Top News
301 prikaza

Vlada odlučila: 20,5 milijuna kuna naknade za promidžbu za ulazak u Sabor

Novac
Igor Kralj (PIXSELL)
Svaki parlamentarac imat će pravo na 135.000 kuna naknade za troškove izborne utrke

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će svaka stranka koja uđe u Sabor za svakog zastupnika imati pravo od po 135.000 kuna naknade za izborne troškove. Kako Hrvatski sabor ima 151 zastupnika, to znači da će parlamentarne stranke imati pravo na naknadu u visini od najmanje 20,385.000 kuna. Osim njih, pravo naknade imat će i one stranke koje prijeđu prag od pet posto, a ne uspiju dobiti saborskog zastupnika, imat će pravo na naknadu od 22.500 kuna.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, koji se posljednjih mjeseci ne oglašava, nakon sjednice je rekao da je Most predlagao da se naknada po zastupniku smanji na 90.000 kuna, ali da HDZ na to nije pristao. Uoči prošlih parlamentarnih izbora, svaka parlamentarna stranka dobivala je pravo na naknadu po zastupniku od 180.000 kuna, odnosno 30.000 kuna, ukoliko lista u izbornoj jedinici nije dobila zastupnika, a prešla je izborni prag.

Tihomir Orešković, premijer vlade kojoj je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje, sjednicu na kojoj je donesena odluka za izbore koji će se održati 11. rujna, vodio je i ovaj put telefonski. Za prošle izbore strankama je isplaćeno 27,5 milijuna kuna na ime naknada za troškove izborne promidžbe. Ideja naknade troškova promidžbe je da se onemogući da samo bogati mogu plaćati kampanju. Prošli izbori su Republiku Hrvatsku inače koštali 122 milijuna kuna, koliko bi mogli otprilike koštati i ovi.

U to su, među ostalim, ulazile i naknade članovima biračkih odbora. Odlukom Državnog izbornog povjerenstva predsjedniku i zamjeniku predsjednika odbora isplaćivalo se po 350 kuna, a svakome članu odbora po 300 kuna. Predsjednicima i dopredsjednicima biračkih odbora u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Njemačkoj isplaćeno je po 500 kuna, a članovima odbora 450 kuna. U drugim zemljama u kojima su glasalo ove su naknade iznosile 450, odnosno 400 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.