Top News
10328 prikaza

Dan kad je Assad ostao bez atomske bombe

Izraelska vojska Zapadna obala
REUTERS/Baz Ratner
ISIL je mogao imati imati nuklearno postrojenje, ali Izraelci su ga uništili

Izraelske zračne snage napale su i uništile sirijski nuklearni reaktor u Deir-ez-Zoru u noći 5. na 6. rujna 2007. godine što je bila povijesna operacija i pobjeda za Izrael, izraelsku vojsku i židovski narod, ponosno pišu službene stranice izraelskog ratnog zrakoplovstva.

Sirijski nuklearni reaktor u tajnosti je nastajao čak šest godina prije nego su ga otkrile izraelske tajne službe i to samo nekoliko mjeseci prije njegovog završetka i puštanja u pogon. Nuklearni reaktor u sirijskim rukama značajno bi izmijenio geostratešku stvarnost u regiji, a kako tvrdi autor Tal Giladi, mogao bi predstavljati i potencijalnu prijetnju opstanku države Izrael.

Napori špijuna Mossada napokon su urodili plodom krajem ožujka 2007. godine kada su potvrdili informacije o tajnom nuklearnom i to vojnom projektu na sirijskom tlu. Informacije su prenijeli tadašnjem premijeru Ehudu Olmertu i ministru obrane Amiru Peretzu koji su odmah tražili od vojske izradu planova za uništenje reaktora. Dva dana nakon potvrde o postojanju reaktora je sazvan sastanak omanje grupice najviših zapovjednika gdje im je general Eliezer Shkedi otvoreno rekao da je misija uništenja sirijskog reaktora dobila najviši prioritet.

Etgar Keret Etgar Keret Kultura U Izraelu je izdajnik, za svijet je 'ubojica Palestinaca'

Provedba plana uništenja reaktora povjerena je generalu Amikamu Norkinu, aktualnom šefu izraelskog vojnog zrakoplovstva. 10. travnja 2007. godine je Norkin priopćio operativcima najstrože čuvanu tajnu.

"Sjećam se tog sastanka. Rekao nam je da Sirijci imaju nuklearni reaktor. Baš tako, bez previše izmotavanja. Dobili smo zapovijed da u roku od mjesec dana složimo plan napada, odlučimo kako ćemo provjeriti da je napad bio uspješan, ali i pripremimo plan za rat, dođe li do toga", kazao je pukovnik Shay.

Imali su samo jednu šansu i bili su potpuno svjesni koliko je važno iz prvog pokušaja uništiti reaktor. Upleteni časnici ispričali su da su imali nekoliko kriterija i da su pomno planirali čak i oružje koje će koristiti. "Imali smo tri stupnja uništenja. Pogodak, kritični pogodak i uništenje. Analizirali smo metode kako postići bilo koju razinu te koliko vremena bi Siriji trebalo da se oporavi od napada. Isprobavali smo čak i različito oružje koje ćemo koristiti u napadu. Ako nešto ima 70% šanse za uspjeh, kao što je bio slučaj kod jednog testiranog oružja, onda ćete dobro razmisliti o njegovom korištenju", kazao je pukovnik pod kodnim imenom S.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju 2007. godine, odlučeno je da operacija mora proći u maksimalnoj tajnosti i minimizirati šanse za izbijanje otvorenog rata. Isprva je trebalo samo osigurati uništenje mete, da bi u ljeto došlo do promjene i tajnog uništenja. 

Kako se približavala jesen, tako su svi osjećali rast napetosti jer nitko nije znao kad će doći konačna zapovijed za napad. Oko 7 sati navečer, 5. rujna, general Shkedi naredio je napad.

Američki F16 Odluka? Top News Izraelci: "Plenki kupuje naše avione"

Dvije eskadrile zrakoplova krenule su prema istočnoj Siriji. Ako bacite pogled na kartu vidjet ćete da su morali letjeti preko gotovo čitave Sirije kako bi uništili tajni reaktor. Prevalili su toliku udaljenost da su morali dolijevati gorivo u zraku. Izraelsko vodstvo za to vrijeme se okupilo na zapovjednom mjestu i nestrpljivo su očekivali sirijski odgovor.

Negdje oko ponoći su obje eskadrile izbacile bombe na sirijski reaktor i jedan zrakoplov preletio je, sada već uništeno, postrojenje kako bi potvrdio da su bombe stvarno pogodile reaktor.

Kad su se vratili s uspješne misije, piloti su ostali šokirani koliko ljudi je bilo u zračnoj bazi. Čitavo izraelsko vodstvo bilo je spremno za rat i danima su čekali kako će Assadov režim odgovoriti. Na kraju Assad nije poslao svoju vojsku u napad na Izrael, a piloti su kasnije gledali kako ISIL pokorava velike dijelove Iraka i Sirije.

Pitali su se što bi se dogodilo da je reaktor ostao funkcionalan i završio u rukama ISIL-a. Sada, godinama kasnije, uvjereni su da je to bila najbolja odluka za izraelsku sigurnost otkako postoji Izrael kao samostalna država.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:34 21.Ožujak 2018.

    assad je opasnost