Life
102 prikaza

Otkriveni detalji jezivog plana pokolja u Parizu

Napadi u Parizu
Reuters/Pixsell
Dvojica navodnih pariških napadača su i dalje u bijegu, no otkriveni su njihovi planovi za noć užasa

Na vrhuncu europske turističke sezone, mladi muškarac s francuskim i belgijskim dokumentima zaputio se trajektom iz južne Italije prema Grčkoj. Četiri dana poslije, vratio se s prijateljem u Italiju, nakon čega su se uputili u Francusku.

Početkom kolovoza su zabilježeni prvi poznati koraci prema misiji koja će presjeći Europu, iskoristiti otvorene granice na kontinentu i postaviti temelje za napade u Parizu.

Tijekom sljedeća tri mjeseca, vlasti vjeruju da je Salah Abdeslam prešao tisuće kilometara uzduž Europe kako bi kupio opremu, iznajmio aute, rezervirao sobe, izvidio mjesta i premjestio ljude na poziciju s koje su mogli započeti krvoproliće 13. studenog, u kojem je ubijeno 130 i ranjeno stotine ljudi.

U nekom trenutku, Salahu je pomogao njegovo stariji brat, a najmanje dva puta mu je društvo pravio prijatelj iz Molenbeek naselja u Brixellesu, odakle su potjecali mnogi od napadača.

Od 10 ubijenih napadača i suučesnika, troje ih je i dalje neidentificirano, jer se njihov DNK ne podudara s nijednim uzorkom u kaznenoj bazi podataka. A dvojica napadača, uključujući Abdeslama, i daljesu u bijegu.

Jurcanje po Europi

Početkom rujna, mjesec dana nakon što je proputovao 1600 km diljem Italije, vraćajući se kući u Belgiju, Abdeslam je opet bio na putu.

Salah Abdeslam | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Dva puta je unajmio auto kojim je otišao u Budimpeštu, gdje je pokupio dvojicu muškaraca. Mađarske vlasti tvrde da su muškarci bili među tisućama izbjeglica koje su putovale prema središtu Europe, no isto tako napominju da se ovaj dvojac odbio registrirati kako bi dobili azil.

9. rujna, navodno na jednom od povratničkih putovanja, Abdeslam je stao na austrijskoj granici u unajmljenom Mercedesu u kojem je bio s dvojicom muškaraca s belgijskim osobnim iskaznicama, za koje se poslije ispostavilo da su bile lažne.

Mjesec dana nakon toga, na jugu Grčke, još su se dvojica muškaraca sa sirijskim putovnicama pridružili rijeci izbjeglica. Nitko nije detaljno provjerio njihove dokumente, za koje francuska vlast danas smatra da su bili lažni. Nekoliko tjedana kasnije, njih dvojica su poginuli kao bombaši samoubojice u Parizu.

Dok je navedeni dvojac putovao na sjever, Abdeslam je vjerojatno putovao iz kućne baze u Bruxellesu u pariško predgrađe u kojem je u prodavaonici specijaliziranoj za vatromet kupovao detonatore.

Pod vlastitim imenom, Abdeslam je iznajmio sobe u predgrađu Pariza, što će biti polazišne točke za odlazak u napad.

Abdeslamu je povremeno pomagao stariji brat, Brahim, koji je među prijateljima bio poznat po svakodnevnoj konzumaciji hašiša i klađenju.

U vrijeme kad je Salah kupovao detonatore i iznajmljivao sobe, Brahimovi prijatelji i preživjeli brat tvrde da je stariji Abdeslam počeo redovito moliti u džamiji u Molenbeeku, poznatoj kao utočište za regrute Islamske države. No istodobno se stariji brat nije u potpunosti ostavo svih poroka.

11. studenog Salah i sitni kriminalac, Mohamed Abrini, stali su na benzinskoj postaji sjeverno od Pariza u novoiznajmljenom Renaultu, u možda posljednjoj izviđačkoj misiji.

U tri sata ujutro, 12. studenog, dvojica muškaraca su opet bili zajedno u autu, te je to posljednji put da je Abrini, čiji je brat poginuo u Siriji 2014. godine, viđen. On i Salah su bjegunci povezani s napadima.

Krvne i zločinačke veze

Svi dosad identificirani napadači i njihovi pomagači su odrasli u Europi, bili su autohtoni francuski govornici, s podrijetlom u marginaliziranim imigrantskim zajednicama u Francuskoj i Belgiji. Manji igrači, poput čovjeka koji je iznajmio sobe osobi koja je osmislila napade – Abdelhamidu Abaaoudu – imali su također manje veze s podzemnim svijetom droge, prevara i krađa.

Brahim Abdeslam je bio osuđen zbog krađe osobnih iskaznica, ali je naknadno otvorio kafić i djelovao kao osoba „na pravom putu“, izjavio je njegov odvjetnik, Olivier Martins. No manje od dva tjedna prije napada, kafić je zatvoren zbog potencijalne prodaje droge u njemu.

Braća Abdeslam su bila bliska s Abaaoudom, još jednim stanovnikom Molenbeeka koji se okrenuo džihadu nakon niza osuda zbog sitnih zločina.

Abaaoudova mlađa rođakinja, Hasna Ait Boulhacen, bila j meta istrage o trgovini drogom u Francuskoj, iako pritom nisu otkrivene njezine veze s Abaaoudom, muškarcem koji se ubrajao među najopasnije bjegunce u Europi čak i prije napada 13. studenog, tvrde francuski istražitelji.

Napadi u Parizu | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Moramo dodati da je Ait Boulhacen bila osoba kod koje je mladić potražio sklonište nakon što su napadači kojima je pomogao pretvorili Pariz u grad krvoprolića i kaosa, piše New York Post.

26-godišnja Ait je pak počela nositi veo ove godine, nakon godina problematične mladosti tijekom koje je imala problema s alkoholom i nasiljem.

Bataclan ekipu su činila dvojica Francuza koji su otišli u Siriju 2013. godine, Ismael Omar Mostefai i Samy Amimout - čiji je otac otišao u Siriju pokušavajući primoliti sina da se vrati kući, te treći neidentificirani napadač.

U ekipi bombaša samoubojica na Stade de Franceu nalazio se i najmlađi napadač, 20-godišnji Bilal Hadfi, te druga dvojica koja su ušli u Europu preko Grčke, s navodno lažnim putovnicama.

Među trojicom muškaraca koji su pak napali restorane i kafiće bio je i Abaaoud, Brahim Abdeslam i još jedan neidentificirani muškarac. Salah Abdeslam, za kojeg se vjeruje da je također nosio prsluk s eksplozivom, vjerojatno je dovezao bombaše na stadion prije nego se uputio u grad.

Sve u svemu, 130 osoba je poginulo u brutalnim napadima. Većina napadača je preminula između 21:17, kad je prvi samoubojica detonirao svoj prsluk na stadionu i 21:53, kad se čula posljednja eksplozija.

Ono što su planirali mjesecima, odvilo se u nekoliko minuta i ostavilo neizbrisiv trag u suvremenoj povijesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.