Top News
7194 prikaza

Damir Škaro - od uglednog moćnika do sumnji u silovanje

Damir Škaro
1/11
Goran Stanzl (PIXSELL)
Bivš olimpijski brončani boksački teškaš i nekoć moćni HDZ-ovac pod teškim optužbama za seksualno predatorstvo, nije imao tako uzoran poslovni život

Nakon što je u emisiji 'Provjereno' jedna djelatnica AK Siget optužila predsjednika Damira Škaru za silovanje, može se zaključiti da bivši olimpijski brončani boksač, za razliku od sportske, nema baš tako besprijekornu poslovnu karijeru.

Zaviri li se malo u njegov poslovni život, ono što se saznalo u medijima je da je do danas barem dva puta imao posla sa sudovima i u oba slučaja se uspješno izvukao.

Damir Škaro | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Naime, Damir Škaro je, barem sve do sad bo ugledni član HDZ-a duboko povezan sa svim političkim moćnicima, pa je tako i ovaj put, čim je navodno žrtva silovanja došla u policiju, Škaro ubrzo saznao da žena podnosi prijavu. Stoga je navodno isti dan - 12. kolovoza, sjeo u auto i otišao u BiH da bi se vratio u srijedu 4. rujna, kad ga je policija uhvatila na granici i odmah privela.

U međuvremenu je Škaro žrtvi čak imao vremena iz BiH poslati navodno i znakovitu poruku 'Kako su ti djeca?', te kako tvrdi djelatnica AK Siget – preko posrednika joj ponuditi 80.000 eura za šutnju.

Lovro Kuščević Lagodan život Top News Kuščević ne može objasniti otkud mu imovina i bogatstvo

Damir Škaro član je HDZ-a, a da visoko kotira vidjelo se i potkraj prošle godine kad je na prosalvu 40-godišnjice osnivanja AK Siget došla sa Škarom proslaviti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

No, treba se vratiti malo u povijest i podsjetiti da je Škaro bio osumnjičen zajedno s aktualnim direktorom AK Siget Mariom Cvitanovićem za prijevaru i pronevjere.

Dragan Čović i Andrej Plenković Gutači novca Top News Gdje završava hrvatski novac koji se šalje Hrvatima u BiH?

Doktora ekonomskih znanosti, Damira Škaru zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je 2013. godine da je tada kao predsjednik Autokluba "Siget" sa svojim suradnikom, a danas predsjednikom AK Siget, Marijom Cvitanovićem, raznim malverzacijama oštetio tu udrugu za nekoliko stotina tisuća kuna kojima su plaćali svoje privatne troškove.

Škaru se teretilo da je od 2006. do 2007. sa Cvitanovićem, direktorom tvrtke "Siget Nautika" koju je za organiziranje poslovnih putovanja osnovao Autoklub "Siget", osmislio modus plaćanja i prikrivanja privatnih troškova koje su uz njih dvojicu navodno napravili članovi Škarine obitelji, prijatelji i poznanici.

Damir Škaro osumnjičen za silovanje | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

Dvojac je, po tvrdnjama tužiteljstva, od siječnja 2006. do siječnja 2007. troškove privatnih putovanja i poslovnih kartica tijekom boravka u inozemstvu prikrivao fiktivnim računima koje je tvrtka za putovanja ispostavljala Autoklubu "Siget" čime su tu udrugu oštetili za gotovo 300 tisuća kuna, a tvrtku za oko pet tisuća kuna.

Škaro i Cvitanović, koji je u to vrijeme bio zamjenik tajnika, kako je pisala Slobodna Dalmacija, navodno od kraja 2005. do rujna 2007. koristili u Hrvatskoj i inozemstvu poslovne kartice udruge za plaćanje privatnih troškova čime su udrugu oštetili za oko 90 tisuća kuna.
Tužiteljstvo je teretilo Škaru i da je 2007. naložio udruzi da se se za izradu idejnog projekta vatrodojavnog sustava jednoj tvrtki plati oko 40.000 kuna, iako taj projekt nikad nije izrađen. 

Kako bi se stvorio privid obavljenog posla udruzi je dostavljen tekst idejnog projekta bez stručnih specifikacija i obavljenih mjerenja objekta.

Škaro i Cvitanović su osim zbog zlouporaba položaja i ovlasti optuženi i za pokušaj prijevare jer su zaposlenicima druge tvrtke koju je također osnovao Autoklub "Siget" nalagali da vlastoručno ispunjavaju lažne izjave članova dvije udruge prikazujući da im je 2007. pružena usluga kontrola rada automobila.

Natascha Kampusch OBILJEŽENA Life Natasha Kampusch: Moj život s bolesnikom i nakon njega

Tako je, tvrde u tužiteljstvu, neistinito prikazano da je obavljeno više od tisuću usluga kontrole nakon čega su sastavljeni računi u ukupnom iznosu od oko 66 tisuća kuna. No, računi nisu naplaćeni jer su djelatnici udruge posumnjali u vjerodostojnost računa pa su ih odbili platiti.

Zanimljivo je da 'Siget Nautika' i danas posluje, a 2018. godinu uprihodili su oko 850.000 kuna, a zaradili 125.000 kuna iako nemaju ni jednog zaposlenog, a uz Maria Cvitanovića odgovorna osoba je i izvjesni Robert Vlahov – pomorski nadzornik.

Damir Škaro | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Drugi put Škaro je bio upetljan u mutne poslove kad je tvrtka Invest Zadar d.o.o. u njegovom suvlasništvu 2006. godine obavljala je građevinski zahvat u apartmanskom naselju Zaton, nakon čega je od Turisthotela tražila naplatu dodatnih 7,5 milijuna kuna u odnosu na ugovorenu cijenu. Kako su u Turisthotelu smatrali da ta razlika u cijeni nije obavljena u radovima, tužili su izvođača radova na Trgovačkom sudu u Zadru.

A onda 2012. stupa na scenu sudski vještak Zlatko Jurinić koji je morao za sud vještačiti slučaj. Lažno je vještačo u korist Škarine tvrtke Invest Zadar, ali nikad nije zbog toga osuđen jer se izvukao da mu sud nije dobro objasnio da je lažno vještačenje kažnjivo. Sudac Domagoj Kurobasa je oslobađajuću presudu ovako tada objasnio:

Luka Bebić i Ivo Sanader Barba Luka Top News "Mnogi su krali, ali su mirni jer je Sanader u zatvoru"

Uvidom u zapisnik sa Trgovačkog suda utvrđeno da je sudac od vještaka uzeo njegove osobne podatke, ali ga nije propisno upozorio da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Stoga optuženi Jurinić ne može biti ni odgovoran za iskaz dan pred tim sudom- kazao je u obrazloženju, a prenijela je Slobodna Dalmacija.

I tako je na kraju Visoki trgovački sud ipak donio rješenje u korist Invest Zadra kojem je Turisthotel morao platiti 7,5 milijuna kuna.
Osnivači slovensko- hrvatske firme Zadar Invest, koja ima sjedište u Zagrebu, su građevinski poduzetnici Boris i Siniša Krekić iz Zadra, Damir Dragičević iz Ozlja, te Damir Škaro, doktor ekonomskih znanosti i bivši saborski zastupnik i trofejni boksač.

Damir Škaro pod sumnjom za silovanje | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Damir Škaro rođen je 2. studenog 1959. u Zagrebu. Od danas za njega na Wikipediji piše ovako: "Hrvatski je boksač, političar, poduzetni i seksualni predator."

Nakon toga piše da je i doktor ekonomskih znanosti i trenutno vodi Autoklub Siget, najveći autoklub u Hrvatskoj.

Kao političar bio je zastupnik u Trećem sazivu Hrvatskog sabora od 1995. do 2000. godine na listi HDZ-a. Prije svega Damir Škaro poznat je po svojoj uspješnoj boksačkoj karijeri u kojoj je od 450 mečeva imao samo 12 poraza, a osvojio je i olimpijsku medalju.

Damir Škaro | Author:

Roditelji su mu iz Hercegovine, majka Kata (r. Pedić) je iz Rame, a otac Ivan iz Tomislavgrada. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 1994., gdje je tri godine kasnije obranio i magistarski rad. Doktorirao je ekonomske znanosti 2009. godine.

Nakon svega, nije ni čudno što je, kako je rekla navodna žrtva silovanja, prestrašena za sebe i svoju obitelj. Škaro je doista bio i ostao moćan HDZ-ov igrač.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Penzić 23:54 06.Rujan 2019.

    Doktorirao ekonomske znanosti ? A nezna niti pričati književno Hrvatski. Samo spika po BH riječniku !

  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 10:33 05.Rujan 2019.

    Doktora ekonomskih znanosti, Damira Škaru..........ha...ha...ha...

  • BESTpartizan 20:04 04.Rujan 2019.

    domoljub rodoljub nek se oglasi koly i plenky.