Top News
14006 prikaza

Marić na remek djelo arhitekture stavio PVC prozor

Goran Marić
1/6
PIXSELL
Ministarstvo državne imovine na okvir ureda ministra Marića u Zagrebu stavilo je PVC prozore koji nisu u skladu sa stručnim i estetskim kriterijima

Ministarstvo državne imovine, na čijem je čelu ministar Goran Marić, uspješno je nagrdilo pročelje zgrade u Dežmanovom prolazu 10, gdje se nalazi zgrada u kojoj je ministarstvo i smješteno.

Umjesto originalnih drvenih okvira prozora i balkonskih vrata na jednoj je vertikali, stavljen PVC materijal čija forma čak niti ne slijedi geometriju i profile pa djeluje plošno, jeftino te kao 'šaka u oko'. Da bi stvar bila gora, to PVC ruglo koje je napravljeno od originalnih drvenih prozora stavljeno je ni manje ni više nego na ministrov ured.

Stručnjaci su nam potvrdili kako je riječ o besramnom kršenju pravila, iako inspekcija, očigledno, ne planira reagirati. Tako ne reagira niti kada ostali građani u zaštićenoj zoni jezgre grada nagrađuju vanjske fasade iako, barem formalno, takve prozore zabranjuju čak i na unutrašnjim dvorištima. 

Ministarstvo državne imovine | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Poznate su priče građana koji se obrate za pomoć Uredu za zaštitu spomenika, gdje im kažu da za zgrade izgrađene šezdesetih projektant prozora treba imati dozvolu Ministarstva kulture, a izvođač treba imati posebnu dozvolu da na takvim objektima išta mijenja, dok s druge strane neometano na secesijskim ili pojedinačnom zaštićenim zgradama niču užasi.

Ministarstvo državne imovine | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)
Prema pravilima struke niti jedan drugi materijal ne može kompenzirati ili zamijeniti drvo, posebno jer se s drvetom može postići volumen i oblik koji se uklapa u arhitekturu zgrada. 

Ministarstvo državne imovine | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)

Za komentar smo molili samo Ministarstvo državne imovine kao i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. Iz ureda pročelnika Zavoda Silvija Novaka nam je rečeno da 'nekoliko dana traje procedura da se upit dodjeli referentu, a onda je zakonski rok za odgovor 30 dana', dok su iz Ministarstva poslali odgovor u kojem nisu otkrili jesu li se prije radova savjetovali s Ministarstvom kulture ili Zavodom, kao niti tko je radio preinake i pod čijim vodstvom, ali su zato, možemo reći, 'priznali pogrešku' i najavili nove izmjene na pročelju, u skladu sa stručnim parametrima.

Ministarstvo državne imovine | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)
"Svojedobna izmjena  stolarije na vanjskom zidu zgrade u Ulici Ivana Dežmana 10 u Zagrebu u kojoj je smješteno Ministarstvo državne imovine je bila nužna i to stoga što je postojeća stolarija bila u iznimno lošem stanju

Budući da zatečena stolarija nije bila funkcionalna tj. nije štitila od prodora vlage i kiše u unutrašnjost zgrade, rad u pojedinim prostorijama na spomenutoj adresi je bio ugrožen. Ministarstvo državne imovine stoga je odlučilo žurno ukloniti dotrajalu, a ugraditi novu svrsishodniju  stolariju. 

Ministarstvo državne imovine | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL
Pritom skrećemo pozornost na činjenicu da  je rješenje s novom stolarijom na vanjskim zidovima privremeno. Ministarstvo državne imovine vodi računa o čuvanju gradske i kulturne baštine te su u tijeku pripreme za dugoročnije rješavanje pitanja stolarije na vanjskom zidu zgrade u skladu sa stručnim i estetskim parametrima", rekli su nam iz ureda ministra.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivanh4 13:01 03.Veljača 2018.

    Zar je moguće da jaja, ali muška, mogu ovakvog malog ,jadnog,usranog i ne doprcanog, majmuna, izbaciti. I gle čuda, mali kokošar,koji će na kraju biti jedan od najvećih lopova,poslije ramljaka, kurčiti se da je visok i da je sudec,koji se ... prikaži još! ,kada vetar puše , ne može niti popiškiti, jer je minijaturan u kompletu. Pas ti mater zapišao na grobu, mali stvoru,na kojeg niti pas neće dignuti nogicu, jer smrdiš!!!!!

  • VEDRAN 22:33 02.Veljača 2018.

    Raditi po važećoj regulativi i poštovati pravila/postupke, a isti su za građane, tijela i institucije RH. Tada možemo očekivati drugačije ponašanje ministara, načelnika, pročelnika, gradonačelnika, građana... Kažnjavati sve koji rade nelegalno i bez dozvola, a kada se radi o zaštićenoj ... prikaži još! baštini, ma gdje ona bila, ista je stvar. U cijelu priču treba ugraditi stručnu javnost kako bi se pravila za održavanje kulturnih dobara, predmetni Zakon i slično mijenjalo s mogućnostima i stvarnim mogućnostima.

  • makan1210tahi 16:48 01.Veljača 2018.

    ta zgrada da je remek djelo arhitektura, onda po gradu ima još većih remek djela na tisuče komada, barem nije stavio ljubičastu plastiku, ili je trebao staviti u boji fasade