Top News
1189 prikaza

Skripal otrovan zbog čestih putovanja u Češku i Estoniju?

Sergej Skripal
Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL
Skripal je bio u mirovini, no i dalje je bio 'aktivan' i svoja znanja dijelio sa Česima i Estoncima

Ostarjeli ruski špijun postao je slobodan čovjek samo nekoliko godina prije nego se u Pragu susreo sa svojim bivšim protivnicima. Djelovao je bolesno, ali je bio zadovoljan, pa je sa svojim domaćinima uživao u alkoholu šaleći se kako liječnik pripisao velike doze whiskeyja za liječenje. U ugodnom druženju razmijenili su informacije koje su Česima osigurale prednost pred njihovim neprijateljima.

Bio je to Sergej Skripal, bivši ruski špijun koji je zajedno sa kćerkom Julijom, otrovan smrtonosnim nervnim agentom. Iako su oboje preživjeli, njegovo trovanje potaknulo je diplomatski rat između Rusije i Velike Britanije. Britanci su tvrdili kako su Skripala otrovali Rusi, dok oni i dalje takve optužbe oštro odbacuju

Julija Skripal | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Sukob je doveo do protjerivanja 150 ruskih diplomata iz više od 20 zemalja. Jedan od britanskih najviše rangiranih špijuna, Andrew Parker, šef MI5, optužio je Rusiju za "bezočno laganje" i "kazneno djelo" te ih upozorio kako riskiraju da postanu "još više izolirani".

Britanija tvrdi kako su Rusi otrovali Skripala kako bi poslali poruku da nikada neće oprostiti ili zaboraviti izdajicu. Britanske vlasti pak Skripala su prikazale kao simboličku žrtvu koja je svoje tihe umirovljeničke dane provodila u Salisburyju u Velikoj Britaniji, nakon što je 2010. godine stigao u Veliku Britaniju u velikoj špijunskoj razmjeni. 

Česta putovanja i razmjena informacija

No godinama prije njegovog trovanja, Skripal, veteran ruske vodjen obavještajne agencije G.R.U., navodno je dosta svog vremena provodio na putovanjima i davao informacije stranim obavještajnim operativcima o životu ruskih agenata, piše The New York Times. Sastanci su vođeni, kako pišu mediji, pod pokroviteljstvom britanskih vlasti koji su na taj način Skripalu osigurali neku vrstu prihoda, a saveznicima omogućili kvalitetnu edukaciju o ruskim agentima i tajnoj službi.

S češkim obavještajnim dužnosnicima našao se nekoliko puta tijekom svojih putovanja, a 2016. godine posjetio je Estoniju i tamo se sastao s lokalnim špijunima. Takvi posjeti nisi bili ništa neobično ili ilegalno. Sastanci su bili dio pokušaja sprječavanja ruskih operacija u Europi, što zapravo otvara mogućnost ideji kako je Skripalovo trovanje zapravo bila ruska odmazda. No ne može se službeno potvrditi je li Skripal meta postao zbog tih putovanja, kao što se ne može ni znati jesu li Rusi za ova tajna putovanja, o kojima nitko nije htio pričati, uopće znali. 

Sergej Skripal, suđenje u Moskvi 2006. | Author: YouTube YouTube

Skripal je u Prag stigao 2012. godine, nedugo nakon smrti svoje supruge Ljudmile. Iako je tugovao, bio je dobro raspoložen kada se našao sa najmanje jednim članom češke obavještajne službe. Svoj je posjet Češkoj proveo u druženju s češkim obavještajnim dužnosnicima kako bi im podijelio niz informacija o G.R.U. i njihovim europskim operacijama.  

Njegove informacije možda su bile malo zastarjele, budući da je umirovljen 1999. godine. Unatoč tome, njegovo znanje bilo im je dragocjeno. Svjedok priča kako je mnogo agenata s kojima je do umirovljenja radio i dalje bilo aktivno pa su informacije mogle dobro poslužiti. Iako malo lošijeg zdravstevnog stanja, i dalje je zadržao bistar um. 

Češkim obavještajnim službama njegovi podaci jako su pomogli pa su se nastavili sastajati i tijekom godina. 

Istraga o trovanju Sergeja Skripala Teške riječi Top News Rusi optužuju: "Ameri su otrovali špijuna Skripala"

Posebna su bila njegova putovanja u Estoniju i on njima se malo zna, osim da je riječ o "vrlo osjetljivim informacijama". Jedan viši europski službenik potvrdio je kako se bivši ruski agent u tajnosti našao sa grupom obavještajnih dužnosnika u lipnju 2016. godine, iako nije poznato o čemu su razgovarali. Poznato je samo kako su britanske obavještajne službe pomogle organizirati susret. 

Skripal i njegova kćer Julija pronađeni su na klupi u parku u Salisburyju 4. ožujka. Istraga je pokazala kako su otrovani novichokom, smrtonosnim nervnim agensom razvijenim u Sovjetskom Savezu. Britanci su optužili Ruse zbog proizvodnje ovog otrova ali i zbog treniranja "specijalnih postrojbi" koje su trebale raditi protiv ruskih neprijatelja. 

Rusi i dalje oštro odbacuju ove optužbe. Skripal vrlo vjerojatno i sada ima neprijatelja u Rusiji, a možda je među njima i predsjednik Vladimir Putin koji je jednom rekao kako takvu prevaru ne može oprostiti. 2006. godine ruski vojni sud osudio je Skripala da je 'prodao' svoje kolege za naknadu koju je dobio od britanskih obavještajnih službi. Osuđen je na kaznu zatvora od 13 godina koju je prekinuo 2010. godine kada je s nizom drugih špijuna razmjenjen i oslobođen

Jake obavještajne službe Estonije i Češke

Ruske odnose sa Estonijom i Češkom, dvije zemlje iz bivšeg komunističkog bloka, opterećene su naslijeđem Hladnog rata. 

"Estonija ima najbolje protuobavještajce u Europi. Uhvatili smo onoliko špijuna koliko i Njemačka", rekao je Toomas Hendrik Ilves, dugogodišnji, sada bivši estonski predsjednik. 

Skripalova putovanja i nisu bila tako neuobičajena. John Sipher, koji je CIA-u napustio 2014. godine, rekao je kako je SAD gotovo rutinski koristio ruske prebjege pa su oni držali predavanja saveznicima, no o tome nitko nije pričao, sve se držalo u tajnosti. 

Razmjena znanja i iskustva najčešće je jedini način kako bivši špijun može zarađivati za dostojan život u mirovini, kažu stručnjaci. Bivšim dvostrukim agentima mirovina može biti dosadna. Iako Britanske vlasti takvim ljudima nude neku vrstu stipendije, prebjezi su često protestirali zbog njihovog iznosa. 

Privođenje Sergeia Skripala Skripal Top News Policija otkrila - znamo kako je otrovan ruski špijun

Victor Makarov je bivši špijun koji se krajem 90-ih žalio na loše uvjete i završio prosvjedujući i kampirajući ispred rezidencije tadašnjeg premijera Tonyja Blaira

Ima i onih koji su posegnuli za kreativnim i ilegalnim načinima povećanja svoje mirovine. Oleg Gordievsky, bivši KGB-ov agent, koji je prebjegao 1985. godine, bio je voditelj i jednog showa. Još jedan KGB-ov bivši agent, bio je osuđen na tri godine zatvora jer je vodio lažnu poslovnu školu i studente oštetio za više od 1,5 milijun funti. 

Za razliku od njih čini se kako je Skripal uživao u ugodnoj i skromnoj mirovini. Živio je i Salisburyju, bio je član Railway Social Cluba, vozio tamno crveni BMW i živio u tipičnoj obiteljskoj kući. 

No jasno je kako je i dalje ostao pod ruskim nadzorom. 2013. godine G.R.U. je provalio u email njegove kćeri, kako kažu britanske vlasti. Prikazan je u ruskom dokumentarcu o životu ruskih izdajica 2014. godine The Price of Military Secrets, kojeg je financirala ruska vlast. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 08:46 17.Svibanj 2018.

    Rusi da su ga tjeli otrovati otrovali bi ga olovom u čelo a ne ovako transparentno jadnim načinom nakon kojeg svi od "smrtonosnog vojnog otrova" ostanu živi. Ovi Britanci više ne znaju niti dobru pričicu sastaviti.