Top News
1424 prikaza

Europu uništava salonska ljevica, a ne radikalna desnica

Viktor Orban
FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
Unatoč tome dobar dio naše desnice zaljubljen je u lik čovjeka koji svoju zemlju gura u 19. stoljeće

Dvije trećine zastupnika Europskog parlamenta su nedavno izglasale sankcije Mađarskoj, navodeći zabrinutost zbog Orbanova pritiska na sudstvo, medije i nevladine scene te njegove antiimigrantske politike. U još jednoj predstavi za javnost u režiji zastupnika i čelnika Europskog parlamenta, Viktor Orban i njegovi navodni politički oponenti odigrali su jako lošu kečersku predstavu koju će rijetki shvatiti ozbiljno.

Od ove predstave neće biti ništa, jer je za stvarne sankcije Mađarskoj potrebna jednoglasna odluka Vijeća Europe, a neke europske države (Poljska, npr.) već su najavile blokadu iste. U jednom od rijetko viđenih istupa u Europskom parlamentu Orban je svim europskim desničarima održao genijalnu lekciju iz populizma i demagogije pritom naglasivši: "Ja sam došao ovamo, jer se vi sad spremate osuditi ne samo jednu vladu, nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod.

Viktor Orban VRIJEME ODLUKE Top News Orbanu glava na panju, EU možda aktivira 'nuklearnu' opciju

Osudit ćete Mađarsku koja je već tisuću godina dio europske kršćanske obitelji. Mađarsku, koja je svojim naporima, i ako je to bilo potrebno svojom krvlju, pridonijela našoj sjajnoj europskoj povijesti". Prema već viđenom scenariju u svim postsocijalističkim zemljama, aktivisti, koji su se svojevremeno gorljivo borili protiv totalitarizma, dolaskom na vlast sami se pretvaraju u diktatore koji ne trpe suprotno mišljenje.

Kritiku svoje vladavine Mađarskom populistički je proglasio napadom na "čitav mađarski narod", što je zapravo osobina svih desničara, kriminalaca i lažnih domoljuba. Sebe proglase velikim narodnim tribunima te im zaklinjanje u narod služi kao paravan za sve kriminalne aktivnosti. Slično možemo vidjeti i u Hrvatskoj: tko god kritizira HDZ, biva proglašen "crvenim" i mrziteljem Hrvatske. Za takve je HDZ jednak Hrvatskoj. Odbijaju čuti da su oni tek dio Hrvatske, i to onaj manji, ako i toliko. No da se vratim na Orbana...

Da nema izbjeglica te njegova rijetko viđenog i demagoški perfektno uvježbanog manevra skretanja pozornosti na izbjeglice s Istoka, on bi bio prisiljen baviti se korupcijom i kršenjem ljudskih prava vlastitih građana. Ovako ima priliku predstaviti se kao nacionalni spasitelj kako bi se što dulje održao na vlasti. Najbizarnije u cijeloj priči je i fasciniranost dijela hrvatske javnosti ovim mađarskim demagogom.

Vladimir Putin, Viktor Orban | Author: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL

Dio Hrvata će nekritički nasjedati na "lažne vijesti" o ekonomskom raju u Mađarskoj, dok će zanemariti činjenicu da više mladih ljudi odlazi iz Mađarske nego iz Hrvatske, a predviđanja za sljedećih nekoliko godina su izrazito negativna. Nitko ne želi postaviti logično pitanje: ako u Mađarskoj nema toliko omraženih izbjeglica te ako tamo zaista teku med i mlijeko, zašto onda toliki mladi napuštaju ovu zemlju?

Zaluđeni fanovi Orbanove politike odbijaju vidjeti da je njegov pristup doveo do golemog jaza između bogatih i siromašnih u Mađarskoj. Bilo kako bilo, mađarski premijer Viktor Orban je osebujan i zanimljiv lik i enfant terrible europske politike - jedni ga smatraju autokratom i diktatorom, drugi nacionalnim junakom, a treći žale što u vlastitim državama nemaju jednog takvog. Njegova antiimigrantska politika nije najveći problem, jer već pola Europe je protiv izbjeglica, zbog čega ekstremna desnica sve više jača.

Glavni je problem Orbanovo gušenje slobode medija, njegovo miješanje u neovisnost sudstva i zatiranje svakog oblika iole drugačijeg mišljenja od njegova, što on već čini posljednjih osam godina.

On je profesionalac premazan svim mogućim bojama. Svjestan je da njegovi birači žele populističku ideologiju utemeljenu ne na borbi protiv korupcije ili novim (i progresivnijim) idejama, nego na strahu od muslimanske imigracije i glorificiranju nacionalne prošlosti. Zašto onda kriviti Mađare za nešto takvo kad već pola Europe ide u tom smjeru?

Gaspar Orban BOG S TOBOM Life Orbanov sin: Priča s Bogom i Isusom i miljenik je ovisnika

Nije da Viktor Orban ne želi suvremenu Mađarsku 21. stoljeća, nego on svojem biračkom tijelu samo nudi ono što ono želi - retro Mađarsku iz 19. stoljeća, i to u njezinu iznošenom nacionalističkom i kvazikršćanskom ruhu. On je samo detektirao stanje svijesti svojeg naroda i nemilosrdno ga iskorištava. Orbanovo glumatanje mađarskog nacionalista i europskog nonkonformista je jednako licemjerno kao i zgražavanje zapadnoeuropskih diplomata i političara nad njim.

Mišljenja sam da će Viktor Orban još dugo vladati Mađarskom, i to ne zato što on ima odličnu strategiju ili nekakav masterplan, nego zato što Mađarska (kao i cijela Europa, usput rečeno) u ovom trenutku nema kvalitetnu alternativu. Europski političari su izgubili dodir sa stvarnošću i pretvorili se u suhoparne birokrate koji ne osjećaju puls ulice. Ako itko uništi Europsku uniju, onda to neće biti ni izbjeglice ni desničari, nego salonski političari tzv. lijeve provenijencije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.