Top News
324 prikaza

SDP u panici zbog troškova koje će im HNS nabiti u kampanji

Partneri iz Narodne koalicije
Petar Glebov (PIXSELL)
SDP-ovci su se pobunili zbog HNS-ovaca koji će na njihovoj koalicijskoj listi loviti personalizirane glasove. Za to trebaju i personalizirane kampanje, a u SDP-u se pitaju: Tko će to platiti?

Tek što su se, uz posebne dodatne sastanke i veliku medijsku pompu, usuglasili o broju i pozicijama kandidata na listi, između glavnih koalicijskih kandidata Narodne koalicije SDP-a i HNS-a moglo bi doći do novih nesuglasica i sukoba. Naime, u razgovoru s nekoliko osoba iz vrha HNS-a potvrđeno nam je kako će, osim sedam izglednih mjesta, preferencijalnim glasovima pokušati dobiti još dva mandata u Saboru i na taj način ponoviti rezultat iz proteklih izbora u studenom. Podsjetimo, tad je, zahvaljujući više od deset posto preferencijalnih glasova na listi koalicije Hrvatska raste, mandat mimo kvote osvojila Anka Mrak Taritaš s osmog mjesta u drugoj, te varaždinski župan Predrag Štromar s četrnaestog, posljednjeg mjesta, u trećoj izbornoj jedinici.

Poučeni tim iskustvom, SDP-ovci su uvjetovali Vrdoljaku i njegovima da ne mogu ponovno svoje stranačke prvake stavljati na niža mjesta i pomoću njih loviti dodatne mandate. No unatoč tome HNS ne odustaje od preferencijalnog lovljenja glasova njihovih kandidata, štoviše pred svoje ljude vrh stranke stavit će izazov ponavljanja rezultata od 84.000 glasova iz studenog 2015., ali i da se taj rezultat nadmaši. - To je dužnost naše stranke jer tako mi pokazujemo koliko vrijedimo i koliko značimo kao koalicijski partner SDP-u. Svi govore da smo priljepak i da vrijedimo 1,5 posto, a zapravo smo lani listi donijeli oko 16,5 posto glasova, a ukupno 5,59 posto svih glasova na parlamentarnim izborima. Taj postotak želimo sad ponoviti, ali i nadmašiti. Mora se znati s kolikim ulogom mi ulazimo u koaliciju i koliko smo doprinijeli pobjedi Narodne koalicije - govori nam sugovornik iz vrha HNS-a.

Magična brojka od deset posto glasova na listi

Uz to, naglašava kako će vjerojatno i ostali njihovi kandidati na mjestima ispod crte raditi na svojim personaliziranim kampanjama za lovljenje magične brojke od deset posto glasova na listi u svojoj izbornoj jedinici kako bi se ipak dobila dva dodatna mandata. Jedan od utjecajnijih HNS-ovaca sa sjevera potvrdio nam je kako će u trećoj izbornoj jedinici oni loviti još jedan preferencijalni mandat preko nekog od kandidata s donjeg dijela liste. Slično bi moglo biti i u četvrtoj, slavonskoj izbornoj jedinici, gdje će, kao i prošle godine, osim Vrdoljaka HNS pokušati u Sabor izvornim mandatom ugurati i Stjepana Ćuraja, šefa HNS-a za slavonsku regiju i glavnog stranačkog terenskog operativca za Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Zadnji put Ćuraju je nedostajalo oko 1000 glasova za ulazak u Sabor, osvojio je oko 4500 glasova i dobio 8,2 posto.

Kako da Vrdoljak ne iskoristi popularnost?

Osim te dvije izborne jedinice, svoju kampanju će voditi i novopečeni potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković, koji je zadnji put osvojio 4800 glasova iliti 6,75 posto. U pohod na saborski mandat u VII. izbornoj jedinici će krenuti i gradski zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Skupštini Tomislav Stojak, koji je na području Zagreba iznimno prepoznatljiv lokalni političar, te već tri godine sustavno radi na neposrednoj komunikaciji s građanima i rješavanju njihovih problema, što bi sad rado pretvorio u glasove na parlamentarnim izborima. Jasno, najviše se tu očekuje od Anke Mrak Taritaš, koja će, kažu, biti osma na listi u drugoj izbornoj jedinici. - Kako da zabranimo Matiji Posavcu ili Predragu Štromaru da rade na svojoj kampanji, ili da Vrdoljak ne iskoristi svoju popularnost u Slavoniji? Što ako Vesna Pusić odluči dobiti više glasova i krene u svoju kampanju?

Uostalom, to su prepoznatljivi političari koji bi, i da samo sjede, dobili ukupno tridesetak tisuća glasova, a sigurno puno više ako malo odrade teren. SDP mora jednom shvatiti da naš rad na preferencijalnom glasanju je i doprinos listi, jer lista onda jača i dobivamo koji mandat više. Oni i dalje ne shvaćaju što preferencijalno glasanje znači - govori naš sugovornik blizak vrhu HNS-a i dodaje kako uostalom ovi prijevremeni izbori su uvod i za lokalne za godinu dana. - Naravno da Posavec i Štromar žele potvrditi svoje dominacije u županijama uoči izbora, ali i da želimo SDP-u pokazati, ne samo na sjeveru već i u Dalmaciji, koliko vrijedimo i koliko naša koalicija znači i s kojim udjelima. Ovo je odlična pretkampanja za lokalne i treba je iskoristiti - kaže nam izvor iz vrha HNS-a.

Personalizirane kampanje su samo politički doping

Na Iblerovu trgu u SDP-u s nimalo zadovoljstva ne gledaju na lovljenje preferencijalnih glasova personaliziranim kampanjama. - To prije svega nije u redu, jer ako smo se dogovorili za liste, mislim da bi bilo u redu igrati timski, a ne svatko svoga konja dopingirati u utrci. Jer personalizirane kampanje su doping s obzirom da i one koštaju, a trošak treba prikazati u zajedničkom izvješću što čini nepravdu prema svima jer nam stvara neočekivani trošak na određeni limit potrošnje. Ako želimo biti transparentni, onda ne možemo skrivati te troškove, a nisam siguran da su troškovi iz kampanje Anke Mrak Taritaš, Predraga Štromara ili Matije Posavca bili kako treba prikazani i knjiženi - rekao nam je sugovornik iz vrha SDP-a, koji dodaje kako bi tako i SDP mogao svoje lokalne gradonačelnike i načelnike pustiti da rade kampanju, no da se to neće dogoditi jer su usredotočeni na timski rad.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.