Top News
1920 prikaza

Članak 49.: Britanija se pomoću njega može vratiti u EU

Brexit - par se ljubi
Reuters/Pixsell
UKIP se raspada, čak traži novi referendum, Britanci bi sada ostali u EU, a iz Bruxellesa im stiže nova bomba

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je u četvrtak pred Europskim parlamentom da će Velika Britanija, čak i ako doista napusti EU, i dalje biti dobrodošla za eventualno se ponovno učlaniti prema članku 49. Ugovora o EU. Junckerova izjava vremenski se poklapa sa sve ozbiljnijim zahtjevima i vrlo ozbiljnim prijeporima u Velikoj Britaniji da li da ta članica doista napusti EU povodom referenduma o Brexitu iz 2016.

Po tom pitanju vlada duboki raskol među torijevcima, usto danas ankete pokazuju da je raspoloženje među Britancima čak 55 posto za ostanak prema 45 posto za izlazak iz EU-a, i raspoloženje je sve više proeuropsko. Dotle da je još u srpnju 2017. bivša predsjednika stranke UKIP Diane James naslutila da se sve skupa komplicira do takvih razina da je predložila – novi referendum o Brexitu.

Protesti protiv Brexita Obrat u Londonu Top News Britanci na rubu: Možda će odustati od Brexita

Potpunu katastrofu Brexita u ovakvim uvjetima i posljedično puno političkih leševa među zagovarateljima izlaska Velike Britanije iz EU-a nanjušio je čak i Nigel Farrage, čovjek koji danas obilazi Irsku, nagovarajući ljude da odu iz EU, koji je po tom zadatku svojedobno obišao i Hrvatsku. On je prije nekoliko dana za Channel 5 mrtvo hladno izjavio: "Došao sam do zaključka da bismo trebali imati drugi referendum o članstvu u EU."

Voditelj emisije na njegove se riječi zagrcnuo, pitao ga je misli li to ozbiljno: "Zar novi referendum o cijeloj stvari?" "Da, naravno!", nonšalantno je uzvratio Farrage. Možda i više od ekstremno čupavog puta s procedurom Brexita koji prolazi premijerka Theresa May, razlog za Farrageovu izjavu leži u potpunom političkom raspadu UKIP-a. U takvoj atmosferi Juncker je pred EU parlamentom rekao da je Velika Britanija, ako već ne odbijanjem članka 50. i ostajanjem u EU, Velika Britanija dobrodošla vratiti se po članku 49.

A evo što znači jedan, što znači drugi. Članak 50. propisuje proceduru po kojoj članica EU-a napušta EU. Članak 49. propisuje proceduru po kojoj država koja nije članica, postaje novom članicom EU-a. Velika Britanija je nakon referenduma iz 2016. aktivirala članak 50. i sad traju mukotrpni pregovori u kojima je sve jasnije da će Velika Britanija doista pretrpjeti ogromne štete, u nebrojenim milijardama funti ili eura, jer će izlaskom iz Unije izgubiti mnoštvo ekonomskih i drugih povlastica.

Jean-Claude Juncker | Author: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

To što je Juncker rekao da Velikoj Britaniji u slučaju izlaska ostaje članak 49., znači da bi u slučaju da Britanci požele vratiti se, ta zemlja morala proći proceduru kao da nikada nije bila u EU. Morala bi, prvo, podnijeti svoj zahtjev Vijeću EU-a, tijelu u koje ulaze svi predsjednici vlada članica EU-a.

Vijeće EU-a mora jednoglasno odobriti zahtjev kako bi on stigao na glasanje u Europski parlament, a tamo zahtjev nove države kandidatkinje opet mora biti izglasan takvom većinom da nema sumnje da su parlamentarci i jedne članice većinski protiv, koliko god zahtjev prošao većinom svih EU-parlamentaraca. Junckerova kvaka je u tome što se sve odluke u tih nekoliko točaka procesa moraju provoditi u konzultaciji s Europskom komisijom, vladom EU-a, institucijom kojom Juncker predsjedava.

Pa ako on osobno, pred stotinama europarlamentaraca izjavi onakvo što o članku 49., onda to znači istodobno i još bitno jaču batinu zagovornicima Brexita i još bitno veću podršku Britancima koji su za ostanak Velike Britanije u EU. Junckerova odluka došla je dan nakon što je predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk rekao, također na velikoj pozornici, da je Velika Britanija i dalje više nego dobrodošla za odustati od daljnje primjene članka 50.

Velika Britanija i Europska unija Povijesni dan Top News Europa više nikad neće biti ista, ali prvo platite 60 milijardi eura

Kao što je Junckerova izjava bila apsolutno podrška Britancima u slučaju vraćanja u EU nakon izlaska, tako je i Tuskova izjava apsolutna podrška u slučaju ostanka, odnosno, ovaj drugi se referirao na članak 50. To je također jak politički pritisak prvenstveno na stanje u politici u Londonu, ali i obećanje o apsolutnoj političkoj podršci proeuropskim britanskim političarima u Bruxellesu.

Oba britanska scenarija apsolutni su presedani, procedure kakve do sada nije prošao još nitko, pa je s Junckerovom i Tuskovom izjavom jasno tko bi u toj proceduri, s obzirom na stav prema Brexitu, prolazio pakao, a tko bi imao snažan vjetar u jedra.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.