Top News
20328 prikaza

Evo s čim je Kolinda dočekala Vučića - znate li što piše?

Kolinda Grabar Kitarović na kaputu ima napis na glagoljici
1/3
Igor Soban/PIXSELL
Susret hrvatske predsjednice i srpskog predsjednika počeo je tajnim porukama

Jutros u 10 sati hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dočekala je svog srpskog kolegu, predsjednika Aleksandra Vučića u Predsjedničkom uredu na Pantovčaku. 

Hrvatska predsjednica i Aleksandar Vučić | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL

Za ovu priliku odjenula je tamni kaput ukrašen posebnim modnim detaljem. Dvoredno zlatno kopčanje upotpunila je decentnim natpisom na rukavima.

Detalj na Kolindinom rukavu - glagoljicom piše 'hrabrost' | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL
Natpis na glagoljici izvezen je zlatnim nitima, a koliko se može razabrati s fotografija, na rukavima piše riječ 'hrabrost'. 

Kaput je djelo modnog butika Etno Boutique Mara s kojim naša predsjednica surađuje već dulje vrijeme. Kako su rekli dizajneri, ovaj put predsjednica je sama birala modni detalj, odnosno, sama je inzistirala na natpisu. 

Inače, glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinomo 9. stoljeća, a autor mu je Ćiril, bizantski redovnik iz Soluna. Njime su napisane naše brojne starocrkvene knjige, jer su u 16. stoljeću glagoljicom pisali još samo Hrvati. 

Inače, glagoljica nema raspored slova kao abeceda nego kao azbuka, pa pa se pismo i zove glagoljična azbuka. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Perical
    Perical 18:37 12.Veljača 2018.

    Piše "take me" na NATO ćirilici.......