Top News
26784 prikaza

Bosna protjeruje Arape: Ilegalno su kupovali nekretnine

Sarajevo resort Ovsenik, prvi ekskluzivno arapski resort
DADO RUVIĆ/REUTERS/PIXSELL
Vlasti iz susjedne države najavile su protjerivanje više od 300 stranaca zbog ilegalne kupovine nekretnina i utaje poreza

Služba sa poslove sa strancima Bosne i Hercegovine najavila je protjerivanje više od 300 stranaca zbog utaje poreza i nelegalne kupovine nekretnina. Uglavnom je riječ o državljanima zemalja Perzijskog zaljeva, a prve Arape izbacit će iz države već idućeg tjedna, ispričao je šef Službe Slobodan Ujić za Klix.

Posebno je naglasio da se u proces uključilo i Tužiteljstvo BiH koje je tražilo dostavljanje dokumentacije o ilegalnoj kupovini nekretnina i osnivanju fiktivnih kompanija u susjednoj nam zemlji. Nakon duge i kompleksne istrage, bh vlasti otkrile su oko 500 fiktivnih društava prijavljena na lažnim adresama posjeduje oko 600 stambenih i poslovnih prostora.

Ilegalni ulazak u zemlju

Temeljni kapital takvih kompanija bio je oko 2.000 konvertibilnih maraka ili nešto manje od 8.000 kuna, a u vlasništvu su imali nekretnine vrijedne stotine tisuća maraka. Neki vlasnici živjeli su ilegalno, neki uopće nisu imali registriran ulazak u državu, a neki su zloupotrebljavali radne dozvole ili uvjete izdanih viza.

Kako je Hassan Haidar Diab napisao, državljani arapskih zemalja nemaju mogućnost izravne kupovine nekretnina u Bosni i Hercegovini pa su to riješili preko ovlaštenih tvrtaka i odvjetničkih ureda. 

Čini se da je ova akcija tek početak pucanja arapskog balona u susjednoj državi. Prisjetimo se samo nedavno postavljenog kamena temeljca za Buroj Ozone City, megaprojekt na brdima iznad Sarajeva, najavljene vrijednosti veće od 15 milijardi kuna.

Mesić kao počasni gost

Jedan od gostiju na svečanosti polaganja kamena temeljca bio je i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić. "Ovakvih projekata bi trebalo biti više, ali je važno da investitori pokazuju interes za BiH i uopće za jugoistok Europe. Ovo treba biti poruka da se na ovom i drugima mjestima isplati ulagati. Današnji potez puno znači za ekonomiju BiH, ali i za njene susjedne zemlje", izjavio je tom prilikom Mesić.

Osim toga, relativno nedavno otvoren je i prvi turistički grad namijenjen arapskom stanovništvu. Sarajevo Resort Ovsenik nalazi se u Tarčinu, nekoliko kilometara izvan Sarajeva. Početak gradnje prije nekoliko godina najavljivan je praktički istim riječima kao i Buroj Ozone City. "Velika je to investicija, nasušno potrebna bh gospodarstvu i svaku birokratsku prepreku treba ukloniti", govorili su tada bosanskohercegovački političari. Danas, u Ovsenik mogu ući samo Arapi, a lokalno stanovništvo osuđeno je na fizičke poslove u luksuznom naselju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Germinikus 09:09 15.Rujan 2017.

    Treba ih SVE protjerati!Arabi su karcinom u svakom drustvu!

  • EGREG 18:17 20.Prosinac 2016.

    DA NEĆE ARAPI PROTJERATI BOSANCE?