Top News
189 prikaza

Erdogan napao turskog zastupnika Bundestaga, sad ga čuva policija

Erdogan
Uli Deck/DPA/PIXSELL
Erdogan Nijemce napada ne birajući riječi, izvlači im Holokaust i štošta drugo

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan žestoko udara po Njemačkoj zbog nedavno izglasane rezolucije Bundestaga po kojoj je pokolj Armenaca iz 1915. nazvan genocidom. Riječ je o neselektivnom pokolju nad armenskim civilima u Turskoj u posljednjim godinama Otomanskog carstva u kojem su turski ekstremisti pobili 1,5 milijuna ljudi.

Erdogan se posebno obrušio na one njemačke parlamentarce koji su glasali za okarakteriziranjem pokolja kao genocida, a koji su turskog podrijetla. Najgore je napao jednog od dvoje predsjednika Zelenih, Cema Özdemira: "Neki kažu da je on Turčin. Ah, kakav Turčin! Njegovu bi krv valjalo poslati na laboratorijske pretrage."

Predsjednik Zelenih je, inače, primio niz prijetnji smrću kao jedan od onih koji se posebno zalagao za rezoluciju o genocidu, te je naposljetku njemačka policija morala i njemu i članovima njegove obitelji dodijeliti 24-satno osiguranje. "Desničarski radikalizam nije samo privilegija Nijemaca", izjavio je Özdemir tim povodom i podsjetio da čak i među članovima njemačkog rasističkog antiislamskog i antiimigrantskog pokreta Pegida, ima čak i istaknutih Turaka koji žive u Njemačkoj.

Erdogan je odmah nakon izglasavanja rezolucije o otomanskom genocidu nad turskim Armencima iz 1915. prvo optužio Angelu Merkel da nije dovoljno učinila da bi to spriječila, te da mu je uopće lagala da će "učiniti što može". Potom je Njemačku optužio da prvo treba okajati svoju odgovornost za Holokaust i za ubojstvo 100.000 Herera tijekom kolonijalne ere u Namibiji, te da tek tada može drugima držati lekcije.

"Vi ste posljednja zemlja koja Tursku može optuživati za takozvani genocid nad Armencima", poručio je razbješnjeli Erdogan Nijemcima. Rezolucija njemačkog Bundestaga, međutim, ne navodi da je za genocid odgovorna Turska, nego Otomansko carstvo, čija je vlada samo nekoliko godina prije raspada carstva pokrenula brutalne progone Armenaca, Asiraca i otomanskih Grka, kao i još neke nepoćudne skupine zbog neturskog i neislamskog porijekla.

Pokolj nad Armencima iz 1915. genocidom danas službeno naziva većina EU država, ponajviše najvećih i najutjecajnijih. Još neke imaju najveće parlamentarne stranke koje su se odredile da je riječ o genocidu mimo izostanka osude službenih državnih vlasti. Hrvatska ne spada u nijednu od te dvije skupine i za našu zemlju taj se genocid nije dogodio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.