina koju ima je kuća s okućnicom koja se prostire na 900 četvornih metara površine, a koja je procijenjena na 7,5 milijuna kuna. Uz kuću Stipetić posjeduje i zemljište, 1400 četvornih metara livada i 4500 kvadrata šuma na području Ogulina, vrijednih tridesetak tisuća eura. Karijeru je započeo u HŽ-u, te nastavio u MUP-u gdje je radio kao policajac, šef smjene, kriminalistički službenik, pomoćnik načelnika PP Ogulin, policijski službenik Ravnateljstva policije, te načelnik PP Ogulin. Dugogodišnji je sportski djelatnik, te član HGSSa stanice Ogulin.

ZVONIMIR DRAGUN (HSS), gradonačelnik Iloka, tri milijuna kn

Postao gradonačelnik rodnog grada na posljednjim izborima. Volontira jer od 2007. radi kao diplomirani inženjer poljoprivrede u Zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu u Zagrebu gdje i prima plaću. Prije je bio iločki vijećnik. Ima i tri velike kuće s okućnicama te vikendicu na moru. Jedna s okućnicom od 560 četvornih metara vrijedi 800 tisuća kuna. Druga, koja ima 350 kvadrata, vrijedi 200 tisuća kuna i navodno mu je darovana. Treću od 491 kvadrata je također naslijedio i vrijedi 200 tisuća kuna. Ima i apartman u Privlaci na moru koji vrijedi 400 tisuća. S obzirom na to da Dragun ima prijavljen OPG i bavi se proizvodnjom vina, ima i 1,1 milijun kuna vrijednu vinariju za koju kaže da ju je sagradio na kredit, a posjeduje i tri vinograda. Za neke od nekretnina Dragun je naveden kao suvlasnik, dok je drugi vlasnik njegova supruga. Samo po onome što je prijavio u imovinskoj kartici iločki gradonačelnik ima nekretnina vrednijih od tri milijuna kuna.

ZLATKO ŽEVRNJA, (HDZ), splitsko-dalmatinski župan, 5 mil. kn

Posjeduje obiteljsku kuću u Dugopolju od 1,45 milijuna kuna te jednu manju od 110 tisuća kuna, te rohbau stan u Splitu vrijedan gotovo miljun kuna. U rodnom kraju Ževrnja posjeduje i gotovo hektar zemljišta procjenjena na dva milijuna kuna. Njive, pašnjaci, vinogradi i šuma na području Dugopolja i Sinja županovoj imovini pridonose s dodatnih 550 tisuća kuna. Pokretnine nabrojene u imovinskoj kartici su skromnije, pa tako župan na sebi ima prijavljenog 17 godina starog Passata, vrijednog oko 12 tisuća kuna. Supruga vozi šest godina starog Golfa, procijenjenog na 44 tisuće kuna. Na prvi se pogled čini da župan više voli ulagati u nekretnine nego pokretnine, ali u rubrici leasing iskače Mercedes 350 E, težak 480 tisuća kuna. Oko Mercedesa se u kampanji stvorila i manja fama, jer je iznos preostalih anuiteta pogreškom naveden u eurima pa je izgledalo da je Ževrnja kupio auto vrijedan gotovo milijun i pol kuna. Imaju umjetnine vrijedne 27 tisuća kuna te suprugin nakit od 34 tisuće kuna.

BRANKA JURIČEV MARTINČEV, saborska zastupnica HDZ-a i gradonačelnica Vodica

HDZ-ovka je treći mandat na čelu Vodica. Radila je i kao šefica poslovnice Jadrantoursa u Vodicama i inspektorica u Državnom inspektoratu za turizam u Šibeniku. Ima kuću s okućnicom od 250 kvadrata od 2,1 mil. kuna, poslovne prostore od tri mil. kn te građevinsko zemljište u Vodicama od 8000 kvadrata za koje tvrdi da vrijedi 3,5 milijuna kuna.

Božidar Kalmeta | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

BOŽIDAR KALMETA (HDZ), gradonačelnik Zadra, samo po imovinskoj kartici težak je 5,3 milijuna kuna

Ima stan i garažu u Zadru vrijedne 1,1 milijun kuna te zemljište u Musaptanu od 6000 četvornih metara vrijedno četiri milijuna kuna. Vlasnik je i brodice od 190.000 kuna. On i supruga uštedjeli su 870 tisuća kuna. Prodali su stan za 530 tisuća kuna.

SANJIN RUKAVINA (HDZ), zamjenik župana ličko-senjskog, oko 4,5 milijuna kuna

Ima kuću vrijednu 4,5 milijuna kuna u Svetom Jurju, tri automobila te dva broda ukupne vrijednosti 170 tisuća kuna.

TOMISLAV OPAČAK (SDP), kontroverzan slavonskobrodski poduzetnik, unatoč silnu bogatstvu kojim je okružen, tvrdi da ništa nije njegovo

Velika kuća u Ruščici, nedaleko od Slavonskog Broda, dva stana u središtu grada, skup Hummer, većinsko vlasništvo nad tvrtkama PZC i Ceste, samo su dio bogatstva tog mladog čovjeka za koje tvrdi da pripada njegovim roditeljima i njegovoj supruzi. Politički anonimac, kako u svojoj županiji tako i u Hrvatskoj, u prvom krugu za izbor SDP-ova čelnika u Brodsko-posavskoj županiji uspio je potući svojeg politički iskusnijeg stranačkog kolegu Tihomira Jakovinu. U prvom krugu pretekao ga je s više od stotinu glasova, ali u drugom krugu od njega je izgubio s razlikom od četrdesetak glasova.

JASNA VIŠNJEVIĆ (nezavisna), novopečena zamjenica bjelovarskog gradonačelnika, oko dva milijuna kuna

Najbogatija je političarka koja je na nekoj od dužnosti u izvršnoj vlasti u Bjelovaru i Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Prema objavljenoj imovinskoj kartici, “teška” je oko dva milijuna kuna. Kredita nema. Ima štednju od 61 tisuća eura.

FRANJO LUCIĆ (HDZ), čelni čovjek HDZ-a Požeško-slavonske županije, bivši gradonačelnik Pleternice, prijavljeno 2,5 milijuna kuna

Posjeduje kuću od 250 četvornih metara u središtu Pleternice od 2,5 milijuna kuna. Iako godinama vozi crni BMW X5, njega nije naveo u imovinskoj kartici. Pretpostavlja se da ga je uzeo na ime građevinske tvrtke Tofrado koja je u stečaju. Požeški SDP već godinama Lucića proziva za apartmane koje je sa svojom građevinskom tvrtkom gradio u Dalmaciji i Austriji, ali on to uporno odbacuje. U Požeštini se nagađa kako je svu ostalu vrijednu imovinu prepisao na suprugu i djecu.

DUBRAVKA ŠUICA (HDZ), bivša gradonačelnica Dubrovnika, oko 37,5 milijuna kuna

Dubravka Šuica | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

Primanja su joj podebljana i zastupničkim primanjima u Europarlamentu. U obiteljskom vlasništvu ima vilu na Pločama u Dubrovniku, kuću u Cavtatu, kuću na Pelješcu, stan u Lapadu, stan u Zagrebu, vikendicu u Risovcu u BiH te jahtu u vrijednosti od 500 tisuća američkih dolara, vinograd i šumu te dva auta - Opel i Volkswagen. Dubravka Šuica, profesorica engleskog jezika, do 2000. godine živjela je sa suprugom pomorskim časnikom i kćeri u stanu od 60-ak četvornih metara na predjelu Gruž. Trinaest godina poslije vrijednost njezine i imovine supruga procjenjuje se na više od pet milijuna eura.

IVAN JAKOVČIĆ (IDS), istarski župan, oko šest milijuna kuna

Posjeduje tri stana u Poreču, poslovni prostor i selo Sv. Juraj. Iako obnaša dužnost župana, usput se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića, preradom ruža i slično.

STIPE GABRIĆ JAMBO (HSS), nekadašnji gradonačelnik Metkovića, danas predsjednik metkovskog HSS-a, oko 20 milijuna eura

Slovi za najbogatijeg stanovnika Dubrovačkoneretvanske županije i vezan je uz različite političke opcije. Navodno je najveći dio bogatstva stekao povlaštenom trgovinom s HVO-om koje je uložio u nekretnine i tvrtke na hrvatskom jugu. Protiv njega su podnijete kaznene prijave koje gotovo nikad nisu rezultirale sudskim progonom. Uvijek ističe da je njegovo bogatstvo u nekretninama i poslu s povrćem i voćem koji je naslijedio od oca. Njegova priča o bogatstvu počinje prodajom kupusa ‘80-tih godina prošlog stoljeća, koji je započeo otac, a nastavili on i brat, proširujući posao na ostalo povrće, voće i stoku. Jambo je vlasnik zgrade s 558 četvornih metara u Tučepima (10 milijuna eura), poslovnog prostora 200 kvadrata u Makarskoj (4 mil. kn), zemljišta 1055 kvadrata u Metkoviću (500 tisuća kn) i 2231 četvornih metara na Nuncijati u Dubrovniku (4 mil. kn), poslovnog prostora 100 kvadrata u Metkoviću (1mil. kn), kuće 1000 četvornih metara u Metkoviću (osam mil. kn); pet stanova u Metkoviću (2 milijuna kn); poslovnog prostora 400 m2 u Metković (3. mil. kn) poslovnog prostora 410 kvadrata Hvar; (6 mil. kn) stana 60 kvadrata Zagreb, tvrtke Jambo promet. Osim toga, ima ušteđevinu od oko pet milijuna eura i potraživanja od države 22 milijuna eura.

DAVORIN BUBALOVIĆ (HDZ), bivši gradonačelnik Belog Manastira, a sada gradski vijećnik, oko 3,7 milijuna kuna

Do posljednjih lokalnih izbora dr. Davorin Bubalović, ugledni liječnik dermatolog, bio je gradonačelnik Belog Manastira, a prije toga i predsjednik Gradskog vijeća. Bubalović je, kao član HDZ-a, politički naslijedio oca koji je uživao ugled odličnog političara.

FRANJO SAKMARDI (SDP), zamjenik gradonačelnika Zeline, oko četiri milijuna kuna

Ima kuću s okućnicom u Zelini od 600 kvadrata koja vrijedi dva milijuna kuna, vlasnik je vikendice u Obrovcu (309 kvadrata) od milijun kuna, a suvlasnik još jedne vikendice od 100 tisuća kuna. Suvlasnik je oranice, kuće s okućnicom i poljoprivrednog zemljišta, ukupne vrijednosti oko milijun kuna.

ŽELJKO KRALJIČAK (HDSSB), zamjenik župana Osječko-baranjske županije, više od 4 milijuna kuna

Vlasnik kuće od 200 kvadrata u Osijeku od 1,125 milijuna kuna, suvlasnik kuće u Zadru od 400 kvadrata vrijednosti 2,250 milijuna kuna, stana u Osijeku od 262.000 kuna, oranice od 187.500 kuna, još jedne od 75 tisuća kuna i vinskog podruma vrijedmog 150 tisuća kuna od partnerice. Ima i dvije lovačke puške od 70 tisuća kuna te 100 tisuća kuna novčane štednje.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ (HDZ), župan dubrovačko-neretvanski, 3,6 mil. kuna

Ima 3,6 milijuna kuna vrijedne nekretnine (kuće, voćnjak, štala...). On i supruga imaju štednju od 1,180 milijuna kuna te mnoge dionice.

VALTER FLEGO (IDS), bivši gradonačelnik Buzeta, sada istarski župan, više milijuna kuna, naslijedio od oca

Ni za jednu nekretninu navedenu u kartici nije stavio procijenjenu vrijednost, ali riječ je o vrlo vrijednim zemljištima.

BOŽIDAR LONGIN (HDZ), zamjenik župana Zadarske županije, 4,8 milijuna kuna

Sa suprugom ima dva stana, dva zemljišta, oranicu, šumu i štednju od 30 tisuća eura.

MARIJAN FILIPOVIĆ, bivši HDZ-ov gradonačelnik Čabra, stotine milijuna kuna

Imovina mu se početkom 2000. godine procjenjivala na 50 milijuna eura. Bio je najveći prodavač drva na prostoru bivše Jugoslavije. Karijeru je počeo izvlačeći trupce s pomoću malih bosanskih konjića iz šuma BiH i Gorskog kotara.

HRVOJE KOŠĆEC, (HNS), gradonačelnik Sv. Ivan Zelina, četiri milijuna kuna

U vlasništvu mu je jedna kuća s okućnicom u vrijednosti dva milijuna kuna, suvlasnik je još jedne iste vrijednosti. Ima tri automobila, od kojih je najvredniji VW Multivan od 150 tisuća kuna. Ima tri kredita oko 140 tisuća eura.

ZLATKO KOMADINA (SDP), primorsko-goranski župan

SDP-ovac, bivši ministar i sadašnji župan primorsko-goranski Zlatko Komadina vlasnik je prekrasne kuće u Opatiji u kojoj živi sa suprugom i dvoje djece od čak 250 kvadrata vrijedne 3,1 milijun kuna, a u selu Drsnik suvlasnik je kuće vrijedne gotovo 500.000 kuna. On i supruga uštedjeli su više od milijun kuna.

IVO BALDASAR (SDP), splitski gradonačelnik

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar znatno je siromašniji od svog prethodnika Željka Keruma koji je za vrijeme mandata službeno prijavio nekretnine od 24,7 milijuna kn i štednju od 55 milijuna kuna. Baldasar posjeduje stan na elitnim Mejama u Splitu od 84 m2 vrijedan 1,800.000 kuna koji je kupio od plaće i kredita.

DAVORIN MLAKAR (HDZ), saborski zastupnik

Davorin Mlakar, bivši ministar uprave, koji je prilikom unutarstranačkih izbora stao na Karamarkovu stranu ima jednu od najskupljih kuća. Mlakar je u imovinskoj kartici prijavio kuću od 230 četvornih metara vrijednu 3,700.000 kuna, a ukupno je težak 6, 2 milijuna kuna. Vozi automobile koji vrijede oko 100.000 kuna i dionice od 36 milijuna kuna. No uz kuću impresivna je njegova i suprugina ušteđevina od čak 2,25 milijuna kuna. Mlakar je, što je manje poznato, i veliki ljubitelj umjetnosti. Tako je dio novca uložio u umjetničke slike. Radi se o 150.000 kuna, a u kartici je prijavio ulje slikara Izvora Oreba vrijedno 32.000 kuna. No ima i jednu grafika Salvadora Dalija vrijednu 13.000 kuna. 

GORDAN JANDROKOVIĆ (HDZ), saborski zastupnik

Gordan Jandroković, bivši ministar vanjskih poslova, živi u elitnom dijelu Zagreba, koji Zagrepčani zovu Beverly Hills. Stan od 150 četvornih metara procijenio je na dva milijuna kuna. Jandroković je svoj stan u zgradi gradio s nogometašem Tomislavom Butinom. Prije preseljenja u metropolu bivši ministar vanjskih poslova i bivši potpredsjednik Vlade, živio je u Bjelovaru. Kuću u rodnom gradu je prodao te je novac uložio u stan u Zagrebu. Kao ministar i potpredsjednik Vlade Jandroković je primao i plaću, koja u netu iznosila 20.886,71 kunu. Većinski je vlasnik bjelovarskog Beminga nominalne vrijednosti od 530 tisuća kuna. 2010. godine putem isplaćene dividende Jandrokovićeva imovina povećana je za 60-ak tisuća kuna. Ima ušteđevinu od pola milijuna kuna.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar una1
  una1 15:46 02.Lipanj 2015.

  Moram izdvojiti Marijana Filipovića,evo razloga.Počeo je davnih godina izvlačenjem drva na konjima.Ali,posao je išao sjajno,fincijski pokazatelji su dokaz.Mislim time prvenstveno na njegovu imovinu.Već godinu dana radnice nisu primili plaću.Da.

 • damir_pacek 13:58 23.Svibanj 2015.

  Potpuno je neprimjerena usporedba s vlasnikom Ikee. Naime, on je to izgradio od nule, svojim rukama i sposobnošću. A ovaj naš šljam je to pokrao narodu...