Top News
243 prikaza

Cijele prve bračne noći prepisivali statut partije KP Kine

Muškarac s kineskom zastavom
Thinkstock
Kineski predsjednik pokrenuo je stodnevnu akciju podizanja svijesti o odanosti partiji

Komunistička partija Kine sa 88 milijuna članova najbrojnija je politička organizacija na svijetu. Pa kad takva stranka proglasi stodnevnu kampanju izražavanja lojalnosti, primjerice vlastoručnim prepisivanjem stranačkog statuta, onda je riječ o doista impresivnoj akciji. Najviše pažnje privuklo je dvoje službenika Željezničkog ureda Nanchang koji su se kampanji odazvali u svojoj prvoj bračnoj noći.

Mladenci su, dakle, umjesto da seksualno konzumiraju prvu noć svoga braka, odlučili cijelu noć vlastoručno prepisivati partijski statut, kakvih 15.000 riječi, što je izazvalo takvo oduševljenje partijske javnosti, da je o tome na naslovnici izvijestilo čak i partijsko glasilo People's Daily u nakladi od otprilike četiri milijuna tiskanih primjeraka.

Partija je kampanju pokrenula u ožujku kako bi disciplinirala svoje članstvo nakon što je javnost potreslo nekoliko slučajeve teške korupcije. U sklopu akcije vodstvo je pozvalo članove da počnu uplaćivati članarinu na vrijeme, u cijelosti i to osobno. A kad se 88 milijuna slije na uplatna mjesta, to je također još jedna lako uočljiva masovka.

"Plaćanje članarine osobno je način da se podsjetimo na partijski duh... Koliko god nam je život postao udoban, nikad ne bismo smjeli zaboraviti korijene toga što znači biti komunist i posebno ne doživljavati članarinu kao gnjavažu ili gubitak", objavila je partija. Članarina za one koji imaju plaću manju od 3000 yuana mjesečno, iznosi pola posto plaće. Za one koji zarađuju više od 10.000 yuana, ona je dva posto.

Za one koji su nezaposleni ili su na socijali, te za studente, ona je 0,2 posto mjesečnih prihoda. Ostalima je jedan posto. Kampanju je, inače, pokrenuo osobno kineski predsjednik Xi Jinping, političar sklon tradicionalnom i učenju Konfućija. Samo prošle godine stranka je pokažnjavala čak 300.000 svojih članova, od čega je oko 80.000 njih završilo u zatvoru na teškim kaznama.

Koliko je od njih završilo pred streljačkim vodom, nije poznato jer Kina, zbog svoje neslavne statistike smrtnih kazni to odavno ne objavljuje javno. Poznato je, međutim, da je granica pronevjerenog novca ili mita iznad koje se u NR Kini završava pod plotunom streljačkog voda od ove godine oko tri milijuna kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.