Top News
468 prikaza

Dok se Vučić naoružava, Angela Merkel predviđa novi rat na Balkanu

Angela Merkel
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
U novom broju tjednika Express pročitajte zašto njemačka kancelarka vjeruje u novi rat na Balkanu

Iz Berlina desetljećima nismo čuli tako zlokobnu slutnju.

"Ako Njemačka zatvori granice prema Austriji, na Balkanu će doći do podjela", izjavila je Angela Merkel i dodala da je baš zbog straha od novih sukoba na Balkanu i napetosti koje je prouzročila milijunska masa izbjeglica, inicirala nedavnu konferenciju na razini EU-a o balkanskoj ruti.

Kancelarka je objasnila da je mađarsko zatvaranje granice i preusmjeravanje izbjegličke rute preko Hrvatske i Slovenije pokazalo kako malo treba da dođe do napetosti i sukoba.

"Ne želim biti pesimist, ali to ide brže nego što mislimo. Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što nitko ne želi", rekla je Merkel dok je istodobno Aleksandar Vučić u Moskvi s Vladimirom Putinom vodio zagonetne pregovore o kupnji pet milijardi dolara vrijednog naoružanja.

Iako su nekoliko dana kasnije i Vučić i Zoran Milanović dali umirujuće izjave, prema kojima rata neće biti, mnogi se i dalje brinu.

Ima li Hrvatska realnih razloga za strah i tko sve na Balkanu može ratovati, pročitajte u novom broju Expressa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:59 06.Studeni 2015.

    Gospođo Angela,nismo zaboravili rat koji je iza nas.Rane su još prisutne.Ako mislite da se to može dogoditi,spriječite u korijenu.Hvala!