Top News
515 prikaza

Dobre vijesti za Angelu Merkel: Nijemci joj i dalje vjeruju

Božićni sajam i napadi u Njemačkoj
Privatni album/Zeljko Matic
Velika većina Nijemaca smatra da kancelarkina politika prema izbjeglicama nije uzrok napada, nego propusti sigurnosnih službi

Nakon terorističkog napada u Berlinu, u kojem se Tunižanin Anis Amri natovarenim kamionom u punoj brzini zaletio u masu na božižnom sajmu, pobio 12 i ranio 56 ljudi, ostalo je otvoreno pitanje hoće li Nijemci za to smatrati odgovornom politiku Angele Merkel prema izbjeglicama. I dok su njemački mediji puni naslova u kojima se otkrivaju propusti njemačkih obavještajnih službi prema odranije vrlo problematičnom Amriju i njegovim vezama s ISIL-om, agencija za istraživanje javnog mnijenja Forsa za magazin Stern je objavila rezultate istraživanja po kojem velika većina Nijemaca ne smatra da je teroristički napad na Breitscheidplatzu u centru Berlina posljedica politike kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama i imigrantima.

Samo 28 posto Nijemaca uzrokom terorističkog napada smatra merkeličinu politiku, dok ih 68 posto smatra da jedno s drugim suštinski nema veze. Angela Merkel bi, međutim, ipak mogla pretrpjeti politički udarac, ali na sasvim drugačiji način. Tri četvrtine ispitanih, točnije 76 posto, smatra da će u narednoj predizbornoj kampanji glavna tema biti prijetnja terorizma i stanje sigurnosti u Njemačkoj, a kako su pojedine njemačke službe u određenoj mjeri očito zakazale, 67 posto Nijemaca uvjereno je da to Angeli Merkel doista može ozbiljno politički štetiti.

Terorist ISIL-a Anis Amri, Tunižanin koji je kamionom gazio ljude u Berlinu 2016. Pokolj u Berlinu Top News Berlinski krvnik je iz 'glavnog grada' bombaša samoubojica

17 posto ih, međutim, smatra da će se kancelarka u takvoj predizbornoj debati snaći, da će obavještajna zajednica u Njemačkoj puno bolje profunkcionirati, te da će kancelarka u konačnici iz posljedica terorističkog napada izići politički još snažnija. Posljednja redovita istraživanja političkog raspoloženja Nijemaca pokazuju da demokršćanski CDU/CSU stabilno stoje na popularnosti od 38 posto, kao i SPD na 22, Zeleni i ljevičarski Die Linke na 10-ak posto, ali i da je desničarski, izrazito protuimigrantski AfD porastao na 12 posto, odnosno da je politički ipak nešto profitirao, čime je postao treća stranka po snazi u Njemačkoj.

U međuvremenu su njemački istražitelji, kako doznaje Spiegelov portal iz internih izvora, uhvatili osobu koja je Anisu Amriju bila kontakt uoči terorističkog napada. Policija je, navodno, upala u poslovni prostor uhićenog muškarca u berlinskoj četvrti Tempelhof, prethodno ga otkrivši preko podataka koje su istražitelji izvukli iz Amrijevog mobitela koji je teroristu ispao u kamionu u večeri pokolja u Berlinu. Otkrili su i to da je Amri nakon zločina iz Njemačke bježao u Nizozemsku, i to preko jednog od gradova Zwollea, Brede ili Nimwegena, te da je u Milano u Italiji, gdje je četiri dana nakon napada ubijen, doputovao preko Pariza.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dosta 12:54 29.Prosinac 2016.

    Bolja je bilo kakva politika od desne,koja nikad ama baš nikada nije donijela mir.Takvi donose ratove iz kojih niknu odgovori,ali vlast nikad!