Top News
26050 prikaza

Desnica kreće u rušenje Plenkija, vodi ih Bruna Esih

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih
Patrik Macek (PIXSELL)
Premijer otvorio bokove desnici, koalicija s HNS-om, marginalizacija Stiera i Barišića, Ina, Agrokor, izbacivanje Mosta...

Vrlo brzo nakon preuzimanje vlasti u Hrvatskoj, 2000. godine, Ivica Račan postao je meta ogorčenih napada s desnice. Na njega i Stipu Mesića krenuo je širok frontalni napad, a o epidemiji mržnje govori pjesma iz tih vremena:

"Oj, Ivica i Stipane, pojest će vas crne vrane,/ Dirnete li u svetosti, proklet će vas mrtve kosti./ Mi smo spremni za dom sveti boriti se i umrijeti,/ I Stožer vam poručuje, opet ćemo u oluje./ A crvene kriminalce svezat ćemo sve u lance,/ Hrvatska će opet cvasti kad crveni odu s vlasti./ I na kraju poslušajte: sveti rat nam ne dirajte".

Pjesma sadrži sve elemente desničarske demagogije. Već i površna analiza sadržaja omogućuje izuzetno zanimljive zaključke. "Hrvatska će opet cvasti kad crveni padnu s vlasti", kaže pjesnik. Što kažu brojke? Ivica Račan imao je stope rasta od pet, šest posto; kad je izgubio izbore, proračun mu je bio malo veći od 80 milijardi kuna. Kilometar autoceste stajao je četiri milijuna eura.

Željka Markić Prozvala ga Top News Ž. Markić: Neka se Plenković 'outa' da je SDP-ovac

Čim se na vlast vratila domoljubna opcija, kilometar autoceste poskupio je na 12 milijuna eura, BDP je i dalje rastao, ali temeljem upumpavanja stranih kredita u infrastrukturu, na kojoj se moglo puno zaraditi - zna se kako - a javna je potrošnja nabujala. Danas hrvatski proračun iznosi više od 120 milijardi kuna, a na red je došlo vraćanje kredita koje Hrvatske autoceste očito ne mogu vratiti. Ivo Sanader prvi je priznao: u banani smo...

"Mi smo spremni za dom sveti, boriti se i umrijeti", to je još jedna od gromkih fraza koja zakriljuje ono bitno. Sad, kad rata nema, pjesnik iskazuje spremnost za borbu, ali se na pitanju fiskalnog domoljublja - plaćanja poreza - on iskazuje kao klasični manipulator, muljator koji se prema domovini ponaša jednako kao i prema Jugoslaviji. Od obje se države, naime, taje porezi, što je izravno antidržavna djelatnost. No u patetičnoj budnici ta se stvar ne spominje, porezi nemaju epsku težinu.

Konačno, stih "A Stožer vam poručuje, opet ćemo u Oluje" ne znači ništa drugo nego da će gomila samodeklariranih čuvara revolucije sutra izaći na ulicu ako im se prepriječi put državnoj blagajni ili ih se procesuira zbog neke klasične kriminalne svinjarije, utaje, tunelarenja, reketa i sličnog. Sad je meta podjednako intenzivne mržnje postao Andrej Plenković, kojega dio desnice smatra kukavičjim jajetom. Andrej Plenković je "truba", kaže nam jedan izvor blizak HDZ-ovoj desnici.

"Kako on može ponovno dobiti izbore? Tko može glasati za za njega? S Andrejem Plenkovićem HDZ je po drugi put u godinu dana srušio vlastitu Vladu. Pa tko će njima ponovno dati glas? Što on to radi sa strankom?" Bruna Esih, nova ikona desnice, napala je Plenkovića argumentom koji će najjače pogoditi srca pravih HDZ-ovaca. Oni HNS mrze više nego SDP i njima je koalicija sa strankom Vesne Pusić ponižavajuća.

Bruna Esih, njen plakat Tajni pokrovitelji Top News Projekt Esih: Brunin pakleni plan rušenja Plenkija

"Ja sam svoje uvjete premijeru postavila već ranije i zna se kakav je moj stav. Sad se uvjeti mijenjaju, ne samo s obzirom na situaciju sinoć, nego se mijenjaju s obzirom na poziciju u kojoj jesam sama i najave da idemo s novom strankom na buduće parlamentarne izbore. Ovo sinoć je bilo javno sramoćenje vrha HDZ-a te njegovih birača i baze. To mi je jako žao jer se njih nije ništa pitalo", rekla je Bruna Esih dan nakon odbijenice HNS-a HDZ-u.

"Plenković je tu pokazao koliko mu nedostaje političko iskustvo. Trebao je sačekati da HNS iznese svoj stav, a ne srljati u savez s najnepoželjnijom strankom u državi, a onda još od nje dobiti onako ponižavajuću odbijenicu", kaže nam sugovornica iz stranke, koja nije protivnica Andreja Plenkovića, ali smatra da u Hrvatskoj nema pravog lidera.

Stranačka desnica procjenjuje da je Andrej Plenković otvorio bokove na nekoliko područja, ali još nije pravi trenutak za rušenje, Stoga će ga "kljucati" malo pomalo, čekajući pogodan trenutak koji bi, procjenjuju, mogao nastupiti s kolapsom Agrokora... U prvom redu, Plenković je za Badnjak prošle godine najavio kupnju Ine.

"Bio je to loš potez. Ni najuži tim tad nije znao što Plenković sprema. Kad je ujutro zvao Zdravka Marića, ministar financija nije znao da Plenković najavljuje operaciju takvog opsega, težine i takvog stupnja neizvjesnosti. Najavivši da kupujemo Inu, oslabio je našu pregovaračku poziciju. Onda se natezao s Mostom oko varijante, otkupa, novca, privatizacije dijela HEP-a, odnosno inicijalne javne ponude dionica - i gdje su sad svi ti planovi?", kaže naš sugovornik, izvan stranke, dobro upućen u Vladu.

  • Stranica 1/4
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • COBRA 12:35 12.Lipanj 2017.

    Ovo piše netko tko je lijevo orijentiran pa je toga radi nekonzistentan.Isto bi bilo i suprutno.Pokušajmo jednom pisati bez obojenosti koja je prozirna da ju svatko prepoznaje. Izađimo sa činjenicama, a ne navijačkim šalovima

  • IvanB 10:23 12.Lipanj 2017.

    Šta bi se desilo kada bi u ovoj državi godinu dana sve bilo u redu? Teoretičari zavjera i urota svisnuli bi od jada. Sve te zvijezde repatice na našoj političkoj sceni bile su kratkog daha.