Top News
10521 prikaza

Rojs: Prvo "u zatvor", onda u stečaj

Ljubo Česić Rojs
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Umirovljeni general, bivši pomoćnik ministra obrane osuđen je za financijske malverzacije, a sada ide u stečaj

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se pokreće prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Markuševac gradnjom d.o.o, , građevinskom tvrtkom kojoj je osnivač umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs, te se nalaže zastupnicima te tvrtke s više od 820.000 kuna duga da u roku od osam dana predaju popis imovine, nekretnina i pokretnina.

Sudskim zaključkom za 15. veljače zakazano je i ročište na kojem bi se zastupnici Financijske agencije (Fine), koja je i predložila otvaranje stečaja, ali i predstavnici Markuševac gradnje trebali očitovati o otvaranju stečajnog postupka.

Sudska odluka uslijedila je nakon prijedloga Fine podnesenom još u studenome 2016. u kojem se navodi da postoje neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu od 822.373 kune. U prijedlogu Fine navodi se i kako ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog, ali i otvorene račune i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci. Osim tih podataka, kako se navodi, Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke, prenosi Hina.

Rojs je jamio

Markuševac gradnja d.o.o osnovana je krajem 2007. s kapitalom od 20.000 kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, ali i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te , između ostaloga,  promidžba – reklama i propaganda, turističke usluge u nautičkom turizmu, sportska rekreacija i organiziranje koncerata, priredbi, revija, izložbi, festivala, zabavnih igara i slično.

Osnivač tvrtke je umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs i bivši saborski zastupnik HDZ-a, u javnosti zapamćen po izjavi 'Tko je jamio, jamio je', a kao direktor naveden je Mladen Pešorda.

Markuševac gradnja i Ljubo Ćesić Rojs spominjali su se i u javnosti 2010. kada je taj umirovljeni general ponovno gradio svoju kuću u Markuševcu koju je nekoliko godina prije toga sam srušio za upravljačem svojeg bagera jer za tu kuću nije imao dozvolu, odnosno potrebnu dokumentaciju. Kako se u medijima tada prenosilo, Rojs je poručivao da mu 'dozvole ne trebaju jer je kuću rušio zbog Ive Sanadera', te da je bivši premijer na njega 'vršio pritisak i učinio mi veliku štetu'.

Pokretanje stečaja Markuševac gradnje oglašeno je isti dan kada je sud za 20. ožujka zakazao ročište na kojim će se raspravljati prijedlog za zaključenjem stečajnog postupka nad Šezdesetšestom P, zadrugom za izgradnju prometnica kojoj je na čelu bio Ljubo Ćesić Rojs.

Ročište na koje su pozvani vjerovnici zakazano je na prijedlog stečajne upraviteljice koja je zatražila obustavu stečaja pokrenutog u veljači prošle godine  jer ''stečajna masa Šezdesetšeste P nije dostatna niti za pokriće troškova postupka''.

Zadruga koja je završila u stečaju u osnovi je nasljednica nekadašnje 66. pukovnije koja je sredinom 90-ih godina kao kooperant Ministarstva obrane RH počela izvoditi građevinske radove diljem Hrvatske i to koristeći mehanizaciju koju je, kako se u medijima navodilo, RH kupila kreditom od 45 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

"Neću guliti krumpir"

Ja sam vojnik i radije ću u zatvor nego guliti krumpir ili čistiti ulice – počeo je prije nekolik mjeseci razgovor s novinarem Večernjeg lista isti taj umirovljeni general HV-a i bivši pomoćnik ministra obrane, Ljubo Ćesić Rojs. Njemu je, naime, Vrhovni sud u svibnju prošle godine potvrdio presudu Županijskog suda iz 2014. godine, kojom je osuđen na rad za opće dobro te mora državi vratiti i 3,2 milijuna kuna, za koliko je oštetio Republiku Hrvatsku. 

Proglašen je krivim jer je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje MORH-a otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a. Sada je dobio poziv Ministarstva pravosuđa da se 31. srpnja javi na izdržavanje kazne. 

"Vrhovni sud donio je takvu presudu, ali meni je žao što suci očito nisu do kraja pročitali žalbu koju sam napisao. Mislim da bi tada dobro razumjeli vojnu terminologiju iz koje bi se vidjelo da nema nikakve krivice u tom kaznenom dijelu koje mi se pripisivalo, i za koje me se progoni već 18 godina", govorio je Rojs tijekom ljeta prošle godine. 

Otprilike u isto vrijeme je razgovarao i za 24sata pa je ponovio da ne želi guliti krumpir, ali nije bio tako spreman na odlazak u zatvor. "Ne bježim niti od čega. Spreman sam sve moguće sankcije, samo nisam spreman guliti krumpir. Neću guliti krumpir, jedino humanitarno. Također neću da me ponižavaju na takav način. Što se tiče mojih zakonom dopuštenih žalbi i prava to ću iskorisiti. Pisao sam zahtjev za obnovu postupka i podnio žalbu Ustavnom sudu. No ta žalba na Ustavnom sudu ne odgađa izvršenje presude. Kroz otprilike dva tjedna s obzirom da trenutačno traju godišnji odmori trebalo bi se sastati vijeće koje će pročitati sve nove dokaze koje sam dostavio u spis tražeći zahtjev za obnovu postupka. Vjerujem u neovisno sudstvo i pravedne suce. S prikupljenom dokumentacijom sam dokazao da sam govorio istinu koju sam uvijek i govorio", kazao je Rojs u kolovozu prošle godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zeljo 19:27 19.Siječanj 2018.

    ROSA NA VJESALA, pa nek ljubi supak svom stevanu tudjmanovicu, voljenom predsedniku...

  • zeljo 19:07 19.Siječanj 2018.

    jebo vas ljubo cesis rojs, vozac autobusa a ne vojnik, kurac od ovce, celavo govno, njega je doveo na polozaj njegov ljubimac, stevan tudjmanovic, predsednik fc partizan i srbokomunjara iz jna, sta vise reci, serem vam se na vasu domoljubnu ... prikaži još! vrhusku...nakotilo se govana i govnara pa ih se nemos rijesit...rojs, dabogda ti sto prije stevan komandovo na nebu... kad ga toliko ljubis u paksu...