Top News
701 prikaza

Plenković potajno okuplja ekipu dok Tomo i Vaso i dalje vode rat

Tajni sastanak Andreja Plenkovića s HDZ-ovcima u Kapucineru
1/7
Čitatelj 24sata
Tko god je računao na to da će Andrej Plenković biti puki maneken nove taktike HDZ-a, preračunao se

Veća skupina HDZ-ovaca opet je primijećena, ali ne u policiji, nego nasuprot nje. U kafiću Kapuciner u Petrinjskoj na kavici se našlo zanimljivo društvo. Andrej Plenković, Damir Krstičević i Gordan Jandroković - očekivani Plenkovićevi saveznici u stranci - ali u orbiti su se pojavila i dva, stara, a opet nova lica - Davor Božinović i Mirko Ljubičić zvani Šveps.

Andrej Plenković | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Nema nikakve sumnje da Plenković koncentrira snage za predstojeću izbornu ofenzivu. 

Premda je riječ tek o kavi ovo su zapravo važni signali buduće orijentacije stranke pod Plenkovićevim vodstvom. 

Plenković također kani dići bedem prema pokušajima da se preko povoljnih pozajmica plinarskih društava u HDZ švercaju neželjeni politički  utjecaji, i da trgovačka društva unaprijed kupuju naklonost budućih vlada.

Tko god je računao na to da će Andrej Plenković biti puki maneken nove taktike HDZ-a, preračunao se. Politika prema načelu "promijenimo sve da bi sve ostalo isto" više nije moguća, naprosto zato što iznad politike stoji geopolitika. ,

Hrvatski atlantski saveznici sasvim su sigurno nerado gledali na MOL-ove operacije po pozadinskim  terenima hrvatske politike; ne samo zbog Viktora Orbana, nego i zato što su se u pozadini naslućivale konture moćnog gazde iz Kremlja koji je u Hrvatskoj, saveznici NATO-a, persona non grata. To više ne bu išlo. No, promjena će ipak možda uhvatiti samo vrh, dok će na nižim razinama HDZ ostati praktički nepromijenjen, s istim problemima i ljudima.

Andrej Plenković "vratit će dite materi" - njegova je agenda jasna: vraćanje Hrvatske u krug pouzdanih atlantskih saveznika, svođenje stranačke desnice na razumnu mjeru, dakle, tjeranje u kut, na kukuruz, i okretanje stranke putu tržišnih reformi. 

Plinarska  i srodna energetska društva ubuduće se neće nalaziti na listi pozajmljivača novca HDZ-u. Plenković će dići čvrst bedem prema pokušajima da se preko milijunskih pozajmica  HDZ-u švercaju neželjeni politički  utjecaji, i da trgovačka društva unaprijed kupuju naklonost budućih vlada. 

Sastanak "briselskog cyrclea" u Kapucineru u tom je smislu znakovita potvrda Plenkovićeva smjera. Politika se vodi preko kadrova, a Plenkovićevi su kadrovi, za razliku od Karamarkovih, izrazito prozapadno orijentirani.

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

Na druženju u kafiću Kapuciner  Plenković se pojavio u društvu  Damira Krstičevića, Gordana Jandrokovića,  profesora Davor Božičevića i Mirka Ljubičića Švepsa.

Čini se da će ovo biti povratak Davora Božičevića na veliku scenu, s koje je prije par godina - Karamarkovim usponom - pometen. On je zagovorik  građanske, liberalne, centrističke orijentacije HDZ-a, ljubimac Bruxellesa i Washingtona, čovjek koji bi na Zapadu mogao popraviti sve štete koje je stranci nanijelo imenovanje dr Zlatka Hasanbegovića, koji će u bilo kakvom HDZ-u ubuduće vrlo teško postati ministar. 

Davor Božinović bio je veleposlanik Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije RH pri NATO; bio je veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori; otpravnik poslova Veleposlanstva u Beogradu;  koordinator za odnose sa SRJ u Ministarstvu vanjskih poslova; zamjenik načelnika i načelnik Odjela za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova RH, i tako dalje  i tomu slično. 

Dakle, "naš čovjek na terenu", zadužen za konsolidacije od Bruxellesa do Beograda. Fleksibilni Jandroković također je naznaka odmaka od čavoglavske orijentacije stranke, kao i Krstićević, moderan, obrazovan političar s reputacijom ratnog heroja.

U dubini stranke vrije. Karmarkovi i Brkićevi ljudi vode žestok rat, što nije dobro za HDZ, pa bi moglo oslabiti i Plenkovićev rezultat na jesenjim izborima, No, u takvoj konstelaciji on će, zacijelo, uhvatiti uzde; već sad je, i prije no što je izabran, zauzeo  poziciju arbitra, pokazao da kani biti dirigent a ne druga violina. Karamarko udarima na Brkića pokušava razoriti stranku, po logici "poslije mene, potop", a u rujnu ćemo znati koja je strana bila uspješnija...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar dudek1
  dudek1 21:28 07.Srpanj 2016.

  jadrokovic se okrece brze od propelera kanadera

 • Avatar indoda
  BMKZS 18:08 07.Srpanj 2016.

  A što tu radi Jadronković? - Zna samo ćaća!:P