Top News
13869 prikaza

Boli jer Tedeschi kaže istinu: rasisti, lopovi, šovinisti

Emil Tedeschi
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Tko god danas u Hrvatskoj upozori na nešto što ne valja, automatski ga se svrsta u red "narodnih neprijatelja", kao u još neka vremena

Hrvatski poduzetnik i predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi uputio je, na konferenciji "Poduzetnički mindset" u Zagrebu, brojne i efikasne kritike na račun hrvatskog društva, poručivši kako Hrvatska "ima problem sama sa sobom". "Mi kad vidimo crnca, mi ga želimo linčovati. Kad čujemo da netko govori srpski, mi ga bacimo u more.

Kad vidimo Azijata pred Markovom crkvom u Zagrebu, mi se još uvijek smijemo i pokazujemo prstom. Nama je to čudno. Mi smo duboko zatvoreni u sebe, a jedina šansa nam je da se povežemo sa svijetom", naglasio je Tedeschi. Dotaknuo se Tedeschi Bandićeva počasnog doktorata, zagrebačkog aerodroma te hrvatskog mentaliteta koji prezire one ono što je slabije od njega i Agrokora.


Dragan Čović i Andrej Plenković Gutači novca Top News Gdje završava hrvatski novac koji se šalje Hrvatima u BiH?

Mišljenja javnosti o sadržaju njegova govora su podijeljena. Jedni su negativno iznenađeni njegovom reakcijom i smatraju je neopravdanom i skandaloznom, drugi su oduševljeni što je netko konačno izrekao ono što ionako svi znaju. Slučajno sam naletio na par reakcija na ovaj njegov govor: tako npr. gospodin Josip Markotić, MOST-ov gradski vijećnik u Splitu ne propušta primijetiti kako je Tedeschijeva supruga iz – Beograda.

Na sličnoj liniji je i predsjednik Splitskog saveza sportova Nenad Periš koji je uvjeren da Tedeschijev govor "zaslužuje tužbu nadležnih službi za klevetu, sramoćenje i uvredu". Mišljenja sam da Tedeschiju ništa ne daje za pravo kao upravo ovakve reakcije. Nikakav navijački desni vandalizam ili skupina ljudi u crnom, već upravo to što se gore spomenuti kritičari Tedeschijeva govora smatraju "centrom", "normalitetom" te "predstavnikom tihe većine".

Desničarski prosvjed protiv predstave u HNK u Splitu | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Čudno je što dotična gospoda od jednog stabla ne vidi šumu oko sebe. Nažalost, to je slika i prilika dominantnog političkog mentaliteta i današnjeg RH društva. No, iako je Emil Tedeschi dio svega onoga što on tako uvjerljivo i s pravom kritizira, njegovu kritiku hrvatskog društva i famozne hrvatske šutnje teško je pobiti ili ignorirati.

Na stranu to što je Tedeschi (bio) dio iste one strukture koju sada kritizira, ne poznajem gospodina Tedeschija. Ne znam kako je došao do prvog milijuna; ne znam što mu je radio otac; nisam proučavao način njegova poslovanja niti sam od nekoga čuo da je riječ o – kriminalcu. Prije bih rekao da je riječ o sposobnom poslovnom čovjeku čija je javna dužnost upozoravati na probleme koji se u Hrvatskoj razmnožavaju više i brže od hrastovih stjenica.

Intervju Top News Ona je najveći neprijatelj HDZ-a i ne pušta ih

Emil Tedeschi je održao zdravorazumski govor jednog kozmopolite koji je s jedne strane svjestan kako svijet i logika u praksi jednostavno funkcioniraju, a s druge strane jasno vidi kako sve to izgleda u Hrvatskoj. Iznenađujuće je točno locirao i ponudio rješenje problema. To je ona moderna poduzetnička retorika koja se treba primjenjivati u cijelom društvu.

Mišljenja sam da govor značajan, važan, sadržajan. Rekao je ono što mnogi vide i na što jedan prosječan Hrvat svakodnevno kaže nakon nekoliko piva u birtiji. Jedina je razlika (te istovremeno i problem) što je Tedeschi redovito prisutan na primanjima i domjencima s istom ekipom koju s pravom kritizira, a prosječni Hrvat može eventualno naručiti još jedno pivo i lagano doma.

Navijačka tučnjava | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Htjela to ona preglasna manjina priznati ili ne, predsjednik SDSS-a je žrtveni jarac hrvatske vladajuće koalicije. Hrvati mu pripisuju skoro pa mitske društveno-političke moći koje smatraju uzrokom svega lošeg i zlog. Ono što posebno šokira jest to što se i najsmislenija kritika društvenih problema izjednačava s "pljuvanjem Hrvatske".

Tko god danas u Hrvatskoj ukaže na nešto što ne valja, automatski ga se svrsta u red "narodnih neprijatelja". Ovakav način reagiranja hrvatske javnosti nije nažalost rijedak i često mu se pribjegava u obračunima s neistomišljenicima. Iskompleksirana većina gradi svoj imidž i vjerojatno se dokazuje upravo maltretiranjem manjina.

Damir Škaro Strah i trepet Top News Damir Škaro - od uglednog moćnika do sumnji u silovanje

Ako su Srbi doista najveći problem Republike Hrvatske, onda bi se RH mogla usporediti s rajem na zemlji. Koliko god to mnogima bilo čudno, nejasno i "komunistički", Srbi u Hrvatskoj imaju sva prava i dužnosti kao i svaki građanin RH, i to ne zato što im je država dala ta prava, nego zato što su i oni ta država.

Bilo bi odlično kad bi mi netko mogao smisleno objasniti od koga ili od čega se Hrvati danas osjećaju ugroženo u jednoj međunarodno priznatoj državi riješenih granica i skoro stopostotnog etnički homogenog popisa stanovništva. Dajte mi objasnite, pa da i ja uzmem neko oružje u ruke i krenem u "boj, u boj za narod svoj!"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tito
    Tito 18:33 22.Rujan 2019.

    Gosp. Tedeschi pogađa u sridu, postali smo primitivni i nazadni i bez budućnosti i ljudi.

  • BORNINTHEUSA 18:03 22.Rujan 2019.

    Kad Tedeschi objavi kako je stekao prvi milijun, bit će jasnije zbog čega razmišlja na ovakav način.

  • ivobmw 16:49 22.Rujan 2019.

    Švabija je eno otvorena za sve pa je postala kaos od zemlje, na svakom ćošku "merhaba merhaba"... Vama kapitalistima samo pare u glavi... To kaj imaš para ne znaci da razumiješ zivot