Ekonomix
936 prikaza

Britanija zatvara vrata radnicima iz EU

Zgrada Europske komisije
REUTERS
Kad Velika Britanija bude izašla iz EU 2019. počet će primijenjivati vlastita imigracijska pravila

Slobodno kretanje radnika između Britanije i Europske unije prestat će kada se Britanija povuče iz europskog bloka, kazao je u četvrtak britanski ministar za imigracije Brandon Lewis.

"Slobodno kretanje radnika završava onda kada iziđemo iz Europske unije u proljeće 2019.", kazao je Lewis za radio BBC.

On je također najavio da će do proljeća 2019. biti na snazi novi imigracijski sustav. Velika Britanija trebala bi izići iz Europske unije u ožujku 2019.

"Jednom kad iziđemo iz EU ova će vlada primijeniti vlastita imigracijska pravila i zahtjeve koji će biti u skladu s potrebama britanskih tvrtki, ali i šireg društva", kazala je s tim u vezi ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd u članku u "Financial Timesu" . Dodala je da bi željela uvjeriti i poslovni svijet i državljane zemalja EU da neće "doći do propasti" kada jednom Britanija iziđe iz EU.

Radnici Istraživanje Ekonomix Većina Hrvata bi uzela bolje plaćen posao izvan struke

Istodobno, Britanija je u četvrtak naručila jednogodišnju studiju o imigraciji koja bi trebala pomoći u uspostavljanju imigracijskog sustava nakon Brexita, koji bi trebao stupiti na snagu samo šest mjeseci po okončanju studije.

Sloboda europskih građana da žive i rade u Britaniji prestat će čim Britanija u ožujku 2019. napusti europski blok pa kritičari vladinih poteza upozoravaju da će, uz pregovore koji bi trebali završiti u listopadu 2018., biti potrebno ubrzati studiju te ističu da zbog nesigurnosti europski građani već napuštaju britansko tržište rada.

Ministrica unutarnjih poslova zatražila je od savjetodavnog odbora za migracije (MAC), javnog tijela koje savjetuje vladu, da ispita kako se migracije odražavaju na tržište rada i šire gospodarstvo, i kako da nova pravila nakon Brexita budu potpora planovima za industrijski oporavak zemlje.

Zabrinutost dugotrajnim društvenim i ekonomskim utjecajem migracija doprinijela je prošlogodišnjem izjašnjavanju 'za' izlazak Britanije iz EU, a vlada ima dugoročne planove da migraciju u Britaniju spusti ispod 100.000. Godine 2016. ona je iznosila 248.000.

Brojne tvrtke izrazile su već svoja strahovanja da neće moći zaposliti ljude koji su im potrebni, od obučenih financijskih djelatnika do neobučenih radnika u poljoprivredi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.