Top News
342 prikaza

Dubravka Šuica: "Ni HDZ ni Plenković ne pate od viška demokratičnosti"

Zlatko Hasanbegović i Andrej Plenković
Borna Filic (PIXSELL)
Točno tri mjeseca nakon Tomislava Karamarka, Andrej Plenković je novi jedini kandidat za predsjednika stranke

Nakon glasanja na izborima za predsjednika HDZ-a, europarlamentarka Dubravka Šuica rekla je da ne vidi nikakav problem u tome što je Andrej Plenković jedini kandidat za predsjednika stranke. "U Engleskoj je Theresa May u dva tjedna izabrana kao jedina kandidatkinja za predsjednicu konzervativaca i nakon toga za premijerku.

To je napravljeno u brzom postupku kako bi država išla naprijed. To se dogodilo i u Hrvatskoj. Gospodin Plenković je rekao kako bi volio da je bilo više kandidata, ali nije ih bilo. To je legitimno i nemojmo patiti od viška demokratičnosti", kazala je Šuica, previdjevši to da predsjednik HDZ-a u ovom trenutku nije automatski i predsjednik države, kao što je bio slučaj s Velikom Britanijom i zbog čega se konzervativcima tamo žurilo.

Odgovarajući na novinarski upit koliko glasova očekuje s obzirom da ih je Tomislav Karamarko u travnju imamo oko 90 tisuća, Andrej Plenković je odgovorio da o tome ne može nagađati. "Svaki glas člana i članice HDZ-a za mene je priznanje, ali i obveza u budućem radu", istaknuo Plenković koji je također glasao u Dubrovniku. Plenković je potom oprao ruke od dosadašnje politike HDZ-a.

"Ne osjećam osobno nikakvu odgovornost za moguće nesporazume u funkcioniranju aktualne Vlade", rekao je odgovarajući je li i dalje otvoren za suradnju s Mostom. Slično se postavio i suočen s činjenicom da HDZ glasa po principu jedan član jedan glas, ali i samo jedan kandidat. "Meni bi bilo drago da je bilo više kandidata, ali za odluke drugih ljudi ne mogu odgovarati i na njih ne mogu utjecati", dodao je.

Prije točno tri mjeseca pravo glasanja za Tomislava Karamarka iskoristilo je oko 90.000 članova koji su glasali za jedinog kandidata. Pravo glasa za Andreja Plenkovića i sada ima 207.000 članova HDZ-a, od kojih je njih 35.000 potpisom ovjerilo svoju podršku novom jedinom kandidatu za predsjednika njihove stranke. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.