Top News
171 prikaza

Plenković još uvijek nije pristao na sučeljavanje s Milanovićem

Andrej Plenković
Robert Anić (PIXSELL)
Predizborno sučeljavanje sada je već iznimka, za razliku od zapadnih država gdje je to tradicija

Novoizabrani predsjednik HDZ-a i bivši premijer mogli bi ipak proći bez izravnog sučeljavanja u javnoj debati. Naime, za petak, 12. kolovoza već je bio dogovoren termin sučeljavanja, dogovorene su i teme i voditelji, ali odgovora iz HDZ-a još uvijek nema

Bivši premijer Zoran Milanović ponudio je sučeljavanje HDZ-ovom čelniku Andreju Plenkoviću već prilikom predstavljanja programa Narodne koalicije, ali s HRT-a kažu da Plenkovićev izborni stožer još uvijek nije poslao konačni odgovor. 

"Kolega Milanović je evoluirao od uvreda od neki dan do debate. Iskazujem spremnost na sučeljavanje na javnom servisu, neposredno prije početka službene izborne kampanje. Ključni kandidati za predsjednika Vlade imat će prigodu hrvatskoj javnosti izložiti svoj program i sučeliti argumente", izjavio je nedavno novi šef HDZ-a.

Prema pisanju Večernjeg lista, Plenković je pokušao odgoditi termin, na što iz HDZ-a nisu pristali. A i šef Narodne koalicije rekao je da se oni neće cjenkati oko datuma održavanja sučeljavanja. "HDZ, pak, koliko znamo, do ovog trenutka još ništa nije potvrdio nego bi se cjenkao. Mi se cjenkati nećemo. Očekujemo da i druga strana prihvati ponuđeni termin, kako bismo tamo onda razgovarali o stvarima životno važnima za Hrvatsku", rekao je Milanović nakon polaganja vjenca na Mirogoju.

Sudeći prema svemu, sve je izglednije da ćemo i ovog izbornog ciklusa biti zakinuti za sučeljavanje premijerskih kandidata. Podsjetimo, posljednji put je do izravnog sučeljavanja došlo prije parlamentarnih izbora 2003. godine kada su raspravljali tadašnji šef HDZ-a Ivo Sanader i danas pokojni SDP-ovac Ivica Račan.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je sučeljavanje bitno samo dvojici kandidata, te da neće utjecati na biračko tijelo. "To je jedino važno za njih dvojicu, da se vidi tko je hrabriji, veći džek... Plenkoviću je mudrije da pristane na to sučeljavanje. Manja mu je šteta da ode nego da mu Milanović pije krv da ga se boji, da se nije usudio sučeliti s njim", objašnjava Puhovski.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.