Top News
5558 prikaza

Džihadisti Titovim granatama ratovali u Alepu

Granate iz Jugoslavije
1/2
screenshot/youtube
Američko oružje završilo je u Jugoslaviji u sklopu programa pomoći nakon kraja Drugog svjetskog rata, da bi nepoznatim putevima završilo u Siriji

Američke granate isporučene davne 1951. godine Jugoslavenskoj narodnoj armiji kao dio savezničke pomoći, a danas su završile u Siriji. Relativno nedavno pojavile su se snimke istih tih granata u istočnom Alepu u rukama džihadista povezanih s Al-Kaidom. Naime, snimljeni su ostaci kamiona u vlasništvu Liwa Muntasir Billah, nekadašnje brigade Slobodne sirijske vojske koja već godinama sudjeluju u borbama rame uz rame s Frontom pobjede, sirijske filijale al-Kaide.

Ekipa Ruptlyja došla je u posjed snimke na kojoj se jasno vide sanduci granata s oznakama Mutual Defence Aid Program (MDAP). U sklopu tog programa je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća isporučena ogromna količina oružja Jugoslaviji kako bi JNA napokon dobila modernije oružje. Kako je JNA u to doba većinom koristila zaplijenjenu njemačku opremu iz Drugog svjetskog rata, a bilježili su sve više pograničnih incidenata na granici s članicama Varšavskog pakta, NATO je bio s razlogom zabrinut da bi moglo doći do vojne intervencije istočnog bloka.

Na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije minobacačkih granata koje su navodno bile u svim tim sanducima, a riječ je o M56A1 za minobacače promjera 81mm.

Zasad nije poznato kako su granate stare šezdesetak godina završile u rukama sirijskih pobunjenika, ali budući su tisuće tona starog oružja iz svih država nastalih nakon raspada Jugoslavije završile na sirijskom ratištu, lako je moguće da su to stare zalihe prodane nekoj od bliskoistočnih država koje su ga potom proslijedile sirijskim pobunjenicima.

Dobar dio tog oružja prodano je Saudijskoj Arabiji, a velika većina krenula je sa zračne luke Pleso prema Turskoj ili Jordanu. Visoki zapadni dužnosnici ispričali su New York Timesu da je oružje proslijeđeno jedinicama Slobodne sirijske vojske koje su i ranije primale pomoć od zapadnih država. Članice Europske unije nisu izravno slale oružje na sirijsko bojište, ali okolnim putem su ogromne količine europskog oružja završile u Siriji, prenosi BBC.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 16:22 19.Prosinac 2016.

    Nije Titovo,nego Amerićko,kao i lijekovi koje su nam velikodušno poklanjali,sa datomum garancije do 1947 godine.God bles Ameročifute.