Top News
3729 prikaza

Brani Gazdu i diktatore - porijeklo novca je ne zanima

London: Todorić u pratnji odvjetničkog tima dolazi na ročište gdje će se odlučiti o izručenju
1/6
Goran Stanzl (PIXSELL)
Prije dvije godine britanski su mediji otkrili da je zastupala maldivskog diktatora i dobivala od njega uplate novca za koji se sumnjalo da potječe od koruptivnih radnji

Ivica Todorić izvukao je zadnji adut iz rukava. Angažirao je novu odvjetnicu, a riječ je o 63-godišnjoj Cherie Blair, supruzi bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, u nadi da će doći do odgode ročišta, pa samim time i presude o izručenju Hrvatskoj. 

U Hrvatskoj se malo zna o karijeri supruge bivšeg britanskog premijera, no tamošnji mediji već su pisali da je bila uključena u sumnjive poslove s režimom Abdulle Yameena, maldivskog diktatora 

Britanski Daily Mail napisao je o njoj opširan tekst prije dvije godine. Iz njega se vidi da Cherie Blair i njezina ugledna tvrtka Omnia Strategy, unatoč britanskim zakonima, ne provjerava svoje klijente i njihov novac, pa čak i ako se sumnja da je riječ o pranju novca ili novcu prikupljenom koruptivnim ili kriminalnim radnjama.

Jedan od klijenata bio joj je Abdulla Yameen, diktator i predsjednik Maldiva. U svijetu je bio poznat po sustavnom kršenju ljudska prava, te je nakon izbora 2013. u zatvor strpao 1700 političkih protivnika, među kojima je bio i njegov prethodnik Mohammed Nasheed. Za Nasheedovo puštanje na slobodu borili su se mnogi, od Amnesty Iternationala, preko Sir Richard Bransona do Amal Clooney.

Abdulla Yameen, predsjednik Maldiva | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mnogi su se pitali zašto je odvjetnica Blair zastupala Yameena kad se uvijek predstavljala kao osoba koja se bori za ljudska prava i demokraciju. 

Kao supruga laburističkog premijera, s lijevog političkog spektra neprestano je pokušavala ostaviti dojam osobe koja se bori za političku korektnost i poštovanje zakona. Na njezinoj web stranici piše da je velika zagovornica ženskih prava i borac za društvenu odgovornost. 

No, u 61. godini, koliko je tad imala, odjednom se okrenula braniti diktatora.

Odgovor je dao jedan upućeni bivši ministar iz Blairove vlade dao je prilično razuman odgovor:"Iz svega proizlazi da ju je privukao novac." 

Ovu teoriju potvrdili su dokumenti koje je dobio Daily Mail. Prva je faktura koju je njezina odvjetnička tvrtka Omnia Strategy poslala maldivskoj vladi 24. kolovoza 2015. godine.

Ivica Todorić Prije bijega Top News Posljednja velika prevara Ivice Todorića

Tvrtka je tražila 'fiksnu naknadu' od 420.000 funti - koja bi trebala biti plaćena u dvije tranše od 210.000 funti - za šest mjeseci rada. Drugim riječima, svoj svjetonazor bila je spremna zanemariti u zamjenu za 70.000 funti mjesečno  ili nešto više od 2.000 funti dnevno.

Prilično izdašna naknada za djevojku iz radničke obitelji iz Liverpoola - čak i ako predstavlja samo dio novca koji posjeduje zajedno sa suprugom, a  procjene su 60 milijuna funti neto.

Tony Blair, koji je od završetka mandata izgradio veći dio tog bogatstva jer posluje s mnoštvom autokratskih vlada - od one u Kazahstanu do Azerbajdžana, pa Kuvajta i Katara. 

Zanimljivo je da je faktura za prvu uplatu od 210.000 tranšu dobila za, kako je pisalo "stratešku diplomaciju, treninge za nastup u medijima, međunarodne osnose s medijima, i upravljanje međunarodnom pokrivenošću" kontroverzne odluke o zatvaranju trojice disidenata 'visokog profila'. 

To drugim riječima znači da je Omnia djelovala kao PR tvrtka despotskog režima.

Tony i Cherie Blair | Author: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL
No, ako je već duboko nemoralno, u tome nema ničeg nezakonitog. Ali je njezina tvrtka Omnia javnosti opisivala posao s maldivskim režimom sasvim drugačije. 

Samo prošli mjesec, primjerice, tvrtka Cherie Blair tvrdi da je njihova uloga u toj egzotičnoj zemlji usmjerena na 'poboljšanje života njhovih 320.000 građana, te da pomažu stvoriti bolju transparentnost i odgovornost.'

"Kao odvjetničko društvo, Omnia Strategy savjetuje vlade o pitanjima koja se odnose na pitanja međunarodnog prava i ugovornih obveza", navodi se u priopćenju. 'Rad Omnia Strategy usmjeren je na opipljiva poboljšanja mladoj naciji. Svi komentari koji upućuju na suprotno su potpuno neutemeljeni", napisali su u izjavi.

Inzistirali su da oni savjetuju vladu Maldiva o "zakonodavnoj i institucionalnoj reformi".

'Omnia je više puta rekla građanima Maldiva da je tvrtka angažirana kako bi pomogla vladi oko reforme pravosuđa i demokracije', kaže Eva Abdulla, jedna od rijetkih zastupnica oporbe na Maldivima.

"Ovaj dokument, umjesto toga, pokazuje da je glavni dio posla bio PR. Oni su eksplicitno zaposleni da bi opravdali odluku vlade o zatvaranju oporbenih čelnika.

- Ako je Cherie Blair učinila bilo kakvu domaću zadaću, znala bi da se taj režim ne može braniti. Ali njoj je očito samo stalo do toga da joj taj režim plati.

Ivica Todorić Lista tvrtki Top News Dali su Todoriću milijune prije nego je pobjegao

To, međutim, nije jedina zanimljivost u fakturi na 210.000 funti.

Drugi se može naći na vrhu jednog dokumenta, koji je poslan iz Cherienog otmjenog ureda koji se nalazi nedaleko Hyde Parka u Londonu.

Tamo možete vidjeti da je dokument adresiran na tvrtku koja je bila ključna za kontakte s Yameenovim režimom. Riječ je o Abdulla Ziyathu, glavnom direktoru maldivske korporacije MMPRC - za marketing i PR ali račun je zapravo otišao na pogrešnu adresu. 

Ziyath je zapravo intrigantan lik s kojim je Cherie Blair ili netko drugi iz njezinog ureda, sklopio unosan poslovni odnos. 

Cherie Blair i Ronnie Wood | Author: Ian West/Press Association/PIXSELL Ian West/Press Association/PIXSELL
Taj bivši bliski suradnik diktatora, suočava se s kaznenim sudom zbog navodne uloge u slučaju najveže prijevare na Maldivima: pronevjeru od oko 50 milijuna funti preko tvrtke MMPRC-a, koju je vodio. Ziyath je uhićen u listopadu 2015. godine nakon što je ustanovljeno da su desetci milijuna funti javnog novca završili u njegovoj blagajni. 

Tužitelji tvrde da je njegova tvrtka - uzimala gotovinu od građevinskih tvrtki u zamjenu za izdavanje turističkih dozvola i najam zemljišta za  gradnju hotela - a taj je novac prebacivala utjecajnim ljudima u Yameenovoj vladi. 

Posebna revizija otkrila je da je Ziyath potpisao milijune dolara čekova privatnim tvrtkama i dao na raspolaganje 59 otoka, laguna i parcela za gradnju, a da pritom nije imao dokumente koji detaljno opisuju transakcije.

On i dva suoptuženika, jedan od njih je Yameenov bivši potpredsjednik Ahmed Adeeb, suočeni su s 50 optužbi za korupciju.

Dok se suđenje nastavlja, oni i dalje dokazuju svoju nevinost, a faktura koju je poslala Blair je i onako bila datirana prije Ziyathovog uhićenja, pa nije teoretski bilo razloga da s njim ne posluje. 

Međutim, drugi od dviju tajnih dokumenata koje je pribavio Daily Mail ju mnogo više kompromitiraju. Riječ je o bankovnoj potvrdi od 18. rujna 2015., kad je Omnia zatrašila bankovnu uplatu od 210.000 funti. 

Uplata za 'profesionalne usluge' došla je iz Bank of Ceylon čija je poslovnica u Maléu, glavnom gradu Maldiva, i to je jedina bakna iz Sri Lanke tamo posluje. 

Ivica Todorić Bijeg u Dubai Top News Zbuksao novac: Todorićev tajni račun u arapskoj banci

Ipak, ovaj bankovni račun ne pripada vladi Maldiva, pa ni Ziyathovoj navodno korumpiranoj PR agenciji kojoj je Omnia poslala fakturu. Umjesto toga, račun je pod kontrolom sasvim druge privatne tvrtke pod nazivom MC Maldives Pvt Ltd.

To je zapravo velika tekstilna tvrtka koja uvozi i izvozi odjeću u Maldive i iz njih. U vlasništvu je Abdulla Rafiu, poznatog poduzetnika koji također ima i duhansku tvrtku. .

Međutim, Rafiu je rekao da je tim bankovnim plaćanjem zapravo napravio uslugu drugom lokalnom poduzetniku Mohamedu Allamu Latheefu.

Latheef, zauzvrat, posjeduje tvrtku pod nazivom SOF Pvt Ltd. Prema Rafiu, to je Latheefov novac iz njegove tvrtke SOF koji je završio u banci HSBC, na računu tvrtke gospođe Blair.

Kako je rekao Rafiu, SOF nije bio u mogućnosti izvršiti međunarodnu isplatu u poslijepodnevnim satima 18. rujna 2015. jer je bila predvečer muslimanskog praznika Eida - zadnjeg dana Ramadana.

Tvrtka je stoga stavila sredstva na Rafiuov račun, a Latheef ga je zamolio da ga prenese izravno na HSBC račun u Londonu kao uslugu. Tek kasnije, Rafiu je saznao da novac ide Cherie Blair.

"Kad sam saznao, bio sam jako nesretan jer ja sam poslovni čovjek i ne želim imati nikakve veze s politikom. Pitao sam prijatelja da mi objasni zašto je to učinio i rekao je da će mi objasniti, ali mi se više nikad nije javio", rekao je Rafui. 

No, bitno je tko je u cijeloj priči bio Latheef koji je zapravo platio račun Cherie Blair?

Prema otkriću Daily Maila, Latheef je jedan od osumnjičenih i važna ličnost u korupcijsom skandalu koji je uključio i Ziyatha.

Maldivski tužitelji tvrde da je najveći dio sredstava iz MMPRC-a - oko 30 milijuna funti - bilo usmjereno prema njegovoj privatnoj tvrtki SOF Pvt Limited.

Nedavno je pobjegao iz zemlje i nalazi se na Interpolovoj tjeralici na crvenoj listi, te je za njim raspisan uhidbeni nalog. 

Ivica Todorić | Author: Zeljko Hladika (PIXSELL) Zeljko Hladika (PIXSELL)
Latheef je opisan kao vrlo opasan i nalazi se na tjeralici u kategoriji onih koji su opisani kao "počinitelji teških kaznenih djela, oružanih pljački, trgovanje ljudima, proizvodnja prodaja ili posjedovanje opasnih tvari ili vatrenoga oružja; terorizma i korupcije ".

Ovakav klijent stavio je Omnia Strategy u vrlo nezgodnu situaciju jer se tvrtka zakonski obavezala da će izbjegavati prihode od opranog novca, kriminala i korupcije. 

Između ostalog, predviđaju da tvrtke kakvu ima Cherie Blair moraju provoditi stroge "dubinska revizije glede pravog izvora novca kojima joj klijenti plaćaju usluge".

Gospođa Blair je doista velika stručnjakinja, ona je QC - odnosno Queen's Counsel, što su u zemljama Commonwealtha eminentni odvjetnici koje imenuje monarh da budu "branitelji Njezinog Veličanstva". Ona je i bivša sutkinja, pa se očekuje i da se strogo drži zakona i provjerava svoje klijente.  

Stoga je njezina tvrtka Omnia Strategy privukla medijsku pozornost jer se sumnjalo da je primila isplatu od opranog novca i od vlade poznate po korupciji, pa se očekivalo da će to prijaviti britanskoj policiji. 

No, Cherie Blair je na ove optužbe poslala Daily Mailu priopćenje: "Što se tiče optužbi oko plaćanja našeg računa, uzimamo ovo pitanje vrlo ozbiljno i pregledavamo prijedlog da naš klijent ne kontrolira bankovni račun iz kojeg je novac isplaćen. Omnia Strategy ima na snazi ​​strogu politiku i procedure usklađenosti."

U priopćenju se navodi da je Omnia prekinula svoj šestomjesečni ugovor nakon "nepredvidivih domaćih događaja koji su se dogodili u Maldivima u listopadu i studenom 2015. godine", a riječ je o Ziyathovom uhićenju zbog malverzacija. Nadalje su napisali da više nisu upućeni u događaje i skandale maldivske vlade. 

Otok Smokvica Skrivene zabave Top News Tajni i bogati Todorićevi gosti na Smokvici

No, njezin kolega koji je zastupao žrtve Yameenovog režima je rekao da provodi istragu oko uplata maldivske vlade uredu Cherie Blair koja ima ispostavu i u Wahsingtonu. On kaže:

"Cherie Blair je trebala znati da ide u posao s vrlo neugodnim režimom, koji su povezani s korupcijom i organiziranim kriminalom, pa nije trebala prihvatiti tu isplatu. Omnia je fakturirala maldivskoj vladi, a platila je privatna tvrtka. Već je to bilo dovoljno sumnjivo. 

"Da su jednostavno odlučili prihvatiti taj novac, bez obzira na njegovo podrijetlo, govori nam sve što trebamo znati o tvrtki i ljudima koji ju vode", rekla je maldivska oporbenjakinja Eva Abdullah. 

No, očito Cherie Blair ne pita mnogo odakle njezinim klijentima novac. Vjerojatno to nije pitala ni Ivicu Todorića. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.