Top News
9840 prikaza

Država otkupila Marićevu knjigu koju im je prodao njegov sin

Goran Marić
1/2
Nikola Cutuk (PIXSELL)
Prema svemu sudeći, ministarstvo kulture kupilo je knjigu sadašnjeg ministra Marića od izdavačke kuće u vlasništvu njegovog sina

Početkom listopada 2016. godine ministarstvo kulture predstavilo je rezultate programa otkupa knjiga. Na 17 stranica detaljno su navedene knjige, autori i izdavači brojnih knjiga koje je ministarstvo otkupilo u programu gdje nastoje "obuhvatiti djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu, znanost i umjetnost, djela suvremene domaće književnosti i publicistike te sabrana, odabrana i kritička izdanja – djela hrvatskih autora".

Pri samom dnu trinaeste stranice piše da ministarstvo otkupljuje 85 primjeraka knjige sadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića "Slom lažnog proroštva" po cijeni od 159 kuna. Ukupno je to 13.515 kuna koje je ministarstvo kulture dalo tvrtki Scriptum Temporis j.d.o.o. za nakladničku aktivnost.

Slom lažnog proroštva | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Odlučite li se na pretraživanje interneta da provjerite išta o Scriptum Temporis, nemojte se iznenaditi ako ne pronađete ništa. Prema podacima s Trgovačkog suda u Zagrebu, ta tvrtka je ušla u likvidaciju 1.1.2017. godine. Međutim, dubljim pretraživanjem javno dostupnih podataka, doći ćemo do doista zanimljivih činjenica.

Osnivač, upravitelj i u konačnici likvidator društva je Ante Marić, sin sadašnjeg ministra. 

Ali počnimo redom iščitavati podatke Sudskog registra. Ante Marić, kao jedini osnivač, osnovao je Scriptum Temporis 10. travnja 2015. godine uz temeljni kapital od 10 kuna. U podacima stoji da je adresa sjedišta društva ista kao i adresa ministrovog sina i to vrlo vjerojatno znači da je Ante Marić u najboljoj maniri Ive Banca, vlastiti stan iznajmljivao vlastitoj tvrtki.

Scriptum Temporis ima registrirano nekoliko djelatnosti, između ostaloga izdavačke i nakladničke, ali jedina knjiga koju su izdali, a koju smo uspjeli pronaći, bila je "Slom lažnog proroštva" izdana 2015. godine. Zanimljivo je kako je tvrtka osnovana u travnju 2015. godine s temeljnim kapitalom od 10 kuna, a do kraja godine su već imali 204.674 kuna prihoda. Budući da nismo pronašli nikakve druge podatke o aktivnostima Scriptum Temporisa, pretpostavljamo da je riječ o prihodima većinom od prodaje te jedne knjige što bi "Slom lažnog proroštva" svrstalo na listu hrvatskih bestsellera za 2015. godinu.

Osim toga, u financijskom izvještaju piše da je društvo odobrilo financijsku pozajmicu privatnoj osobi od 80.000 kuna po nepoznatim uvjetima. Naime, u izvještaju ne piše ni kome, ni na koji rok, ni pod kojim uvjetima je posuđen taj novac. Ukupna dobit, na kraju 2015. godine, iznosila je 140.502 kune.

Budući da je to bilo jednostavno društvo s ograničenom odgovornosti, zakon propisuje da četvrtinu dobiti moraju prebaciti u rezervu, a s ostatkom mogu raspolagati po vlastitom nahođenju. Tako je 35.126 kuna prebačeno u zakonske pričuve, a 105.376 kuna je namijenjeno za isplatu članu društva, Anti Mariću.

1. siječnja ove godine skupština društva donijela je odluka o nastanku razloga za prestanak društva i prema svemu sudeći financijske izvještaje za 2016. godinu nećemo vidjeti. Baš u tom izvještaju bi Scriptum Temporis trebao prikazati isplatu od ministarstva kulture i trebali su objaviti kako im napreduje naplata one pozajmice od 80.000 kuna.

Naravno, postoji mogućnost da je razlog za prestanak društva transformacija u obični d.o.o. ili neki drugi nama nepoznat razlog, ali zbog nedostatka informacija o Scriptum Temporisu vjerujemo da će u Sudskom registru kraj imena tvrtke uskoro pisati ugašeno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.