Top News
243 prikaza

Sinčić je uvjeravao da su svi u Saboru loši, ali je partnera ipak pronašao

Vilibor Sinčić
Goran Stanzl/PIXSELL

U Saboru mi je najdraže osoblje, mjesecima je ponavljao Ivan Vilibor Sinčić. Čelnik Živog zida tako je i nama u veljači odgovorio na pitanje s kim se od kolega saborskih zastupnika druži. Doista, nije ga se moglo sresti u saborskom kafiću, jer, kako kaže, kavu ne pije, a u restoranu je uglavnom bio sam. Kritizirao je sve redom. Najviše HDZ i SDP, a ni Most nije prošao lišo. Već je iz njegovih statusa na Facebooku bilo jasno da su ga razočarali, a onda je otkrio da ga je najviše od svih razočarao Ivan Lovrinović

"Imao sam mnogo povjerenja u profesora Lovrinovića, ali njegove riječi govore jedno, a postupci drugo. Žao mi je zbog toga, mislio sam da je jedan od rijetkih monetarista u zemlji koji je idealist, a ne materijalist", rekao je u ožujku. 

Četiri mjeseca kasnije Sinčić s Lovrinovićom potpisuje suradnju za parlamentarne izbore.

"Mi idemo na pobjedu, koalicije s HDZ-om, SDP-om ili Mostom neće biti", rekao je Sinčić prije nekoliko dana. 

No treba podsjetiti kako je upravo Lovrinović, tada već bivši mostovac, bio spreman na suradnju s HDZ-om kad se još vjerovalo da će se ići u preslagivanje izbora, a ne na nove, prijevremene izbore. S još dvojicom odbjeglih mostovaca, Jozom Martinovićem i Ivicom Mišićem, početkom lipnja osnovao je novi saborski klub zastupnika.

Tom je prilikom pozvao Tihomira Oreškovića, Božu Petrova i Tomislava Karamarka da odstupe s funkcija.

"Karamarko je očito svjestan da najavom mogućnosti da odstupi ne brani samo sebe. Njegov odlazak otvorio bi prostor za opstanak sadašnje koalicije", govorio je Lovrinović. Danas više ne daje šanse ni HDZ-u, ali ni nekom drugom. Jedina opcija je, govori, Vilibor Sinčić

"Ovo je jedini put za Hrvatsku, državu koja je u velikoj krizi, a koju želimo stabilizirati u svakom pogledu", rekao je Lovrinović predstavljajući novu koaliciju sa Živim zidom. S njima u izbornu utrku za Hrvatski sabor ulazi i Udruga Franak.

Upravo je slučaj Franak taj koji ih sve povezuje, ali ostaje upitno koliko bi se oni mogli slagati kad su u pitanju ostale teme koje će se nalaziti na dnevnom redu Sabora, ako se svi uopće uspiju domoći saborskih klupa. 

Prema zadnjim anketama, Živi zid podržava 6,8 posto birača te su četvrta snaga - nakon SDP-a, HDZ-a i Mosta. Na toj su se poziciji, ali s nešto većim postotkom, našli i u RTL-ovoj velikoj anketi početkom lipnja. Da su tada bili izbori, Živi zid bi dobio 11 mandata. Sad padaju, a upitno je koliko im Lovrinović može pridonijeti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.