Top News
4170 prikaza

Deset strogo čuvanih tajni CIA-e: Evo kako su nam lagali

CIA
Thinkstock
Neke od tajni Centralne američke obavijesne agencije slučajno su "procurile" u javnost, dok će većina njih ipak ostati sakriveno. Otkrijte neke činjenice

1. Operacija Nortwoods: U 1960-ima, SAD se pripremao za rat s Kubom, a za to im je bila potrebna potpora javnosti. Plan je bio da CIA izvede napade na SAD za koje će optužiti Kubance, a uključivali su bombardiranje vojnih brodova i otmicu zrakoplova. 

2. Operacija Spajalica: Oko 700 znanstvenika su izvedeni iz nacističke Njemačke nakon 2. svjetskog rata. CIA je tim potezom željela povećati tehnološku i znanstvenu prednost SAD-a nad drugim zemljama, a te "ratne" znanstvenike zaposliti kod sebe. Oni su navodno postali američki građani, a pretpostavka je bila da ako ih ne uzme "SAD", to će učiniti Rusi. Navodno, upravo su oni pridonijeli napretku - primjerice putovanju u svemir te razvoju LSD-a.

3. Operacija Neispravna oprema: CIA je navodno Sovjetskom Savezu prodala pokvarenu opremu, zbog koje je 1982. g. došlo do eksplozije cjevovoda u sibirskom plinovodu. Šteta je procijenjena na oko osam milijardi dolara.

4. Operacija Mongoose: Ova operacija bila je usmjerena protiv Fidela Castra, a njome je Kennedy navodno želio svrgnuti komunističku vlast na Kubi. U njoj su namjeravali otrovati ronilačko odijelo Fidela kako bi se on razbolio, a možda i umro. Jedan od neobičnijih planova je bilo plasiranje lažnih fotografija Fidela na kojima bi bio nakaradno pretio, kako bi izgubio popularnost.

5. Operacija Ozvučena mačka: CIA je mačkama usadila mikrofone za prisluškivanje, a cilj je bio otkriti komunističke planove. Nažalost za CIA-u, mačka je poginula već na prvoj misiji, prije nego su došli do ikakvih informacija.

6. Operacija Gold: CIA je 1950-ih izgradila tunel dugačak 450 metara kako bi hakirali telefonske linije stožera Sovjeta u Berlinu. Navodno je ruski KGB saznao za detalje operacije, pa su ih godinu dana namjerno zavaravali lažnim informacija.

7. Operacija Sukarno: Kako bi diskreditirali predsjednika Indonezije tijekom Hladnog rata, agenti CIA su uz pomoć čovjeka koji iznimno nalikuje predsjedniku Sukarnu snimili porno film s njim u glavnoj ulozi. 

8. Mučenje: CIA je ispitivala teroriste s raznim tehnikama, uključujući potapanje, mučenje nesanicom, ali i nekim neobičnim tehnikama poput neprestanog puštanja pjesme iz "Ulice Sezam". Cilj je bio otkrivanje svih tehnika kojima se može "slomiti" čovjeka.

9. Operacija Mkultra: Kako bi pokušali manipulirati ljudskim umovima, agenti CIA su potajno davali tablete LSD-a, a pokusni kunići nisu bili samo marginalizirane društvene skupine, već i radnici u javnim ustanova. To je navodno rezultirali s nekoliko smrti, ali i boljim poznavanjem djelovanja LSD-a.

10. Operacija Nanda Devi: Godine 1955. je CIA na indijskoj planini Nanda Devi postavila neki oblik nuklearnog pogona koji bi trebao presresti signale kineskih nuklearnih testiranja. Taj je pogon uništila lavina, a opasni nuklearni ostaci nisu nikad pronađeni.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.