Top News
263 prikaza

Državno odvjetništvo kreće u lov na kradljivca mandata

Glasačka kutija
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
DIP ne može reagirati na optužbe o krađi mandata, jer je Ustavni sud potvrdio konačnost izbornih rezultata, no zato su podnijeli prijavu DORH-u protiv nepoznatog počinitelja

Državno izborno povjerenstvo (DIP) oglasilo se priopćenjem povodom izjava Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a, da postoje indicije da je HDZ pokraden za 5-6 mandata u izbornoj noći. 

DIP navodi da su potpune rezultate izbora objavili 16. studenog 2015. 

- Nakon objave potpunih službenih rezultata izbora DIP je zaprimio 4 prigovora, od čega su 2 prigovora odbijena kao neosnovana, dok su 2 odbačena kao nepravovremena. Protiv odluka DIP-a nije bilo žalbi. Konačne rezultate izbora DIP je objavio 23. studenog 2015. godine - stoji, među ostalim, u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Navode kako je odlukom Ustavnog suda od 23. studenog utvrđeno da su izbori provedeni u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. 

DIP je, navode dalje, prema već ustaljenoj praksi u izbornom postupku, s ciljem ostvarenja transparentnosti izbornog postupka i izbornih rezultata, na izborni dan od 22 sata otpočeo s objavljivanjem rezultata glasovanja na biračkim mjestima, prema dinamici njihova unosa u informatički sustav DIP-a. 

- DIP je već 11. studenog 2015., dakle i prije objave potpunih službenih rezultata izbora, na svojim internetskim stranicama objavio rezultate izbora po biračkim mjestima, na lako pretraživ i svima dostupan način, te su rezultati izbora bili dostupni i provjerljivi cjelokupnoj javnosti, pa time i svim izbornim sudionicima - stoji u priopćenju. 

Konačnošću izbornih rezultata i njihovom potvrdom od strane Ustavnog suda, DIP je dovršio izborni postupak čime je iscrpljen postupak zaštite izbornog prava propisan Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i mogućnost daljnjeg postupanja DIP-a.

- Izjava gosp. Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o 'krađi' mandata. Zbog navedenog DIP će Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.

Moguće daljnje priopćenje DIP-a uslijedit će ovisno o postupanju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske - stoji u priopćenju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.