Top News
23197 prikaza

Ovako je Dalićka postala jedna od najbogatijih ministrica

Martina Dalić
1/10
Robert Anić (PIXSELL)
Martina Dalić dogovarala je lex Agrokor s Ramljakom i kompanijom, a pitanje je do kad će je štititi Andrej Plenković

Za Martinu Dalić godinama se govorilo kako je produžena ruka raznih lobističkih interesa, što ona nikada nije ni demantirala. Sada kad je u javnost dospjela njena prepiska s Antom Ramljakom i raznim utjecajnim poslovnjacima, sve češće se postavlja pitanje dokle će premijer tolerirati njene afere, manje ili veće. Ono što je svakako znakovito je da Martina Dalić spada među bogatije ministre u Plenkovićevoj Vladi, a njezin politički i poslovni put vrlo je zanimljiv.

Godinu dana nakon magisterija postala je načelnica u Ministarstvu financija, da bi već 1997. postala pomoćnicom tadašnjeg ministra financija Borislava Škegre.

Zato je mnogi smatraju Škegrinim kadrom, a zanimljivo je da je upravo Borislav Škegro svim silama branio i Martinu Dalić i Antu Ramljaka, prinudnog upravitelja Agrokora od napada da je bivšim kolegama u Texo Menagementu isplatio po satu savjetovanja 2.976 kuna.

Martina Dalić | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
Bila je i član NO Hrvatske elektroprivrede, u vrijeme dok je predsjednik NO-a bio Nadan Vidošević, a otamo je istupila 1999. godine. No, to nije bio jedini Nadzorni odbor u kojem je Martina Dalić sjedila i u kojima je primala dosta pristojne honorare.

Na njen račun su joj tako od lipnja 2004. sjedali novci za članicu NO-a Fine, a od studenoga iste godine za funkciju zamjenice predsjednika NO-a Hrvatske lutrije. Potom je bila članica NO-a HŽ-a 2006., članica NO-a HP-a (s adresom u Macanovićevoj 11 na Jarunu), te članica u NO-u Croatia osiguranja, NO-a Brodotrogira.

Potom je otišla nakratko u veljači 2008. u privatnog sektora se vratila u politiku krajem 2010. godine, kada je premijerka Jadranka Kosor rekonstruirala Vladu i smijenila ministra financija Ivana Šukera, a Martina Dalić preuzela njegovu funkciju koju je obnašala do prosinca 2011. godine.

Upravo dok je bila ministrica financija u Kosoričinoj vladi, njezin suprug Niko je u veljači 2011. postao član Uprave Ine. Prije toga bio je, kao geolog, na nižim pozicijama u Naftaplinu, a od lipnja 2009. bio je član Uprave u Edini, zajedničkoj kompaniji Ine i talijanskog Edisona, usmjerene na aktivnosti na plinskom polju Izabela u sjevernom Jadranu.

Suprug ministrice Dalić u samo 10 mjeseci njezina mandata, podebljao je štedni račun za čak 162.150 dolara čime se bavilo i povjerenstvo za sukob interesa.

Martina Dalić | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
Međutim, nije samo njezin suprug podebljao svoj račun, već je i Martina Dalić poprilično zaradila, o čemu svjedoče njezine imovinske kartice koje je predavala svaki put kad bi ponovno ulazila u Vladu.

U prvoj kartici, objavljenoj 6. svibnja 2011., nakon što je postala ministrica u Kosoričinoj Vladi, Martina Dalić je predala karticu u koju je uz broj djece navela samo primitke na godišnjoj razini od 19.200 kuna, 4263 kuna i nastavne na Veleučilištu Vern u iznosu od 15.413 kuna.

Potom je u siječnju 2012. predala novu karticu u kojoj je navela i stan u Zagrebu od 140 četvornih metaraa, tržišno vrijedan 2,175.000 kuna,  te kuću s okućnicom u Petrčanima kod Zadra, vrijednu 2,960.000 kuna, nakit vrijedan 30.000 i umjetnine vrijednosti 40.000 kuna. 

Upisana su i dva kredita kod PBZ-a, veći od 150.000 eura podignut 2007. i drugi od 22.000 eura podignut 1998. godine. Znakovit je podatak kako je stambeni kredit kod PBZ-a podignut s kamatom od samo 2,5 posto, u vrijeme dok su obični građani dizali kredite s kamatama preko šest posto i mogli su samo sanjati o tako povlaštenim kamatama.

Iz imovinske kartice koju je Martina Dalić predala kao Plenkovićeva ministrica vidi se kako se članstvo njezinog supruga Nike u Upravi Ine lijepo odrazilo na kućni budžet obitelji Dalić. U manje od četiri godine računi obitelji Dalić su značajno narasli, a investirali su i u više vrijednih parcela na Jadranu.

Martina Dalić | Author:
Prvi put je ministrica Dalić u imovinskoj kartici prijavila i mjesečna primanja svog supruga u Ini. Radilo se o impresivnoj plaći od 78.000 kuna bruto, odnosno 41.500 kuna neto. U istoj kartici prijavljena je i novoakumulirana imovina – građevinske parcele u Petrčanima vrijedne 620.160 kuna i 174.800 kuna. 

Ministrica Dalić prijavila je i terenac Nissan Juke vrijedan 100.000 kuna, te štednju od 60.000 eura i još jednu od 320.000 kuna. Stavljena je napomena da je taj potonji iznos mirovinska štednja u obveznom mirovinskom fondu PBZ Croatia – drugi stup mirovinskog osiguranja.

Zadnja predana kreditna kartica, ona u studenom 2016., pokazala je još veće bogatstvo. Naime, ministrica je prijavila rast plaće svog supruga Nike – bruto iznos od 93.600 kuna, odnosno neto 49.800 kuna. Štednja u eurima je porasla na 72.650, ali se odjednom u ovoj kartici stvorio i novi štedni račun supruga Nika, vrijedan čak 162.150 američkih dolara.

Zanimljivo je da je Martina Dalić bila članica HDZ-a i saborska zastupnica do rujna 2014. godine, kad se od stranke oprostila sljedećim riječima:

- Napuštam HDZ jer ne vjerujem da moja bivša stranka može spasiti Hrvatsku iz krize u kojoj se država nalazi od 2009. godine.  HDZ-u je u otvorenom pismu tada je zamjerila HDZ-u da - kako je napisala - "nema snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću". 

Što se u politici HDZ-a od tada do danas promijenilo - zna valjda samo Martina Dalić, koja je ušla u HDZ-ovu, odnosno Plenkovićevu Vladu 2016. godine.

U Vladu Andreja Plenkovića došla je 2016. godine s pozicije stalne savjetnice za upravljanje u javnim financijama u Međunarodnom monetarnom fondu, a tri je godine predavala i na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menagement.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 08:01 11.Svibanj 2018.

    grebatorica kojoj su upravo mostovci omogučili da ona danas drma i vlada

  • snježnileopard 09:24 17.Veljača 2018.

    kritičari , možete vi laprdati ali ona ima ono što nema večina muškaraca, a to su jajca, kad se legalizira pljačka, muškarčine šute, eventualno prirede logorovanje na asfaltu, kad Slovenci ulaze na naš teritorij muškarčine opet šute.... itd, a ona ... prikaži još! je rekla da ja sam napisala jer sam za to kompetentna i što sad, gdje su akademske muškarčine/rrvatine da nešto konkretno poduzmu ili ju demantiraju.. mislim stvarno argumentirano pobiju njene tvrdnje a ne fantaziraju…

  • renavoid 23:52 15.Veljača 2018.

    da sam bar i ja na toj crnoj listi ..... eh, postavio ju, podijeliti ce bratski i svi sretni .... a valjda ce i mali petrov nesto dobiti za svoje zasluge u cijeloj prici