Top News
3154 prikaza

Pljusnula je vojnika i sad joj sude za terorizam

Ahed Tamimi
Haim Schwarczenberg, https://schwarczenberg.com/ Flickr/ CC BY-SA 4.0
S izraelskim vojnicima naguravala se i s 11 godina i kad u dobi od 14 nije dala da joj odvedu brata

Palestinska tinejdžerica sa Zapadne obale čija je snimka kako pljuska izraelskog vojnika obišla svijet, završila je na sudu u slučaju koji posvuda poralizira javnost. Ahed Tamimi ima 17 godina, optužili su je za 12 kaznenih djela, uključujući napadanje snaga sigurnosti i izazivanje nasilja. Ako bi je proglasili krivom, prijetila bi joj dugotrajna kazna zatvora. Za Palestince ona je simbol otpora izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

No, mnogi Izraelci smatraju je nasilnom izazivačicom nereda koja traži pažnju javnosti. Amnesty International pozvao je izraelske vlasti da oslobode Ahed Tamimi, optuživši Izrael za diskriminacijski odnos prema palestinskoj djeci, u ovom slučaju starijoj maloljetnici. Ahed Tamimi imala je 16 godina kad ju je majka Nariman snimila dok je vikala i naguravala se s dva vojnika koji su došli na prilazni put na posjedu njene obitelji u naselju Nabi Saleh na okupiranom dijelu Zapadne obale.

Bio je 15. prosinca 2017. Ba snimci se vidi kako djevojka daje pljusku jednom vojniku i kako prijeti da će udariti i drugoga. Ahed Tamimi nisu uhitili tada, nego nekoliko dana poslije tijekom jednog noćnog pohoda izraelskih vojnika. Njenu majku Nour optužili su na sudu za raspirivanje nasilja na društvenim mrežama, jer je objavila video, i napad, kao i njenu rođakinju Nour. Izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett za Ahed i Nour rekao je da su zaslužile "završiti svoje živote u zatvoru".

Mnogi Izraelci kažu da je obitelj dugo vremena iskorištavala Ahed Tamimi tako što su je poticali da provocira izraelske vojnike. Dvije godine ranije ovu istu tinejdžericu snimili su kako grize izraelskog vojnika za ruku zato što je pokušao zarobiti njenog brata, također maloljetnog, zbog sumnje da je bacao kamenje na vojnike. Nju je za to ponašanje pohvalio turski tada premijer Recep Tayyip Erdogan koji joj je dodijelio nagradu za hrabrost.

Prva njena snimka kako se sukobljava s izraelskim vojnicima potječe iz doba kad je imala samo 11 godina. Na snimci je prijetila vojniku da će ga lupiti. Za Palestince ona je postala nacionalna ikona, njene postupke vide kao čin hrabrosti u otporu naoružanim vojnicima na okupiranoj zemlji. Njeno se lice može vidjeti na muralima i plakatima, a peticija kojom se poziva na njeno oslobađanje, koju je pokrenuo njen otac, do sada je prikupila 1,7 milijuna potpisa.

Etgar Keret Etgar Keret Kultura U Izraelu je izdajnik, za svijet je 'ubojica Palestinaca'

Ahed Tamimi kaže da se obrušila na vojnika za kojega tvrdi da ga je vidjela u videu što ga je tog dana snimila njena 15-godišnja rođakinja koja je upravo bila dobila gumeni metak u glavu. Izraelska vojska rekla je da je svoje vojnike rasporedila uz kuću obitelji Tamimi povodom dojave da palestinska mladež baca kamenje na vojnike.

Htjeli su, rekli su, spriječiti u naselju nasilne prosvjede. Organizacije za ljudska prava kažu da slučaj Ahed Tamimi ističe oštar tretman koji Izrael ima za palestinske maloljetnike. U posljednje tri godine izraelski posebni vojni sudovi procesuirali su 1400 palestinskih maloljetnika, navodi IDF, izraelska vojska. Organizacije za građanska prava žestoko kritiziraju izraelski sustav, jer ne pruža temeljnu zaštitu mladima i ne jamči da će imati poštena suđenja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 16:20 15.Veljača 2018.

    Da židovska država uzmakne i za mm-pojeli bi je Arapi u okruženju.