Top News
167 prikaza

Čišćenje biračkog popisa: "Ovako sam Bog zna koliko imamo birača"

Biračko mjesto
Tomislav Miletić/PIXSELL
Već nekoliko godina radi se na čišćenju biračkog popisa, a čini se da će taj proces još potrajati

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nedavno je izjavio da očekuje brisanje oko 50.000 fiktivnih prebivališta. Iako se na prvi pogled čini kao pozamašna brojka, sudeći prema izjavama demografa, čak i to bi bio tek manji dio fiktivnih birača.

Demograf dr. Stjepan Šterc ima iznimno pesimistične procjene za broj birača na izbornim popisima. "Po mojoj procjeni, u Hrvatskoj imamo više od 400.000 fiktivno prijavljenih stanovnika, u koje se ubrajaju oni koji su se odselili, a nisu se odjavili te fiktivni stanovnici iz BiH i Srbije", izjavio je Šterc za Večernji list. Ponudio je jednostavne demografske argumente za takve procjene. "U odnosu na broj stanovnika i posljednjeg popisa u 2011., a s obzirom na negativan prirodni pad stanovništva te iseljavanje građana, Hrvatska danas ima oko 4 milijuna stanovnika", kaže Šterc.

Uzevši u obzir neke druge parametre kojima se procjenjuje broj birača u odnosu na broj stanovnika, Šterc smatra da u Hrvatskoj može biti najviše 3,3 milijun birača. "Ne možemo imati 3,8 milijuna birača čak i da su ih računali prema popisu stanovništva iz 2011. Nemoguće je da imamo toliko birača s obzoram na negativnu migracijsku bilancu, prisutno iseljavanje hrvatksih građana posljednjih godina i na to da smo prirodnim padom izgubili u proteklih šet godina 70.000 stanovnika", ispričao je Šterc.

Demograf dr Anđelko Akrap slaže se da je birača manje od trenutačnih 3,8 milijuna, a probleme vidi u neorganiziranom sustavu. "Velik broj podstanara u Zagrebu i velikim gradovima ne prijavljuje se na adresu na kojoj žive kao podstanari zato da im gazde ne bi plaćale porez. Stoga se dogodilo da je ljude koji žive u Zagrebu kao podstanari, koji su fiktivno prijavili prebivalište na adresi kod rođaka sad policija odjavila s tih prebivališta pa je dio tih ljudi nigdje", uvjeren je Akrap. Osim toga, on napominje da ne postoji dovoljno političke volje za stvarno uređenje biračkog popisa: "Da imamo registar stanovništva, ne bismo imali tih problema, no nema političke volje da se taj problem riješi jer HDZ-ova vlada ne bi problematizirala fiktivne birače tamo gdje imaju svoju bazu, kao ni SDP-ova".

"Ovako sam Bog zna koliko imamo birača, ali ih je sigurno manje od 3,8 milijuna kuna", zaključio je Akrap

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.