Life
46758 prikaza

Bogat i škrt: Nije htio platiti slobodu za unuka

John Paul Getty III
Press Association/PIXSELL
Vlastita obitelj ga se gotovo odrekla, a pokušaj samoubojstva prikovao ga je za invalidska kolica i osudio na tešku bolest

Nadolazeći film "All the Money in the World" izazvao je gotovo jednako kontroverzi kao i priča na kojoj se temelji čitav film. Kevin Spacey imao je glavnu ulogu, ali je pod teretom optužbi za seksualno zlostavljanje zamijenjen proslavljenim Christopherom Plummerom.

Priča filma govori o Johnu Paulu Gettyju, zloglasnom američkom milijarderu koji je odbio platiti 17 milijuna dolara otkupnine za otetog unuka.  

Bila je godina 1973. godine i 16-godišnji unuk John Paul Getty III otet je u Rimu.

Znajući sve o bogatoj baštini njegove obitelji - koja je imala svoje korijene u naftnoj industriji - otmičari su zahtijevali 17 milijuna dolara od J. Paula Gettyja, koji je tada bio najbogatiji čovjek na svijetu.

Getty je bio poznat u društvu  kao "Stari John", tijekom života imao je pet žena i čitav niz ljubavnica s kojima je razgovarao preko telefonske govornice postavljene na njegovom imanju u Surreyju.

Getty nije susreo otetog unuka, koji je bio poznat među prijateljima i obitelji kao Paul, dok unuk nije napunio 11 godina i kad su se četiri godine kasnije susreli Getty je navodno bio nezadovoljan boemskim stilom života unuka tinejdžera.

U vrijeme otmice Paul je živio u Rimu gdje je radio kao slikar.

Njegov pravi identitet nije bio nikakva tajna i svi lokalni mediji redovito su pričali o "zlatnom hipiju" koji je ugodno živio na račun obiteljskog bogatstva.

Jedna od otetih djevojaka iz Boko Harama Pakao zatočeništva Life Dnevnik užasa: Udala se za mučitelja jer je bila gladna

Paul je kupovao strip na kiosku kad su ga otela trojica muškaraca koji su ga srušili udarajući ga pištoljem.

Zatim su ga odvezli do špilje na jugu Italije i vezali ga dok su pregovarali s obitelji Getty oko visoke otkupnine.

U početku, obitelj je sumnjala da je riječ o prijevari koju je Paul organizirao bi izvukao još više novca od svoje obitelji.

U to je doba Stari John rekao medijima da ne vjeruje u plaćanje otmičara.

"Imam još 14 unučadi i ako sada platim jedan dolar, onda ću imati 14 otete unučadi", rekao je.

Nakon tri mjeseca šutnje obitelji, otmičari su britvicom odrezali desno uho bogatog tinejdžera i poslali ga u kuverti novinama u Rimu. 

"Ovo je Paulovo uho. Ako ne dobijemo nešto novca u roku od 10 dana, poslat ćemo vam i drugo. Drugim riječima, dolazit će vam komad po komad", pisalo je u poruci mafije. Tražili su 3,2 milijuna dolara otkupnine.

John Paul Getty III | Author: Ian Nicholson/Press Association/PIXSELL Ian Nicholson/Press Association/PIXSELL

Nakon što je dobro pregledala odrezano uho, Paulova majka, Gail, zbog pjega je prepoznala da je riječ o uhu njezina sina i počela je prikupljati novac za plaćanje otkupnine koju je Stari John odbio platiti.

John je ipak odlučio platiti taj dio otkupnine, ali ni tada nije bio pretjerano darežljiv. Isprva je pregovarao i snizio otkupninu na 2,9 milijuna dolara. Platio je 2,2 milijuna dolara, koliko je tada bio maksimalni neoporezivi iznos donacija, a ostatak je posudio svom sinu uz kamatu od 4% godišnje.

Nakon plaćene otkupnine oteti John Paul pronađen je živ na jugu Italije. Majka Gail natjerala ga je da nazove djeda, ali ovaj nije htio prošetati se do govornice i prihvatiti poziv. Ona ranije spomenuta govornica nije bila nikakva doza luksuza već isključivo ekonomsko razmišljanje Starog Johna. Naime, on nije imao telefon već su svi gosti, ako su baš htjeli nekoga nazvati, prošetati se do govornice i uredno platiti poziv kao i na bilo kojoj telefonskoj govornici na svijetu.

Pušenje opijuma u San Franciscu I to legalno Life Najveći proizvođač opijuma bila je - Jugoslavija

Vjerojatno kao posljedicu otmice, John Paul III razvio je ovisnost o alkoholu i drogama. 1981. godine pokušao je počiniti samoubojstvo kombinacijom metadona, valiuma i alkohola, ali nije uspio. Od pokušaja samoubojstva ostao je nepokretan, gotovo je oslijepio i izgubio je jetru. 

Njegov otac John Paul II odbio je plaćati velike troškove liječenja sinu, pa ga je na kraju vlastiti sin morao tužiti za 28.000 dolara mjesečno.

Tijekom idućih godina je Paul uspio djelomično se oporaviti, ali nikad nije bio onaj stari. Godinama je bio teško bolestan i umro je početkom veljače 2011. godine. Prijatelji su svojevremeno ispričali za Daily Mail da mu je smrt bila oslobođenje.

Pred smrt je opet bio nepokretan, vlastita majka ga je morala hraniti i imao je brojne otvorene rane na tijelu zbog stalnog ležanja i sjedenja.

Danas, Forbes procjenjuje da obitelj Getty, i dalje poznata u SAD-u i Velikoj Britaniji, ima neto vrijednost od 5,4 milijardi dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pale007 09:08 09.Prosinac 2017.

    Ovaj express je čak i žutom novinarstvu dao jednu sasvim novu dimenziju... Copy/paste, google translate novinarstvo s perjanicom Raifom na čelu... Jedino me brine jel itko našao jetru dotičnog unuka nakon što ju je izgubio...?

  • Jugoivo 22:27 07.Prosinac 2017.

    Platio je, ipak je platio! Htjela ste reći proizvođač opijuma u medicinske svrhe, FYROM (bivša ju republika Makedonija. valjda. Učio u školi o proizvodnji maka.

  • panda 14:37 07.Prosinac 2017.

    prikovan za invalidska kolica. Znači, taj izraz nisam čula još od komunizma.... Da se razumijemo, i ja sam "prikovana" tako da se ne rugam, nego čudim ljudskoj nepismenosti i nikakvom daljnjem napretku