Top News
6625 prikaza

Bruna mu okrenula leđa - Ima li Plenki većinu?

Bruna Esih u Saboru
Patrik Macek/ PIXSELL
U još jednu bitku s ciljem rušenja ministrice Dalić kreću oporbeni političari na krilima Mosta

Nova najava rušenja Vlade stiže iz udružene oporbe. Inicijativa će službeno biti prezentirana u zajedničkoj izjavi koja bi trebala biti završena do kraja tjedna. 

Most je glavni organizator ovog sastanka oporbenih stranaka, a u pozivu kojeg su poslali stoji: "Smatramo da nakon kompromitirajućih događanja vezanih za postupak izvanredne uprave Agrokora ministrica gospodarstva Martina Dalić više ne može obnašati navedenu dužnost. Smatramo da ovo pitanje nadilazi stranačka razmimoilaženja i da je svatko tko želi dobro državi suglasan s potrebom odlaska ministrice Dalić iz Vlade Republike Hrvatske', prenosi N1 televizija.

'Uspjeli smo se dogovoriti da pokrenemo inicijativu o opozivu ministrice Martine Dalić. S time se složila cijela oporba', rekao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

A čini se složila se i Bruna Esih koja je tako, još jednom pokazala svoju želju za promjenama Vlade Andreja Plenkovića. No, kako će Esih glasati, ako do glasanja o povjerenju ministri Dalić i Vladi dođe, zapravo se ne može znati.

Fabris Peruško Odluka Top News Imamo Ramljakovog nasljednika ime mu je - Fabris Peruško

Naime 4. svibnja 2017. godine Bruna Esih u Saboru je podržala ministra financija Zdravka Marića. No samo tjedan dana ranije najavljivala je kako Plenkovićeva Vlada neće dobiti njezinu ruku "jer je Hrvatska umorna od oktroiranih vladara". Ranije je medijima poslala priopćenje koje je potpisala sa zastupnikom Željkom Glasnovićem, u kojem stoji kako je njezin interes stabilnost države, ali ne pod svaku cijenu.  

HDZ-ov Branko Bačić tada je podsjetio kako je Esih članica Kluba zastupnika HDZ-a, te je uvjeren da će, kad za to dođe vrijeme, ona podržati HDZ. Međutim, Esih više nije članica HDZ-ovog kluba zastupnika već je s istomišljenicima, Glasnovićem i Hasanbegovićem, osnovala vlastiti saborski klub Neovisni za Hrvatsku.

Sastanku nije želio prisustvovati bivši mostovac Vlaho Orepić. On je demonstrativno odbio prisustvovati dogovoru i nije želio ući na sastanak jer je sastanak malo kasnio što, kako smatra Orepić, govori o ozbiljnosti prijedloga.

 

1/5

Ali sada treba malo stati na loptu, da se izrazimo nogometnim žargonom. 

Do sada nije uspjelo glasanje nepovjerenje Pavi Barišiću, Zdravku Mariću i Nadi Murganić. To je troje ministara koje oporba nije uspjela maknuti, a dvoje ih i dalje obnaša istu dužnost. Prisjetimo se samo kako je neslavno propao pokušaj smjene tadašnjeg ministra obrazovanja suočenog s optužbama za plagijat. 

Raspravu i glasovanje o povjerenju Barišiću iniciralo je 45 oporbenih zastupnika nakon što je Odbor za etiku u znanosti i visokome obrazovanju odlučio kako je Barišićev znanstveni rad plagiran.  Sabor je sa 72 glasa ''za'' dao povjerenje Pavi Barišiću koji ostaje ministar. Osamnaest zastupnika bilo je suzdržano, među kojima su zastupnici Mosta, a 49 zastupnika glasovalo je za nepovjerenje ministru.  Svih 15 Mostovih zastupnika bilo je među 18 saborskih zastupnika koji su bili suzdržani kod glasovanja o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Martina Dalić i Andrej Plenković Napokon Ekonomix Dalićka priznala: "Odgovorna sam za lex Agrokor"

Suzdržani su još bili i Goran Aleksić (SNAGA), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) i Ivan Sinčić (Živi zid). Za smjenu ministra Barišića, koju je prijedlogom da mu Sabor zbog optužbi za plagiranje iskaže nepovjerenje iniciralo 45 oporbenih zastupnika, glasovalo je 49 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSU-a, HSS-a te Ivan Pernar i Branimir Bunjac iz Živog zida. Protiv njegove smjene bila su 72 zastupnika iz saborske većine te zastupnici nacionalnih manjina, s tim da u sabornici za glasovanja nije bilo Milorada Pupovca (SDSS) i Furia Radina, zastupnika talijanske manjine.

Danas je isti taj HNS u Vladi, a suzdržani Petrov i Sinčić danas žele smjene. A bio je to tek prvi u nizu neuspjeha oporbe. Najbliže uspjehu bili su tijekom glasanja o nepovjerenju ministru Mariću. Rezultat glasanja bio je 75-75 i vjerojatni glas prevage došao je od bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche koji je glasao protiv Marićeve smjene. U to vrijeme je Saucha bio opterećen aferom Dnevnice, boravkom u Remetincu, da bi si tada natovario i bijes bivših kolega.

Petrov, kao predsjednik Sabora, nije bio nimalo po volji HDZ-u zato što je i sam predvodio glasanje o smjeni Marića. Ubrzo je Petrov maknut s mjesta šefa parlamenta i na tom mjestu ga je naslijedio Gordan Jandroković.

Andrej Plenković Kad se zbroji Top News Plenković preživio 2017., to mu je trijumf karijere

Ali Petrov nije odustao od želje za kadroviranjem po Plenkovićevoj vladi. Ministrica Murganić i onaj katastrofalni prijedlog izmjena Obiteljskog zakona doveli su do trećeg po redu pokušaja uklanjanja nekog od Plenkovićevih ministara.

Nakon 14 sati rasprave, tamo sredinom studenoga prošle godine, glasovalo je ukupno 129 parlamentaraca, a nepovjerenje joj je iskazalo 49 zastupnika. Dva su bila suzdržana i od 78 zastupnika je dobila povjerenje da i dalje može obavljati taj posao, prenio je tada HRT.

Vodi li se oporba parafraziranom tezom o četvrtoj sreća, ne znamo. Ali vidimo da ljudi koji žele preuzeti upravljanje čitavom državom, a to znači i naslijediti pravni i politički teret Plenkovićevih odluka i poteza, ne mogu maknuti niti jednog ministra. Kako onda očekuju maknuti Plenkovića? Kako onda očekuju preuzeti Hrvatsku?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:36 28.Veljača 2018.

    ima pupovca sauhu i vrdoljaka haha