Top News
9207 prikaza

Gazda muljanjem ruši i moćne Ruse?

Ivica Todorić u V. Britaniji
Goran Stanzl/PIXSELL
Nevjerojatno komplicirana mreža transakcija i vlasništva kompanija skriva trag Gazdinog izvlačenja novca iz Agrokora

Prije objave teksta tri dana smo čekali njegov odgovor s konkretnim pitanjima o tome zašto je slao novac u Dubai i zašto je preveslao ruski Sberbank koji mu je dao kredit spasa. Ali on nije odgovarao. Tek kada smo objavili tekst, odlučio je reagirati. Jednosmjerno, bez mogućnosti podpitanja.

Todorić kaže da je je naše otkriće laž iako zatim odmah priznaje da je novac poslao u Dubai. Ali tvrdi da je njime kupio izvore i punionicu vode. U Sloveniji. Dakle, za punionicu vode udaljenu 50-ak kilometara, pet milijuna eura je prešlo put iz Zagreba, do Zuricha i završilo u Dubaiu.

- Radi se o najlegitimnijoj poslovnoj transakciji. Prodavatelj je odredio račun u Dubaiu. Za sve postoji dokumentacija - kaže. 

Suprotno njegovim tvrdnjama, naši sugovornici upoznati s transakcijama i dalje tvrde da nema papirnatih dokaza da je pet milijuna eura povučenih iz Agrokora iskorišteno za kupnju izvora.

Ivica Todorić i supruga Vesna JAKO PUNO Top News Blokiranom lovom Gazda može izgraditi 32 vrtića

U ožujku prošle godine, Todorić je uz tih pet milijuna eura, poslao još 1,5 milijuna na račun švicarskog Agrokora AG. Oni su otišli na isplatu kredita. Istražitelji su već otkrili da je upravo račun te tvrtke služio kao kasica prasica obitelji Todorić. U sedam ranijih godina tvrde da je Todorić preko njega izvukao više od 64 milijuna kuna kroz neosnovano dizanje gotovine i plaćanje troškova obitelji, od putovanja do odjeće i uređenja Kulmerovih dvora.

U ožujku su dobavljači već prestali dostavljati robu Agrokoru, tvrtka nije imala za plaće. Todorići u veljači od Sberbanka traže dodatni kredit od 100 milijuna eura kako bi mogli poslovati. Sberbank im teškom mukom pristaje dati još novca nakon što im je jasno da ne mogu vratiti ni onih posuđenih 1,1 milijardu eura. Ali Rusi zbog nepovjerenja uvjetuju da taj novac oni direktno daju dobavljačima, radnicima za plaće i porez, a ne da ga pošalju Agrokoru na račun.

Međutim, Todorić im dostavlja listu dobavljača koje trebaju isplatiti s kojima je prethodno sklopio dogovor da vrate dio novca. Barem polovica od 75 milijuna eura vraćena je od dobavljača nazad u Agrokor.

Borislav Škegro HOBOTNICA Top News Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

Nitko nije tada znao da su milijuni eura završili u Dubaiju. Nevjerojatno je da u takvoj situaciji, Todorić razmišlja o kupovini izvora i to se čini potpuno nelogičnim jer nije imao ni za plaće. Todorić tvrdi da je napravio upravo to, a jučer je napao i premijera Andreja Plenkovića da ga želi uništiti.

- Kroz moje ruke su prošle stotine milijardi i nisam uzeo ni kune. Možeš li to shvatiti Plenkoviću jer ti i tvoji ste korumpirani i otimate. Danas tvoja mašinerija vadi Dubai - poručio je Plenkoviću.

Kaže da bi sa slovenskim izvorima Costella i Jamnicom nastala najveća regionalna tvrtka za vodu jer je ta voda “prirodni lijek”. Agrokor inače nikada nije objavio da kupuje tu punionicu.

Saznajemo da Agrokor AG iz Švicarske zaista ima od ranije udjele u tvrtki iz Ujedinjenih arapskih emirata koja je vlasnik punionice Costella u Sloveniji, ali se još raspetljava pravo vlasništvo te arapske tvrtke i tragovi novca koji je kolao preko njihovih računa.

Pitali smo i tvrtku Costella jesu li točne Todorićeve tvrdnje. Nisu nam ništa odgovorili. Vlasnik punionice Costella je od travnja 2016. godine tvrtka Ardeya Global iz Dubaija. Tko je vlasnik te tvrtke u poreznoj oazi bilo je nemoguće naći u registrima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Inače, vlasnik punionice prije te arapske tvrtke je bila slovenska kompanija USKOK d.d. Oni nemaju veze s našim istražnim USKOK-om, ali je slučajnost nevjerojatna.

Ivan Crnjac i Ante Todorić Afera lex Agrokor Top News Dalićkin mejl otkrio da je Gazdu cinkao kum i prijatelj

Naš tekst odjeknuo je i u Rusiji. Neslužbeno saznajemo da Sberbank uopće nije znao da je novac koji su dali dobavljačima vraćen u Agrokor. Drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletaev se osobno založio da banka odobri taj kredit od 100 milijuna eura. I to su mu već zamjerali. Iako nemamo službene potvrde, čini se da je informacija da ih je Todorić preveslao u tom poslu, bila ona kap koja je prelila čašu. Poletaev više neće biti drugi čovjek te moćne ruske banke, priopćili su iz Sberbanka.

Ali za razliku od prvih informacija, kažu da ne odlazi iz sustava, nego postaje savjetnik predsjednika uprave Hermana Grefa.

- Gospodin Poletaev će ostati u banci, te će obnašati funkciju savjetnika predsjednika uprave Sberbanka. Na novoj će funkciji prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru. Kroz ovu promjenu će Poletaev biti u stanju u potpunosti se usredotočiti na nagodbu u Agrokoru i njezinu provedbu, te će imati sva potrebna ovlaštenja za obavljanje ove zahtjevne zadaće - priopćili su iz Sberbanka jučer popodne. Napominju da je Poletaev sam imao želju za promjenom. Poletaev tako postaje čovjek kojemu je jedina zadaća Agrokor umjesto čitavog spleta zaduženja koja je imao kao zamjenik predsjednika uprave. Treba napomenuti da je prva savjetnica Poletaeva za Hrvatsku Oksana Dvinskykh koja je trebala ući i upravu novog Agrokora pod ruskom kontrolom. Ona je dobra prijateljica Tomislava i Ane Karamarko.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.