Top News
380 prikaza

Srbija: Vučić premoćno pobijedio, u parlament ulazi i Šešelj

Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Po proturječnim podacima iz izbornih stožera vladajućeg i oporbenog bloka ostaje otvoreno pitanje da li u parlament ulaze najmanje četiri, pet ili, pak, više od sedam izbornih lista koalicija i stranaka

Pobjeda koalicije "Srbija pobjeđuje", predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, mogla bi naprednjacima i njihovim partnerima donijeti 134 do 145 od 250 zastupničkih mjesta u Skupštini Srbije, ocijenili su u postizbornoj noći beogradski mediji na temelju neslužbenih rezultata priopćenih četiri sata nakon zatvaranja birališta.

Vođa SNS-a i premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić proglasio je u nedjelju poslije 22 sata izbornu pobjedu sa 50,9 posto osvojenih glasova, ali su iz redova oporbe u prvim postizbornim satima upućene oštre primjedbe na regularnost izbora i činjenicu da se ni četiri sata po zatvaranja birališta nisu znali pouzdani preliminarni rezultati izbora.

Izbori u Srbiji | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

Po proturječnim podacima iz izbornih stožera vladajućeg i oporbenog bloka ostaje otvoreno pitanje da li u parlament ulaze najmanje četiri, pet ili, pak, više od sedam izbornih lista koalicija i stranaka.  

Izvjesno je jedino da svi podaci priopćeni iz četiri izvora - Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESiD), udruge CRTA- Građani na straži i agencije IPSOS, te Republičkog izbornog povjerenstva (RIK), ukazuju na pobjedu koalcije uz naprednjake (SNS).

Postoci u korist liste "Srbija pobjeđuje", okupljene uz Vučićevu Srpsku naprednu stranku, kreću se od 48 posto (IPSOS), 48,59 posto (CRTA), 49,30 (Republičko izborno povjerenstvo - RIK) do 49,90 posto (CESiD). 

U parlamentu će, po neslužbenim podacima dostupnim oko ponoći, uz naprednjake (SNS), posve sigurno, biti socijalisti Ivice Dačića (SPS), radikali (SRS) Vojislava Šešelja i Demokrati (DS) Bojana Pajtića, a do pouzdanijih rezultata na klackalici oko izbornog praga ostaju koalicije Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka (DSD-LDP-LSV), Demokratske stranke i pokreta Dveri (DSS-Dveri) Sande Rašković Ivić i Boška Obradovića, te pokret Dosta je bilo bivšeg ministra gospodarstva u Vučićevoj vladi Saše Radulovića.

Prema neslužbenim rezultatima izbora u Srbiji, demokrate Bojana Pajtića izgubile su vlast u Vojvodini nakon što je na pokrajinskim izborima za vojvođanski parlament pobijedila SNS Aleksandra Vučića sa 39 posto glasova, na drugom mjestu je Savez vojvođanskih Mađara s 13,5 posto, slijedi Socijalistička partija Srbije s 8,6 posto i Demokratska stranka s osam posto glasova.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) je na svim razinama izbora u Srbiji išao u koaliciji s Demokratskom strankom (DS), a prema nepotpunim podacima u Skupštinu Vojvodine ući će i Šešeljeva Srpska radikalna stranka te Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

U Srbiji su u nedjelju održani izvanredni parlamentarni izbori, birani su zastupnici Skupštine Vojvodine, te vijećnici općina i gradova.

Na parlamentarnim izborima za 11. saziv republičke skupštine od uvođenja višestranačkog sustava u Srbiji, za 250 zastupničkih mandata 20 lista stranaka, koalicija i političkih organizacija ponudilo je ukupno 3270 kandidata, a za 120 zastupnika skupštine Vojvodine birači su odlučivali među kandidatima s 15 ponuđenih lista

Vrijeme za raspodjelu zastupničkih mandata predviđeno je do 8. svibnja, a prva sjednica novog saziva parlamenta trebala bi biti održana najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Zakonski rok za formiranje nove vlade je 90 dana od konstituiranja parlamenta.

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji drugi su u zadnje dvije godine kada je, također nakon izvanrednih izbora, formirana dosadašnja vlada koju je predvodila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) premijera Aleksandra Vučića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.