Top News
206 prikaza

Mlađi brat terorista iz Pariza dolazi u Europu osvetiti brata

Younes Abaaoud i Abdelhamid Abaaoud
Screenshot Youtube
Abdelhamid Abaaoud svog je brata oteo i odveo u ISIL kad je ovaj imao samo 13 godina, da bi ga ISIL reklamirao kao svog najmlađeg džihadista

Younes Abaaoud (15) prvi je put prouzročio uzbunu među europskim sigurnosnim službama kada je u studenom najavio da će osvetiti smrt svog brata Abdelhamida Abaaouda nakon što ga je policija ubila nakon terorističkog napada ISIL-a u Parizu. Abdelhamid Abaaoud bio je mozak operacije u kojoj je ubijeno 130 ljudi u glavnom gradu Francuske, bio je također, kraće vrijeme dok je bio u Siriji, i ISIL-ov istaknuti dužnosnik.

Interpol je 28. veljače ove godine presjekao jedan telefonski razgovor maloljetnog brata ubijenog terorista u kojem ovaj svojoj sestri u Belgiji poručuje: "Doći ću u 10 sati." Abaaoudov otac, Belgijanac marokanskog porijekla, povodom pogibije svog starijeg sina izjavio je da mu nikad neće oprostiti zločine koje je učinio, kao ni to što je vrbovao i mlađeg sina i isprao mu mozak "neislamskom ideologijom". Usto ga je opisao i kao "psihopata", donosti RT.

Abbaoud je svog brata odvukao sa sobom u Siriju nakon što ga je doslovno oteo iz roditeljskog doma u Belgiji, dakle dok mu je brat imao samo 13 godina. Do tada je Younes bio sasvim običan belgijski dječak i sanjao je da će postati slavni nogometaš jer mu je nogomet išao prilično dobro. Međutim, od trenutka kako ga je brat doveo na područje ISIL-ovog "kalifata" u Siriji, ISIL-ov propagandni stroj dječaka je na sve strane stao reklamirati kao svog najmlađeg džihadista.

Uslijedila su poziranja s kalašnjikovim u ruci i predstavljanja dječaka kao ikone kako bi ISIL lakše regrutirao nove mlade militante. Do koje mjere je ISIL indoktrinirao dječaka, posebno otkako mu je brat ubijen u opsadi utočišta terorističke ćelije u Parizu, može se samo zamisliti. Europske sigurnosne agencije u svakom slučaju najozbiljnije računaju da se dječak već zaputio prema EU, te da se može očekivati da u EU pokuša ući ili preko Turske ili preko Maroka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.