Top News
659 prikaza

WSJ tvrdi: "Rusi napali tajnu CIA-inu bazu na jugu Sirije"

Suhoj Su-34
Wikipedia
Još uvijek nema konkrentnih informacija o razlozima napada, a zasad nitko nije potvrdio da su Rusi znali da gađaju CIA-inu bazu

Ruski zrakoplovi navodno su bombardirali tajnu bazu CIA-e u Siriji, prenosi Wall Street Journal pozivajući se na visoke izvore iz američkih vlasti. Ruski Suhoji kasetnim bombama uništili su skrovište u kojem su prošli mjesec boravili pripadnici američke i britanske vojske.

"Ruski zračni udar na tajnu bazu CIA-e dio je pritiska kojeg službena Moskva vrši na SAD kako bi postigli bolju suradnju i koordinaciju zračnih napada u Siriji", javlja ugledni list pozivajući se na informacije visokih službenika američkog State Departmenta.

Do napada je došlo 16. lipnja, ali za njega se tek sada doznalo nakon curenja informacija iz američkog ministarstva vanjskih poslova. Bazu su koristili američki i britanski vojnici, ali u samom trenutku napada bili su u Jordanu. Dan ranije je 20, od ukupno 24, britanskih specijalaca povučeno iz baze, kao i svi američki specijalci. Wall Street Journal tvrdi da su Amerikanci i Britanci svaku noć odlazili u susjedni Jordan iz sigurnosnih razloga. U napadu su ubijena četvorica sirijskih pobunjenika koji su ostali u bazi.

Netom nakon zračnih napada, američki stožer u Kataru stupio je u kontakt s ruskom bazom u sirijskom gradu Latakiji kako bi oštro prosvjedovali zbog napada. Međutim, samo 90 minuta nakon poziva Rusi su ponovno napali isto mjesto iako su znali da se tamo nalazi baza CIA-e. Pentagon i CIA ozbiljno se protive bilo kakvoj suradnji u sirijskom sukobu s Rusijom, čak i nakon ovog napada u kojem su mogli poginuti američki vojnici.

Službeni Washington, uz blagoslov predsjednika Baracka Obame, potpisao je protokol u suradnji s Moskvom u napadima na Frontu al-Nusra. Zauzvrat je Rusija pristala prestati s napadima na umjerenije sirijske pobunjenike koji dobivaju američku pomoć u borbama protiv Bašara al-Assada.

Dimitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, rekao je da on nije upoznat s napadom na CIA-inu bazu. "Ne znam ništa o tome, obratite se ministarstvu obrane. Ne mogu komentirati novinske napise", rekao je Peskov za Sputnik News. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.