Top News
1173 prikaza

Direktor FBI-ja pod istragom zbog Hillarynih e-mailova?

Hillary Clinton priznala poraz na izborima za američkog predsjednika
REUTERS/Carlos Barria
Prašina oko izbora i pobjede Donalda Trumpa se tek slegla, a ministarstvo otvara novu istragu

Glavni inspektor američkog ministarstva pravosuđa Michael Horowitz najavio je otvaranje istrage zbog određenih postupaka FBI-a i njegovog ministarstva. Kako piše BBC, Horowitz nije otvoreno rekao o čemu je riječ, ali pretpostavlja se da će istražiti odluku šefa FBI-a da otvori novu istragu protiv Hillary Clinton tek 11 dana prije američkih izbora. Iz Clintoničine kampanje su šokantan poraz redovito stavljali na teret Jamesu Comeyu zato što je odlučio pustiti u javnost informacije o novoj istrazi zbog neprimjerenog korištenja e-mail servera tako blizu održavanja izbora.

Podsjetimo, pravo iznenađenje bila je ta objava u medijima nakon što je ravnatelj FBI-a obavijestio američki parlament da su pronašli neke e-mailove na računalu kojeg su zajednički koristili Huma Abedin i njen, uskoro bivši, suprug Anthony Weiner. Eksplicitne poruke Abedin je inače godinama bliska suradnica i pomoćnica Hillary Clinton i očekuje se da će igrati bitnu ulogu u Bijeloj kući, osvoji li Clintonica izbore. Weiner je bivši parlamentarac iz New Yorka, a trenutačno je pod istragom zato što je navodno slao eksplicitne poruke jednoj 15-godišnjakinji iz Sjeverne Karoline. 

Huma Abedin | Author: BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL

Comey je napisao da te novootkrivene poruke možda mogu biti relevantne za istragu o tome jesu li Clintonica ili njeni bliski suradnici pogrešno baratali tajnim podacima dok je ona bila ministrica vanjskih poslova. E-mailove nije slala ni primala sama Clintonica, rekao je tada jedan savezni dužnosnik upoznat s istragom, ali zbog viška opreza Comey je obavijestio Kongres. 

Ispostavilo se da na računalu nisu bile spremljene bilo kakve nove informacije, ali politička šteta već je bila učinjena.

Horowitz je također napomenuo da će pažljivo pregledati i konferenciju za tisak iz ljeta prošle godine kada je Comey javno rekao da ne bi preporučio podizanje tužbe protiv Clintonice zbog neprimjerenog korištenja e-mail servera, ali je svejedno rekao da je to bilo krajnje neoprezno od nje. Osim toga, doveo je u pitanje njenu prosudbu i ustvrdio je da postoji mogućnost da je netko provalio u njen e-mail server.

Iz Clintoničine kampanje su također optuživali FBI da je odabrao političke strane, iako bi kao organizacija trebali biti apolitični. Istraga ministarstva pravosuđa neće se zaustaviti samo na Comeyu već će se pozabaviti i tvrdnjama republikanaca da su niže rangirani članovi FBI-a Clintonici odavali tajne informacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.