Top News
8788 prikaza

Brutalna snimka: Odrubili glavu 12-godišnjem dječaku 'jer je špijun'

Smaknuti dječak Aleppo
Twitter/ Die Welt
Sjedinjene Američke Države davale su novac za plaće vojnicima, hranu i velike količine suvremenog naoružanja sirijskim pobunjenicima

Pripadnici sirijske pobunjeničke paravojske Nuruddin Zenki odrubili su glavu zarobljenom maloljetniku. U utorak su objavljene snimke sirijskih pobunjenika i dječaka zarobljenog u okolici Aleppa. Dječak je, po svoj prilici, star 12 ili 13 godina

Nuruddin Zenki svojevremeno je dobivao novac i naoružanje od Sjedinjenih Američkih Država, ali negdje u siječnju prošle godine objavljene su informacije da Zenki više nema podršku SAD-a zbog suradnje s Frontom pobjede (Jabhat al-Nusra, sirijska filijala al-Qaide).

Društvenim mrežama proširile su se dvije snimke. Na prvoj je prikazan zarobljeni dječak okružen pobunjenicima. Oni govore da je dječak vladin špijun i pripadnik palestinskih brigada al-Quds čiji su pripadnici većinom izbjeglice iz kampa al-Nayrab u okolici Aleppa.

Na drugoj snimci je prikazan isti dječak u istom kamionetu s privezanim rukama. Jedan pobunjenik uzme nož i odrubi mu glavu. Snimka završava kada pobunjenik stavi odrubljenu glavu dječaku na leđa. Zbog iznimno krvavog sadržaja, snimku nećemo postaviti.

Ovim snimkama ponovno je pažnju javnosti zaokupirao odabir američkih saveznika u borbi protiv Islamske države i režima sirijskog predsjednika Bašara al-Assada. "Čak i ako više ne dobivaju američku pomoć, i dalje se pokazuju problemi rada u Siriji", ispričao je Daveed Gartenstein-Ross, teroristički stručnjak iz Zaklade za obranu demokracija za Daily Beast.

Paravojska Nuruddin Zenki dobila je ime po turskom atabegu, vladaru, Aleppa iz 12 .stoljeća. Brojna izvješća nevladinih udruga upozoravala su na bezbrojna kršenja ljudskih prava poput mučenja zarobljenika i otmica humanitarnih radnika što su ih počinili Zenkijevi pripadnici. 

Smaknuti dječak Aleppo | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Ovakve i slične snimke idu na ruku sirijskom predsjedniku Assadu zato što je njegov stav od početka sirijskog građanskog rata da su svi pobunjenici krvoločne zvijeri. 

Zenki i neke druge skupine pokušavale su prikazati se svijetu kao umjereni islamisti koji će raditi na očuvanju ljudskih prava, a nedugo nakon objave ovih snimki izdali su priopćenje u kojem osuđuju smaknuće. Najavili su i osnivanje istražnog povjerenstva kako bi saznali kako je došlo do takvog gnjusnog zločina. 

Thomas Joscelyn, također iz Zaklade za obranu demokracija, pomalo je sarkastično komentirao objave što stižu iz Zenkija. "Što im je preostalo? Reći da je super to što je djetetu odrubljena glava? To samo Islamska država radi", kazao je Joscelyn.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.