Top News
5004 prikaza

Crkva u Plenkijevoj Hrvatskoj: Troše kao milijarderi

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Protekli tjedan zasigurno je obilježila nova afera s Kaptola, a šokantna je i blagost kazne šefu crkvenih nekretnina

Prebendari, svećenici kojima je povjerena dužnost brige za crkvene posjede, upravo su se našli u ogromnom skandalu i time obilježili čitav protekli tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj. Smijenjen je cijeli prebendarski zbor, a naročito oštro je kažnjen Mijo Gabrić, jedan od najmoćnijih crkvenih velikodostojnika. 

"Nažalost moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora sam dopustio i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara. O ovim mojim poduzetim radnjama na sjednicama Zbora prebendara informirao sam ostale članove Zbora prebendara", kazao je Gabrić. 

Gabriću se zabranjuje obavljanje crkvene službe, ali samo one koja uključuje upravljanje crkvenim dobrima. Također ne smiej pet godina javno istupati vezano uz sva pitanja "vremenitih dobara" Zbora prebendara. Kaznena pokora mu je da svaki dan tijekom godine mora moliti psalam "Smiluj mi se, Bože, u milosrđu svome". Pola godina Gabrić mora održavati i nemrs utorkom i petkom. Svake od sljedećih pet godina treba uplatiti "prema svojim mogućnosti" za karitatitvne potrebe te o tome podrnijeti račune Bozaniću.

Dok je Gabrić imao zapaženu karijeru unutar crkvenih struktura čak i prije nego je ušao među elitu odgovornu za crkvenu imovinu, njegovim imenovanjem u zbor prebendara 2010. godine, počinje i njegovo, navodno, financijsko napredovanje. 

Pročitajte više na: Mijo Gabrić: Sve afere alfe i omege crkvenih nekretnina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na osobni je zahtjev u četvrtak posjetila Ahmiće i Križančevo selo kod Viteza u središnjoj Bosni i tamo odala počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u sukobima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. Bez ikakve najave i uz najveću moguću diskreciju predsjednica Grabar-Kitarović s pratnjom obišla je Ahmiće i Križančevo selo a novinari koji prate njen posjet tek su naknadno informirani o toj gesti koju je mogao zabilježiti samo službeni fotograf predsjedničina ureda.

Pročitajte više na: Kolinda bez najave posjetila Ahmiće

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se pokreće prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Markuševac gradnjom d.o.o, , građevinskom tvrtkom kojoj je osnivač umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs, te se nalaže zastupnicima te tvrtke s više od 820.000 kuna duga da u roku od osam dana predaju popis imovine, nekretnina i pokretnina.

Pročitajte više na: Rojs: Prvo "u zatvor", onda u stečaj

Snježana Banović, redateljica, kritičarka i predsjednica SDP-ova Savjeta za kulturu i medije, oštro se obračunala s Davorom Bernardićem, a čini se da joj on neće ostati dužan. "Dakle, Ogulin: među četiri potpredsjednika SDP-a nema ni jedne žene, ali zato je tu još uvijek i dokazani zlostavljač žena Boris Lalovac. U čemu je razlika između njega i HDZ-ova Tomaševića?", upitala je Banovićka predsjednika najveće oprobene stranke u nedjelju preko Twittera.

Pročitajte više na: Svađa u SDP-u: Banović napala Lalovca, Bero će je smijeniti

Dok bi se po medijskim napisima, potaknutima i retorikom nekih političara, posebice sa slovenske strane, moglo zaključiti da su odnosi dviju države “zaleđeni”, hrvatska i slovenska strana su daleko od oka javnosti detaljno razgovarale i pregovarale o problemu granice. Rezultat tih razgovora – a bilo je sedam sastanaka na ekspertnoj i političkoj razini i trajali su po najmanje pet sati – kompromisni je okvir ili prijedlog rješavanja tog bilateralnog spora, piše Večernji list.

Pročitajte više na: Novi obrat: Cerar se u zadnji tren predomislio

Sindikati i udruga branitelja Petrokemije izvijestili su u četvrtak da je od 6 sati ujutro Ina obustavila isporuku plina Petrokemiji, no to neće izazvati zastoj u proizvodnji u kutinskoj tvornici gnojiva, pa sindikati i branitelji neće zasad poduzimati nikakve prosvjedne akcije.  

Od danas ujutro u 6 sati Petrokemija preuzima ukupne količine plina od samo jednog dobavljača – Prvog plinarskog društva, priopćili su Sindikat EKN-a i Sindikat Demos-HUS Petrokemije, te Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije.

Na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković podsjetio je kako su Hrvatske ceste odabrale kinesku tvrtku za izgradnju Pelješkog mosta koja ima rok od 36 mjeseci za dovršetak radova.

- U tom kontekstu bit će prigode i da hrvatske strateške tvrtke budu prinudni izvođači - rekao je Plenković.

Naglasio je kako je prošlog petka agencija Fitch podigla rejting Hrvatske.

- To je važan poticaj i ohrabrenje. Želimo vratiti Hrvatsku na razinu investicijskog rejtinga što će za posljedicu imati smanjenje kamata i to je važno za naše građane - rekao je.

Državni tajnik Bernard Gršić je rekao u utorak da se inicijalna radna skupina sastala u ponedjeljak u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva te je, na temelju preporuke Europske komisije i potaknuta primjerima drugih zemalja EU, zaključila da je nepoželjnu komunikaciju na internetu i društvenim mrežama potrebno regulirati novim zakonskim okvirom.

Ujedno je istaknuta potreba edukacije svih građana o poželjnim načinima komuniciranja na internetu i društvenim mrežama, dodao je.

Napomenuo je kako svi građani Hrvatske moraju biti svjesni da off-line i on-line komuniciranje imaju jednaku vrijednost i da svaki oblik nepoželjnog komuniciranja u stvarnosti nije prihvatljiv ni u virtualnom okruženju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:37 21.Siječanj 2018.

    tko crkvi išta može