Top News
1939 prikaza

Eksplozivna istraga otkriva: FBI krive za Trumpovu pobjedu

Donald Trump
Eric Thayer/REUTERS/PIXSELL
Gotovo dvije godine nakon predsjedničkih izbora, počinje se razmotavati mreža spletki u FBI-u

Američko ministarstvo pravosuđa napoko je izdalo ekstenzivno izvješće o postupcima FBI-a tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine. Izvještaj na 500 stranica oštro kritizira ministarstvo pravosuđa i vrhušku FBI zbog njihovog ponašanja tijekom istrage u Hillaryjino korištenje privatnog e-mail servera.

The Hill donosi pet najvažnijih stavki eksplozivnog izvještaja.

1. Težak dan za FBI

Istražitelj Michael Horowitz opisao neke odluke Jamesa Comeyja, bivšeg šefa FBI-a, kao nevjerojatne. Posebno ga je kritizirao zbog odluke da u lipnju javnosti ispriča da Hillary Clinton nije prekršila bilo kakav zakon, što je suprotno uvriježenoj politici FBI-a. Do sad je bio običaj da bilo kakve slične izjave i objave prvo prođu kroz ministarstvu pravosuđa, ali COmey se brinuo da bi mu zabranili takvo što.

Nije samo Comey našao se na tapeti već je Horowitz kritizirao i neke agente, a čak pet zaposlenika je upućeno u disciplinski postupak zbog razmjena poruka u kojima su kritizirali tadašnjeg kandidata Donalda Trumpa. 

2. Ozbiljni problemi

Vjerojatno i najgora stvar koju su pronašli tijekom istrage je dopisivanje jedne odvjetnice zaposlene u FBI-u, Lise Page, i Petera Strzoka, drugog u hijerarhiji istrage oko Clintonice. Page je pitala: "Trump neće postati predsjednik, jelda?" na što je Strzok odgovorio da će oni to zaustaviti.

Važno je napomenuti da nitko nije pronašao bilo kakve dokaze da je politička pristranost utjecala na istragu.

3. Obje strane su dobile streljivo

Horowitz je uspješno surađivao s Georgeom Bushem i Barackom Obamom pa mu nitko ne predbacuje da je naklonjen Demokratima ili Republikancima, ali dvije političke strane su se primile različitih dijelova njegovog izvješća. Demokrati tvrde da je sada očito kako je Comey odlučio rezultate izbora kad je izjavio da ponovno otvara istragu i to samo nekoliko dana prije izbora. Republikanci tvrde da je sad očito koliko predrasuda postoji u FBI-u, što je stvarno voda na Trumpov mlin.

Obje strane se slažu da je FBI različito provodio istrage u Trumpovu i Clintoničinu predsjedničku kampanju, ali ne slažu se oko toga tko je bolje prošao.

4. Ugled je oštećen

Comey, Strzok i Andrew McCabe, v.d. šefa FBI-a, su se oštro usprotivili zaključcima izvještaja. Comey je pohvalio naporan rad istražitelja, ali je kazao da se ne slaže s određenim zaključcima. Strzokov odvjetnik opisao je kako su neki bizarni zaključci katastrofalno pogrešni jer optužuju Strzoka da je zbog političkih osjećaja pogrešno provodio određene dijelove istrage.

5. Ima tu još toga

Horowitz nije kazao hoće li pokrenuti i sudske postupke protiv određenih zaposlenika agencije, ali njegovi suradnici kažu da su otkrili brojne agente FBI-a koji su bili u stalnom kontaktu s novinarima što je "iznimno zabrinjavajuće".

Uskoro će objaviti posebni izvještaj o nekim takvim kontaktima, a posebna pažnja je usmjerena na newyoršku podružnicu FBI-a. Naime, Demokrati tvrde da je Trumpov suradnik i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani dobivao povjerljive informacije o istragama od tamošnjih agenata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.