Top News
17841 prikaza

Bože smiluj se! Neka već jednom taj davež umre!

Josip Bozanić
Robert Anić/PIXSELL
Kaptol je preko svojih medijskih golubića i bastajića ispalio hitac upozorenja: ne Papi, jer njemu ne smije, nego vjernicima

Blaženi bili svi unutarnji neprijatelji, domaći izdajnici, soroševci i plaćenici, jugonostalgičari i jugofuturisti, kompletan SDSS i Milorad Pupovac, Goran Beus Richemberg i GLAS, Dragan Markovina i Mate Kapović, Nova ljevica i Radnička fronta, Vesna Teršelič i Documenta, Hrvoje Hribar, HAVC jučer, danas i sutra, bezbožnici, agnostici, ma i lokalni muslimani i pravoslavci, LGBT zajednica i Hladno pivo, Novosti u punom sastavu i izrodi po mainstream medijima, LET 3 i Oliver Frljić...

Svi su oni, gledajući stvarnost s Kaptola, dim od one stvari u odnosu na neprijatelja svih neprijatelja, malobrojnog, bukvalno malobrojnog, ali pozicioniranog na strateško mjesto s kojeg, od zore do sumraka, od Božića do Uskrsa, od Uskrsa do Velike Gospe i od Velike Gospe do, opet, Božića, ne radi ništa drugo osim što potkopava sustav u kojem caru ide carevo, dok je božje pohranjeno kod njegovih ovozemaljskih namjesnika, u sefovima službe duhovne stabilnosti.

Papa Franjo | Author: Republic of Korea/ CC BY-SA 2.0 Republic of Korea/ CC BY-SA 2.0

Nitko ne otkriva slabosti poznatog protivnika kao novi, neočekivani neprijatelj, nesuđeni saveznik od kojega se, bez da ga se pitalo, očekivalo da pruži svaku moguću potporu ili, ako je, ipak, zauzet nečim drugim, barem ne surađuje sa suprotnom stranom. Lako je, drukčije rečeno, nekad bilo s Kaptola granatirati riječima velikog kalibra. Poznate mete nisu imale sposobnost uzvraćanja, a to što nije bilo češćih i poželjnih uzmaka više je govorilo o njihovoj tvrdoglavosti, nego o snazi i otpornosti.

No mrski se i poznati neprijatelj u međuvremenu pokazao kao poželjan protivnik: pojavio se, naime, jedan, da samo jedan, novi i jaki po prirodi stvari i poziciji na najčuvenijem balkonu u poznatom dijelu svemira, onome na bazilici svetog Petra. Pet je punih godina prošlo od večeri u kojoj je, bilo je osam i kvarat ili dvadeset sati i petnaest minuta, kardinal Jean-Louis Tauran rekao: “Habemus Papam”.

Danas, 60 mjeseci kasnije, hrvatski kler bi to “Imamo Papu” preveo kao: “Imamo k....”. Jorge Mario Bergoglio, papa Frane ili Franjo, ovdašnje svećenstvo nervira više nego svi unutarnji neprijatelji, domaći izdajnici, soroševci i plaćenici te da ikako mogu vratiti vrijeme, pa sebi u tom vremenu dati više moći, za poglavara Katoličke crkve izabrali bi bilo koga drugoga, ako treba i Vladimira Mihajloviča Gunđajeva, dakle Kirila prvog, pa neka bude usput i patrijarh moskovski i cijele Rusije, samo da ne gledaju Chea u Vatikanu.

Slikoviti prikaz monsinjora Mije Gabrića Skandal na Kaptolu Top News Mračne tajne moćnog bankara Crkve u Hrvatskoj

Tako Che u Gvatemali zovu sve Argentince i od tamo je nadimak u svijet ponio i Bergoglijev sunarodnjak, Ernesto Guevara. Nisu, istina, samo ovdašnji svećenici alergični na Papu. Još 2015. njegov je suradnik i prijatelj, Victor Manuel Fernandez, rekao: “Bergoglia danas kardinali na konklavi vjerojatno ne bi izabrali za Papu i možda se netko pokajao što je glasovao za njega, ali to ne mijenja ništa”.

Dodao je tad, u intervjuu za Corriere della Sera, kako u Vatikanu ima i onih što čekaju da Argentinac umre pa da se sve vrati na staro, u vrijeme njegova prethodnika Benedikta koji je, onako krut, isključiv i karizmatičan kao daska desetka, ovdašnjem kleru ostao ljubav neprežaljena. Dugo su se hrvatski crkveni predstavnici i njihovi glasnogovornici maskirani u novinske komentatore pravili da se nije ništa dogodilo te da se ništa neuobičajeno i nepoželjno ne dešava.

Tek, kad bi zatrebao kakav citat, posezali bi za riječima Josepha Ratzingera, dok su se javna suprotstavljanja novom Papi svodila na loše metafore o čudnim vjetrovima u Vatikanu.

Josip Bozanić | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Višegodišnji rad po župama i stalno redigiranje Bergoglijevih poruka te ignorantski javni odnos naspram zbivanja u kojima je papa Franjo i radio i govorio sve suprotno od matrice Crkve u Hrvatskoj nije, očigledno, polučio očekivani efekt: zbunjenim vjernicima svašta se da ugurati u glavu, ali ne i to da je Papa loš katolik, pa makar ga s poštovanjem slušali i citirali oni koji su prije mogli zamisliti Željku Markić na Paradi ponosa ili Zdravka Mamića na sjevernoj okuci Poljuda, nego to da će iz Vatikana čuti, recimo, kako marksisti mogu biti dobri ljudi, da Djevica Marija ne radi u pošti iz koje redovito šalje poruke na uobičajene adrese ili, naravno ne tim riječima, da u klasnoj borbi Crkva nije neutralni promatrač, nego aktivni sudionik na strani obespravljenih.

Pet dugih godina službenici duhovne stabilnosti čekali su ili da biologija učini svoje, da Papa fino, prirodnom smrću umre, da ga prividno ožale i da se sve vrati na ono što je jednom bilo ili da, barem, taj Latinoamerikanac konačno shvati kako on ne može odlučivati na čijoj je strani, nego da mora biti na onoj na kojoj ga se očekuje.

Tamo, točnije, gdje se na izbjeglice s Bliskog istoka gleda s prezirom, na pravoslavne vjernike s mržnjom, na Europu kao ekskluzivni kršćanski prostor, na rodne manjine s gađenjem, na socijaliste s isukanim mačem, na siromahe kao manje vrijedne i, konačno, na samu Crkvu kao centar političke i financijske moći koji staleške razlike održava, parlamentarni život kontrolira, a granice slobode strogo definira.

Svećenici na misi u Vatikanu svećenikova djeca Life Apel Crkvi: "Pobrinite se za vanbračnu djecu svećenika!"

No kako se ništa od toga nije dogodilo, Kaptol je preko svojih medijskih golubića i bastajića odlučio ispaliti hitac upozorenja: ne Papi, jer njemu, ipak, ne mogu ništa, nego onima koji bi mogli zaključiti kako Bergoglio nije tek pogreška sustava koji će se sam vratiti na tvorničke postavke i izbrisati sve tragove vjerovanja drukčijeg od onoga što ga ovlašteni dileri prodaju sirotinji za novac, prilagođavaju kapitalu te kojim podgrijavaju mržnju usmjeravanu na poznate i lake mete.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • staribrod 13:03 31.Ožujak 2018.

    JBT kakvi sve *** slobodno pljuju po katoličkoj crkvi...pa zar nikoga nije briga za tuđe vjerske osjećaje i tradiciju.

  • jluci82 09:24 31.Ožujak 2018.

    Aktualni papa reformator je došao dvadesetak godina prekasno da spasi ono što se spasiti da.Nikada nije bio veći porast ateista,antiteista u katoličkom svijetu.Ivan Pavao II se predugo zadržao,a Benedikt XVI je bio totalno krivi izbor.Naposlijetku,ništa ne traje vječno.

  • snježnileopard 07:57 31.Ožujak 2018.

    Crkva u Rrvata i njezin nauk jasno dokazuju da Boga nema ili je nemoćan... da trpi ovu družinu ljenčina koji ovcama prodaju nauk i za to ih narod još i plaća.. pomozi ako te ima?????