Top News
5242 prikaza

Dok ih bičuju mole u kameru - 'Platite im da nas puste'

Libija
SCREENSHOT/CNN
Trgovci robljem obiteljima otetih šalju snimke muškaraca koje režu užarenim žicama i pale kipućim uljem

Na društvenim mrežama vrte se video snimke u kojima se prikazuje mučenje građana Sudana koji su oteti i zatočeni u Libiji. Snimke su na društvene mreže dignule njihove obitelji u očajničkom pokušaju da skupe novac potreban za otkup. 

Muškarci leže na podu dok ih otmičari nazivaju 'psima' te im govore da na kratko pokažu lica. Leđa su im krvava od ozljeda nanesenih bičevima, noževima i kipućim uljem. Jedan video čak prikazuje kako mučitelji zarobljenika poljevaju vrućim uljem i muče užarenim žicama.

Libija | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

- Pošaljite novac, prodajte kuću - ponavljaju očajni zarobljenici. Libijska vlast se 'duboko ispričava zbog grubog kršenja ljudskih prava' no ponavljaju kako se otmice, mučenja i tržnice robova organiziraju u okolici obalnog grada Sirte koji, kažu, nije pod kontrolom države. U srijedu su, kaže CNN, libijske specijalne jedinice pronašle četvero otmičara te uspješno oslobodile osam sudanskih zarobljenika. 

Robovi u Libiji | Author: Wikipedia Wikipedia

Otkriveno je kako obitelji otetih često po osobi plaćaju 4.500 dolara, ponekad kroz banke u Sudanu ili pak preko Western Uniona koji je potvrdio da mijenjaju pravila poslovanja kako bi ovakvim stvarima stali na kraj, dok CNN ima dokaze da je riječ o organiziranijoj i većoj mreži no što se dosad mislilo. Agenti trafikanata podignu novac i s njime prolaze različite 'punktove' kako bi zamaskirali trag. 

I Ministarstvo vanjskih poslova Libije te ambasada u Khartumu u Sudanu ograđuju se od spomenutih događaja, te tvrde kako će poduzeti 'sve moguće mjere kako bi zaustavili takve incidente'. Od pada Gadafija 2011. godine u Libiji, a posebno određenim regijama vlada kaos. Mnoge su medijske kuće, na čelu sa CNN-om prošle godine izvještavale kako je tamo centar trgovine ljudima, a na tržnicama robova se čovjeka moglo 'kupiti' za 400 dolara.

Moderne tržnice roblja u Libiji BOLESNA PRAKSA Top News Moderne tržnice robova - u Libiji prodaju migrante

To je žestoko osudila EU, UN-ovo Vijeće sigurnosti, francuski predsjednik Emmanuel Macron i mnogi drugi kako bi Libiju 'natjerali' da užurbano reagira. Preko njezinog teritorija u Europu, naime, bježe stanovnici Sudana, Nigerije i drugih subsaharskih afričkih država, u nadi da će tamo pronaći nekoga kome će platiti prijevoz do Italije ili drugih europskih zemalja.

U Parizu se čak prosvjedovalo ispred libijske ambasade zbog sporosti rješavanja problema. Amnesty International pozvao je EU da osiguraju rutu kojim će izbjeglice sigurno moći doći do Europe, što je razljutilo dio europskih građana i političara.

Europska unija na to je rekla kako su do sada spasili 15.000 osoba iz ruku trgovaca robljem, a 15.000 planiraju smjestiti u Europu, kao i da su već primili 40.000 izbjeglica koje dolaze preko Libije, te da 2019. planiraju primiti još 50.000.

UN pak smatra da je u centrima diljem Libije od strane vlasti zatočeno preko 700.000 migranata. Gladni, žedni i natrpani iza ograda migranti ne mogu niti malo odspavati na podu jer ih je previše. Njihova imena, kažu, nitko ne popisuje, a između policije i vojnika svako se toliko pojave i lica koja prepoznaju kao krijumčare koji su im nudili prijevoz u zamjenu za novac. 

Saif al-Islam Gaddafi Nova šansa Top News Gaddafijev sin: Žele ga na čelu Libije

CNN je snimke tržnica robova i mučenja u Libiji do kojih je došao 2017. predao kao dokaz Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je kako bi optužnica mogla uključivati zločine protiv čovječnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.