Top News
1947 prikaza

Britanski glumac bježi u Italiju zbog Brexita

Dnevnik Bridget Jones
Mercury Records/Fair Use
Zvijezda "Dnevnika Bridget Jones" već je uzela državljanstvo, ne sa je li napustio britansko

Britanski glumac Colin Firth sada je talijanski glumac Colin Firth, kako navode vlasti u Rimu.Firth, zvijezda filmova "Kraljev govor", "Dnevnik Bridget Jones" i "Mamma Mia", talijansko državljanstvo dobio je petak, prema objavi talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

"Talijansko državljanstvo danas je dodijeljeno Colinu Andrewu Firthu. Vrlo poznati glumac, dobitnik Oscara za film "Kraljev govor", oženjen je Talijankom i više puta je izrazio ljubav prema našoj zemlji", navodi se u objavi ministarstva. Firth, 57, otvoreno se protivio britanskim planovima za Brexit i javno je izjavio u svibnju da će tražiti talijansko državljanstvo.

Zasad nije poznato hoće li zadržati dvostruko državljanstvo ili će odustati od britanske putovnice. O nečem sličnom tome što je napravo on, zbog Brexita razmišlja ogromna većina od oko milijun Britanaca koji žive diljem EU-a, kao i mnogi Britanci u Velikoj Britaniji. Znanstvenici u Velikoj Britaniji glasali su protiv izlaska iz EU-a u većini od čak 83 posto.

London Bolji uvjeti Top News Britanci zbog Brexita traže njemačko državljanstvo

Razloga je za to mnoštvo, posebno to što Velika Britanija od EU-a za znanost dobiva više nego što u tu svrhu uplaćuje. 10 posto budžeta britanskih sveučilišta potječe iz fondova EU-a. Koliko je Velika Britanija već sada postala neprivlačna mnogim zapravo poželjnim profesionalnim skupinama pokazuje podatak da je u srpnju 2016. u britanskom zdravstvu registrirano 1304 medicinskih sestara odnosno medicinskih tehničara.

U travnju ove godine registrirano ih je samo 46 novih. O ekonomskim posljedicama još uvijek se špekulira, ali je potpuno jasno da će Velika Britanija, ako ostane na kursu izlaska, kao što se čini da hoće, izgubiti milijarde i milijarde funti. Posebno je sulud položaj Gibraltara u uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Građani tog teritorija skoro do jednoga su glasali za ostanak u EU. Na referendum ih je izašlo 84 posto, od kojih je nevjerojatnih 95 posto glasalo za ostanak u EU. Unatoč tome, Gibraltar želi ostati dio Velike Britanije. No, tada je krenula sva sila problema koji su se otvorili u slučaju otvrdnjavanja granice između Gibraltara i Španjolske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.