Top News
25913 prikaza

Bosansko pitanje: Tko štiti najopakije mafijaše Europe?

Braća Nermin i Armin Ćulum
Screenshot/Facebook
Njemačka policija proglasila je organizaciju mafijaškom i trećom po opasnosti u Europi

Braća Nermin i Armin Ćulum, prije dva dana uhićeni su u Sanskom Mostu zbog sumnje da su povezani sa ubojstvom banjalučkog poduzetnika Slaviše Krunića, a zatim oslobođena. No u ožujku prošle godine službeno su proglašeni nacionalnom prijetnjom u BiH

Tada je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za obranu i sigurnost tu informaciju sa popisom. Među organizacijama i pojedincima koji se u BiH smatraju opasnim našla su se i imena braće Ćulum, za koje su naveli da se nalaze na čelu bajkerske organizacije "United Tribunes"

Javnost nije nikada detaljno upoznata s tim dokumentnom budući da je nosio oznaku "tajno". 

Organizaciju "United Tribunes" u Njemačkoj je 2004. godine osnovao bosanskohercegovački bokser Armin Ćulum zvan Boki, koji ju je u izjavama u medijima nazivao zajednicom ili bratstvom bodybuildera, poznavatelja borilačkih vještina i tvrdio kako nemaju nikakve veze s kriminalom. 

Njemačka policija smatrala je da to baš i nije tako, i proglasila je organizaciju mafijaškom i trećom po opasnosti u Europi. Braća su u Njemačkoj živjela prije desetak godina pa su pobjegli jer je protiv njih otvorena istraga zbog prostitucije, utaje poreza i drugih kriminalnih djela. Za Arminom je Njemačka izdala i međunarodni nalog za uhićenje, koji nikada nije proveden. 

Edin Gačić EDIN Gačić Top News Najopasniji bjegunac Balkana: Vjerski fanatik i paranoik

Dnevni avaz tako piše da su im iz policije Unsko sanskog kantona naglasili da su braća Ćulum gospodari svih kriminalnih radnji na području USK i da upravo iz grada na Sani dirigiraju najopasnijim kriminalnim akcijama po Europi

"Ne smiju napustiti BiH jer će biti uhićeni, no čini se kako su ovdje dobro zaštićeni. Iako je posljednjih nekoliko godina bilo niz policijskih akcija i pretresa njihovih kuća u Sanskom Mostu, nikada nisu pronađeni nikakvi dokazi o njihovim radnjama. Nikada nije ni objašnjeno zašto su proglašeni prijetnjom za nacionalnu sigurnost BiH i zašto se kao takvi mogu baviti raznim poslovima i živjeti na visokoj nozi", rekao je njihov izvor i napomenuo da su braća Ćulum "strah i trepet" u Sanskom Mostu. 

Prema njihovim riječima policijska uprava Sanski Most odbijala je zahtjev MUP-a RS za uhićenjem braće Ćulum, tj. tražili su podršku Specijalnih jedinica MUP-a USK, koju na kraju nisu dobili. 

"Javna je tajna da neki policajci s braćom piju kavu u Sanskom Mostu, pa ne čudi što kada je došlo do poziva za uhićenje, to baš njima nije bilo lako", rekao je izvor. 

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Diktator Top News Dodik utjeruje strah: Iz Banja Luke nestaju njegovi kritičari

Njemački mediji godinama su pisali o Arminu Ćulumu, zvanom Boki i njegovom bratu Nerminu i stalno su ukazivali na opasnost koju predstavljaju, i činjenicu da ipak slobodno žive u BiH. Mediji pišu kako je za Arminom Ćulumom u Njemačkoj raspisan i međunarodni nalog za uhićenjem, a njemački mediji prenijeli su i informaciju da je iz BiH zatraženo 70.000 eura za uhićenje Armina Ćuluma. Čak su i neki njemački inspektori javno potvrdili da su i do njih došle takve informacije, a naglasili su da bosanskohercegovačka policija i pravosuđe nisu pokazali interes za suradnju u tom slučaju. 

Kuća Armina Ćuluma u Sanskom Mostu pregledana je i u okviru međunarodne policije akcije Ezel provedene na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. godine. Tada je naglašeno kako je to bio veliki udarac organiziranoj kriminalnoj organizaciji koja se bavila trgovinom ljudi i prostitucijom. No izvor za Avaz tvrdi da braća nisu ni malo oštećeni tom akcijom, jer SIPA koja je pretresala njihove objekte nije pronašla ništa sumnjivo. 

Izvještaji o braći u njemačkim medijima, o kojima svjedoče i policijski inspektori, ravni su nekim scenarijima filmova o kriminalcima. Novinari njemačkog Bilda prije nekoliko godina došli su u Sanski Most i razgovarali sa braćom. Objavili su i fotografiju za koju su tvrdili da je nastala u jednom noćnom klubu u BiH. Na njoj su, osim braće Ćulum, bili i članovi bande Hells Angels, njihova konkurencija. Navodno su se upravo na Sani i pomirili. 

Ove informacije nisu htjeli komentirati ni u ministarstvu sigurnosti BiH ni u MUP-u USK. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lill 13:00 27.Travanj 2019.

    BoksER????? O, emte živote, emti i gramatiku i pravopis i neškolovane novinare?!"#$%&?=!*!!!!! Ne znati razliku između boksera i boksača je zaista...... neprocjenjivo ;) "Organizaciju "United Tribunes" u Njemačkoj je 2004. godine osnovao bosanskohercegovački bokser Armin Ćulum zvan Boki, ....."

  • darko 12:07 27.Travanj 2019.

    Mene je moja učiteljica engleskog učila da u svakom pitanju ima barem pola odgovora, zar ne.